Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogodili su!

Dame i gospodo, najbolja kupovina u siječnju – Diego Lopez!

Početkom travnja čini se da je najbolja i najisplativija kupovina u zimskom prijelaznom roku jedan posve neglamurozan igrač, čovjek koji nije zauzeo svoje mjesto ni na jednoj ljestvici najskupljih, najatraktivnijih ili najiščekivanijih transfera. Dame i gospodo, najbolja kupovina u siječnju 2013. je – Diego Lopez Rodriguez!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što je za priču od velike važnosti jest činjenica da je Diego Lopez u Realu, s prekidima zbog posudbi, proveo sedam godina, od 2000. do 2007. Ako je branio, branio je za Real B ili čak Real C. Prvu ekipu gledao je gotovo isključivo s klupe, pored Sant Ikera nije se moglo više. 2007. Diego Lopez diže sidro i za 6 milijuna eura potpisuje za Villarreal.

Sada mala digresija koja nema veze s osnovnom pričom: teško je ne primijetiti ove novčane odnose kada su veliki klubovi u igri. Real Madrid prodaje za 6 milijuna rezervnog golmana koji gotovo uopće nije branio, a „Žuta podmornica“ iskrcava „šesticu“ za vratara kojeg kupuje kao rezervnu opciju jer je na golu tada neprikosnoveni Sebastian Viera? Ima se, može se.

Zabili mu Rukavina i Sammir

Uglavnom, već prve sezone Diego Lopez istisnuo je Vieru s vrata i postao starter. Branio je za Villarreal dvjestotinjak utakmica, između ostaloga i protiv Dinama u Europskoj ligi, zabijali su mu Rukavina i Sammir. Prošloga ljeta otišao je u Sevillu, tamo se s Palopom natjecao za status prvoga vratara. A onda je Casillas slomio palac i krug se zatvorio. 2007. je kao rezerva prodan za 6 milijuna eura, a 2013. otkupljen natrag za 3,5 milijuna, da bi bio prvi vratar.

Kao i svaka odluka, i ova je imala oponente, posebno u medijima. Logično je zvučalo pitanje – što će Realu vratar koji je lani primio 50 golova i s Villarrealom ispao iz lige? Ali Mourinho je tražio iskusnog frajera, čovjeka koji poznaje Realovo okruženje i kojeg možeš dobiti odmah (Casillas je slomio prst samo tjedan dana prije kraja prijelaznog roka). I nekoga tko može iznijeti na leđima osjetljivi dio sezone u kojem u redu stoje Barcelona u polufinalu Kupa kralja i Manchester United u Ligi prvaka, a neće praviti dramu kad Iker ozdravi. Tipovao je na Diega Lopeza i pogodio.

Kritičari nestali

Nakon dva mjeseca na Santiago Bernabeu, Diego Lopez više nema nijednog kritičara. Moguće je da će ih imati uskoro, kako bude rastao pritisak da se Casillas, Realova ikona, vrati među vratnice. No, nitko više ne dovodi u pitanje njegovu podobnost za osjetljivu poziciju prvog vratara Reala. I slijepcu je jasno da se 31-godišnji vratar više nego isplatio samo u dvije utakmice s Manchester Unitedom, a ostalo da i ne spominjemo.

Onaj tko se u Realovom managementu prvi sjetio klupskog davno izgubljenog sina, može komotno otvoriti šampanjac. Za nikakav novac u roku odmah našli su čovjeka koji se u momčad uklopio kao idealno izbrušeni puzzle, vratara na čijim se intervencijama i sigurnosti mogu graditi najviše ambicije, osvajanje Lige prvaka.

Što bi bilo da Casillas nije slomio prst?

Jedno od pitanja na koje nikada nećemo saznati odgovor glasi: što bi se događalo u Realu da kapetan Iker nije slomio prst? Tko zna bi li Mourinho nastavio tjerati inat s Adanom i tako kopao jamu i sebi i njemu ili bi se ta priča pomela pod tepih. Nažalost za Adana, on je ni kriv ni dužan ispao najveći gubitnik. I on je poput Diega Lopeza nekada, marljivo trenirao i čekao rijetke prilike uz Ikera. Kad ih je dočekao, sve je bilo protiv njega. Jednostavno, na krivom mjestu u krivo vrijeme. Apsurdno, ali Casillasov lom palca ispao je odlična vijest za kraljevski klub. Pitanje prvog vratara nestalo je samo od sebe, a „jocker zovi“ Lopez odigrao je svoju dionicu sjajno.

Iker Casillas je ozdravio i opet trenira. Tjedni koji dolaze donijet će sigurno porast temperature oko Bernabeua i uporna pitanja nestrpljivih novinara kad će on opet na teren? Naravno, navijači nisu zaboravili kapetana Reala i ikonu španjolskog nogometa, ali malo je onih koji će zavikati „Makni se Diego!“ Svi vide koliko je čovjek iz Paradele koristan.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider