Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li stigao taj dan?

Da je to netko rekao prije sezone, zatvorili bi ga u ludnicu!

U nedjeljnom međusobnom obračunu Liverpoola i Manchester Cityja na Anfieldu mogla bi pasti odluka o novom prvaku Engleske.

Liverpool novi prvak Engleske! Na početku sezone to bi zvučalo kao dobra šala, autor izjave bio bi predmet sprdnje. Malo je ljetos bilo onih koji su vidjeli Liverpool i na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u Ligu prvaka, a kamoli na čelnoj poziciji. Međutim, pet kola ili 450 minuta prije kraja prvenstva nitko se ne smije. „Redsi“ ovise samo o sebi, ako pobjede sve do kraja, sigurno će biti prvaci.

„Ako Liverpool osvoji naslov, a mislim da ga može osvojiti, bit će to najveći uspjeh kluba u novijoj povijesti, možda čak veći od osvajanja Lige prvaka 2005.“, nedavno je izjavio Jamie Carragher, dugogodišnji branič Liverpoola i član momčadi „Redsa“ koja je ostvarila onaj čuveni preokret protiv Milana na Atatürku, istanbulskom Olimpijskom stadionu.

Liverpoolovi navijači „iščekuju Godota“ gotovo dva i pol desetljeća, agonija traje od 1990., to je godina kada je Liverpool osvojio svoj posljednji naslov prvaka Engleske od njih ukupno 18. Te 1990. Liverpool je bio daleko najtrofejniji klub u Engleskoj, imao je duplo više naslova državnog prvaka od Arsenala i Evertona, koji su tada dijelili drugo mjesto na vječnoj ljestvici, dok je Manchester United bio tek četvrti sa „samo“ sedam naslova. Da je tada netko prorekao da Liverpool neće biti prvak tolike godine, a da će ga onomad „luzerski“ ManUtd preteći na vječnoj ljestvici, vjerojatno bi ga zatvorili u „žutu kuću“ dok se malo ne pribere. Naravno, karikiramo, ali ne previše. Godine su prolazile, hitale su kao minute, prošla su već 23 ljeta, a Liverpool još nije okusio slast konačne pobjede. Je li prokletstvu istekao rok trajanja, je li došao trenutak da i Kop zapjeva pjesmu prvaku? 

Drama u završnici sezone 

Ako život piše romane, onda nogometu pripadaju najveće drame. Nema igre koja može ispisati takve dramaturške zaplete. Možda je tako suđeno, možda će Liverpool konačno do naslova u trenutku kada to nitko nije vjerovao pa čak ni najzadrtiji navijači slavnog kluba. Sjetite se samo prošlog ljeta i atmosfere koja je vladala oko Anfielda - svađe, sukobi, incidenti, kontroverze i intrige. Luis Suarez bio je na udaru cijele Engleske, otvoreno je govori kako želi napustiti Liverpool, navijači su ga uzeli na zub i poručili mu da što prije kupi „prnje“ kada tako žarko želi otići. Suarez je odrađivao suspenziju, a Liverpool je startao s pobjedama. Stvorio se dojam da Liverpool bolje prolazi bez kontroverznog Urugvajca i da će njegov povratak samo unijeti nemir u momčad. Gledajući s ove distance, čini se da su te sumnje motivirale Suareza do krajnjih granica i tako odigrale važnu ulogu u njegovoj eksploziji. Brendan Rodgers znalački je inkorporirao Suareza u momčad, dao mu je punu podršku, a ovaj mu je na travnjaku uzvratio na najbolji mogući način.

Osam mjeseci kasnije Suarez je postao ikona Liverpoola, jedan od najboljih igrača u njegovoj povijesti i jedan od rijetkih igrača kojeg se uspoređuje s Lionelom Messijom i Cristianom Ronaldom. „Vampirski šišmiš“ pretvorio se u prelijepog labuda, Suarez je postao top igrač, svjetska klasa, kandidat za Zlatnu loptu, a Liverpool uz Manchester City i Chelsea postao je glavni kandidat za naslov prvaka. No, Suarez ne bi uspio preobraziti Liverpool bez goleme pomoći svojeg partnera u vršku napada koji je držao Liverpool na površini dok je Urugvajac izdržavao kaznu. 

Liverpool juri na pogon Suareza i Sturridgea 

„Redsi“ jure na pogon Suareza i Daniela Sturridgea, u ovom trenutku možda i najboljeg napadačkog dueta u Europi. Zajedno su do sada postigli čak 49 golova, Suarez 29, a Sturridge 20. Postali su tek treći napadački duet u povijesti Premiershipa kojem je uspjelo da svaki postigne barem 20 golova u sezoni. Sedam pogodaka dijeli ih od rekorda Premiershipa koji drže Andy Cole i Peter Beardsley (1994.), te samo tri gola od rekorda Liverpoola koji je već 50 godina u vlasništvu Iana St. Johna i Rogera Hunta.

Suarez i Sturridge sjajno se nadopunjavaju, kako međusobno tako i s ostatkom momčadi. U tehničko-taktičkom smislu Rodgers ih je uspio uklopiti u fleksibilni sustav i stil igre Liverpoola koji se mijenja od protivnika do protivnika. Briljiraju i kad Liverpool protiv slabijih momčadi insistira na posjedu lopte i presingu, ali i kad igra na kontre protiv snažnijih i realno kvalitetnijih protivnika. Obojica su iznimno taktički disciplinirani, ali opet nisu izgubili na maštovitosti i kreativnosti. To je velika zasluga menadžera Liverpoola koji se pretvara u veliko trenersko otkriće.

„Oni za mene nisu par, oni su individualci koji igraju u sustavu koji odlično funkcionira. Oni su solisti koji znaju igrati kombinatorno, traže jedan drugog, no oni su ipak više individualni talenti koji samo igraju zajedno“, ističe Rodgers. 

City i Chelsea stižu na Anfield 

No, povijest pišu pobjednicu, tako da priča o Rodgersu, Suarezu i Sturridgeu neće biti ista ako osvoje naslov prvaka ili ako posrnu u ključnom momentu. Liverpool ove godine nije izgubio utakmicu, bilježi 14 pobjeda i dva remija. „Redsi“ imaju devet pobjeda u nizu, no tek slijede najteža iskušenja, odnosno dvije utakmice koje će odlučiti o novom prvaku Engleske.

U sljedećem kolu na Anfield stiže Manchester City, a u 36. kolu Liverpool dočekuje i Chelsea, koji mu je nanio posljednji poraz (29.12.2013.). Rodgers i njegovi puleni stalno ističu kako idu utakmicu po utakmicu, no Steven Gerrard priznaje kako je nemoguće ponekad ne pomisliti na podizanje pehara namijenjenog pobjedniku Premiershipa.

„Lagao bih kad bih rekao da nije tako“, priznaje 33-godišnji kapetan Liverpoola koji je cijelu karijeru proveo na Anfieldu, iako je u više navrata mogao birati klub u koji želi prijeći.

„Redsi“ pokušavaju stišati euforiju koja je zahvatila njihove vjerne navijače, jako dobro znaju da je euforija mač s dvije oštrice, no kako zabraniti navijačima pa i igračima da sanjaju otvorenih očiju kada je titula prvaka s dalekog obzora stigla gotovo na dohvat ruke.

„S vremena na vrijeme ta mi misao prostruji glavom, ali pokušavam je što brže izbaciti i ostati fokusiran na utakmice koje slijede, jer ništa još nismo napravili. Da bi san postao java, moramo nastaviti pobjeđivati“, zaključio je Gerrard.

U danima kada se obilježava 25-godišnjica tragedije na Hillsboroughu, kada su 15. travnja 1989. život izgubila 94 navijača „Redsa“, Liverpool bi mogao prokrčiti put do toliko željenog naslova prvaka. Simbolika koja para srce. Titulu je tako blizu, ali i tako daleko. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider