Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
38. godina mu je 'tek'...

'Pop zvijezda' Becks rekao kraj nogometu, navijači se oprostili već davno

Jedan od najpozantijih svjetskih nogometaša posljednjih desetljeća najavio je umirovljenje na kraju ove sezone, no Becks je već dugo bio više pop zvijezda nego ona nogometna.

David Beckham najavio je umirovljenje s napunjenih 38 godina života. Rekli bi mnogi - napokon, jer Becks već neko vrijeme nije nogometaš koji će svojom formom plijeniti pažnju ljubitelja nogometa.

>> Možete ga voljeti ili ne, ali bio je 'kralj' prekida: Svi Beckhamovi slobodnjaci!

Beckham se oprašta s naslovom prvaka Francuske. U svoj posljednji klub, PSG stigao stigao je u siječnju, taman da postane prvi Englez koji je osvojio naslov prvaka u četiri različite lige svijeta (Engleska, Španjolska, SAD, Francuska).

''Zahvalan sam PSG-u što mi je dao priliku da nastavim, ali osjećam da je ovo pravo vrijeme za završim svoju karijeru, igrajući na najvišoj razini'', poručio je Beckham u oproštajnoj izjavi.

''Ništa nikad neće posve zamijeniti igru koju volim. Ipak, osjećam da započinjem novu avanturu i iskreno sam uzbuđen zbog onoga što me čeka.''

U igračkoj karijeri koja se protegla na 20 godina Beckham je osvojio 19 trofeja, od čega 10 prvenstvenih naslova.

Debitirao 1992., otišao zbog svađe s Fergusonom

David Beckham debitirao je u dresu Manchester Uniteda 1992. godine. Šest puta je bio prvak s Engleske, a vrhunac tog dijela karijere bilo je osvajanje Lige prvaka 1999. u Barceloni nakon šokantnog preokreta protiv Bayerna.

Sir Alex Fergusonu sve se manje sviđala njegova medijska eksponiranost zbog braka s članicom Spice Girlsa Victorijom pa je 2003. Becks odlučio otići. Prešao je u Real Madrid, tadašnje Galacticose s kojima je osvojio tek jedan naslov prvaka Španjolske 2007. godine pod vodstvo Fabija Capella.

Već tada, u 32. godini životi Beckham nije više bio na razini jednog od najboljih nogometaša u Europi. Sve je više postajao showbiz zvijezda, a sve manje nogometaš vrhunske klase.

Po čemu ćete pamtiti Davida Beckhama?

Ukupno glasova:

Odlazak u centar showbiz industrije

Tada se i dogodio odlazak u Los Angeles, centar industrije zabave gdje je igrao u MLS ligi za Galaxy u kojem je proveo pet godina. 2009. godine posuđen je Milanu što ga je malo vratilo pod reflektore nogometne javnosti u Europi, ali su ga na Starom kontinentu već tada smatrali više manekenom za donje rublje nego ozbiljnim nogometašem.

Dolazak u PSG je PR potez

U siječnju se ponovno vraća u Europu. Ponovo je izabrao, neki će reći supruga Victoria, grad mode. U Pariz je došao u siječnju, a cijelu je plaću ovih šest mjeseci poklanjao u dobrotvorne svrhe. Većina je smatrala kako je PSG dovođenjem Beckhama htio samo dodatnu medijsku promidžbu, ali ga Carlo Ancelotti ipak koristio u devet utakmica, čak i onoj u četvrtfinalu Lige prvaka protiv Barcelone.

Debakl protiv Hrvatske okončao reprezentativnu karijeru

Zanimljivo, posljednji pravi nastup za reprezentaciju Davida Beckhama dogodio se u porazu Engleza na Wembleyju protiv Hrvatske 2007. godine. Ostali su tada Englezi bez Eura, ali i bez Becksa. Pozvan je još jednom godinu kasnije, ali samo zbog velike želje da upiše 100. nastup za Gordi Albion. Na utakmici protiv Francuske 2008. postao je tek peti Englez s više od 100 nastupa za reprezentaciju.

Danas je odlazak Beckhama u mirovinu breaking news za sve osim za nogometne navijače. Oni su se od Becksa nogometaša 'oprostili' davno, ali je njegov značaj kao velike pop zvijezde toliki da je službeni kraj karijere jedna od prvih vijesti u svim svjetskim medijima.

Godinama je po Forbesu bio među najplaćenijim sportašima na svijetu, no većinu bogatstva i slave stekao je na račun svog izgleda zbog čega je u očima velikog dijela nogometnih zaljubljenika David Beckham već dugi niz godina prvenstveno - maneken.

Karijera Davida Beckhama:

1992. - 2003. Manchester United (265 nastupa)

2003. - 2007. Real Madrida (116 nastupa)

2007. - 2012. Los Angeles Galaxy (98 nastupa)

2009-  2010. Milan posudba (29 nastupa)

2013. - PSG (9 nastupa)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider