Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Spušteni na zemlju: I Tuđman je preko noći htio napraviti Barcu...

Medijsko talambasanje o nadolazećoj „nemani s Kvarnera“, o nabujaloj Rijeci koja će poplaviti Maksimir, o kompliciranju borbe za naslov prvaka... polučile su učinak. Doduše, ne onaj primarni, nego sekundarni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Motivirani Dinamo istrčao je na maksimirski stadion i u jednom poluvremenu razbio Rijeku, pokazavši ipak tko je gazda HNL-a. Dinamovcima naravno nije do komplikacija. Riječki navijači bi više od svih voljeli da je rezultat bio obratan. Hajdukovci bi, ako ikako može, da izgube i jedni i drugi. Neutralni? Ako takvi postoje, oni bi „drukali“ za Rijeku, zbog zanimljivosti lige.

No, ovo nije članak o tome je li liga dovoljno zanimljiva. Više me fascinira fenomen kako je to, barem u novinama, Rijeka u hipu preskočila sve ostale prvoligaše? Osim Dinama kojemu je, opet samo u novinama, postala „al pari“?

Volpijevim ulaskom u klub podno zidina Kantride, Rijeka je dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju. Ta ju je injekcija iz sive financijske svakodnevnice hrvatskog prvoligaša pogurnula u stabilnost koja omogućava planiranje dugoročnog i stalnog rasta. No, budimo realni, Rijeka Dinamu trenutačno nije „al pari“ ni u svojoj najjačoj komponenti – financijama, a kamoli onda u nečem drugom. Ni igrački kadar, ni trener, ni iskustvo bivanja u vrhu... ništa od toga nije osjetan riječki plus. Bolja je jedino atmosfera oko kluba, navijačka strast – ali navijači ipak još ne igraju utakmice.

Ne ide to preko noći

Kada je Dinamo koncem devedesetih dobio državnog povjerenika Zlatka Canjugu koji je imao sveti zadatak, tadašnju Croatiu ekspresno dovesti uz bok Manchester Unitedu, Barceloni i Milanu, nitko se nije usudio kazati predsjedniku Tuđmanu da je to nerealno i da ne ide preko noći. Riječki projekt baziran je na privatnom novcu i utoliko je zdraviji. Razlog više da se ne upada u istu zamku. Rast da. Napredak da. Konkurentnost da. Ali ne preko noći.

Rijeka je u ovom trenutku peta, a iz kupa je davno ispala. Dakle, nije neupitno niti prvi Dinamov izazivač. Ekipa je u konstantnom procesu stvaranja. Igrači dolaze kao na tekućoj traci. Mnogima od njih Rijeka je najveći klub u kojem su ikada igrali (a nekima i u kojem će ikada igrati). Primjer PSG-a pokazuje da nije lako „uglazbiti“ ni svjetske veličine u ekipu koja će odmah tući sve redom. Zašto bi Scoria s jeftinijim materijalom iskrojio ljepše odijelo brže i lakše od Ancelottija?

No, da napisani reci ne zvuče previše pesimistično, zaključimo u vedrijem tonu. Projekt jake Rijeke je zdrav, vuku se mnogi pametni potezi. Jedino što ga može uništiti je nestrpljenje. Dok se ne dođe do velikih pobjeda, treba štošta progutati, pa tako i nedjeljnu blamažu u Maksimiru. Poraze treba izbjegavati, ali kad se već dogode, pomažu vidjeti gdje griješimo. Svatko ima svoju „školicu“: Dinamo u Ligi prvaka, a Rijeka u gostima kod Dinama. I jedni i drugi nadaju se da je to privremeno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider