Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Agent iz Liverpoola

Panika na Old Traffordu: 'Vuk s Wall Streeta' prijeti uništenjem ManUtd-a

David Moyes srušio je vrijednost dionica Manchester Uniteda kao da je 'agent iz Liverpoola' na specijalnom zadatku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester United pretrpio je još jedan poraz, „crveni vragovi“ izgubili su 2:1 od Stokea u posljednjem kolu Premiershipa.
Charlie Adam, bivši veznjak Liverpoola, proparao je mrežu De Gee topovskim udarcem za pobjedu Stokea i osmi poraz ManUtd-a u ovoj sezoni. David Moyes ostao je nevjerici, uhvatio se za glavu i opsovao nešto sočno. Moyes je izgledao očajno, kao da su mu potonule sve lađe.

Bivši veznjak Liverpoola torpedirao 'crvene vragove': Moyes izgubljen...

Taman kad je pomislio da izlaze iz krize rezultata dogodio se novi šok koji je zatresao temelje Old Trafforda. Menadžer Manchester Uniteda već je dobio novi nadimak - „Vuk s Wall Streeta“. Posprdna je to aluzija engleskih „bookmakera“ na američkog brokera Jordana Belforta, kojeg u istoimenom američkom hit filmu utjelovljuje Leonardo DiCaprio. Belfort je prije petnaestak godina završio u zatvoru zbog malverzacija s dionicama.

„Vuk s Wall Streeta“ bio je „stručnjak“ za rušenje vrijednosti dionica, odnosno prijevare klijenata kojima je za masne provizije prodavao bezvrijedne dionice, a „bookmakeri“ jedne velike britanske kladionice „počastili“ su Moyesa tim nadimkom nakon što su dionice kluba s Old Trafford „zaronile“ na njujorškoj burzi 250 milijuna dolara u posljednjih šest mjeseci.

Drastičan pad vrijednosti dionica poklapa se s dolaskom Moyesa odnosno odlaska Alexa Ferugsona s klupe Manchester Uniteda. Pod vodstvom Moyesa „crveni vragovi“ srozali su se u vrlo kratkom roku, u rezultatskom i financijskom smislu. Već na polovici sezone ManUtd praktički je izgubio sve šanse za obranu naslova prvaka, a kako trenutačno stvari stoje, opasno mu visi i plasman u Ligu prvaka. Negativni rezultati rezultirali su osjetnim padom dionica. 

Bayern pretekao ManUtd 

„Čak bi i Roman Abramovič bio ponosan da uspije u šest mjeseci izgubiti tolike novce“, zezaju se „bookmakeri“ na račun škotskog stručnjaka koji je u ManUtd stigao iz Evertona, nekoć velikog kluba koji je prije prvog Fergusonova naslova prvaka Engleske (1993.) imao više titula od ManUtd-a. Moyes vodi ManUtd kao da je agent iz Liverpoola koji je na Old Trafford došao po zadatku da ga sruši do temelja, šale se po forumima navijači Evertona i posebice Liverpoola, dvaju velikih Unitedovih rivala.

U nekim britanskim kladionicama moguće je kladiti se na to hoće li vrijednost ManUtd-ovih dionica do kraja sezone pasti na deset dolara ili još manje. Oklada iznosi 12/1, a trenutačna cijena dionice je 15 dolara. Sjajna oklada za one koji misle da će Moyes do kraja upropastiti ManUtd, a takvih uopće nije malo. Doista je teško pretpostaviti dokle će trajati „slobodan pad ManUtd-a“? Slavni klub loše stoji na ljestvici Premiershipa, već je ispao iz FA kupa, a prije nekoliko dana i iz Liga kupa.

Murphyjev zakon kaže da jedna nesreća nikada ne dolazi sama. Dan nakon što je ManUtd ispao iz Liga kupa, Deloitte je objavio svoje izvješće o prihodima najvećih svjetskih klubova (Football Money League Report) u prošloj sezoni, a prema kojem je ManUtd nakon dugog niza godina ispao iz kruga velike trojke koju je sačinjavao zajedno s Real Madridom i Barcelonom. Pretekao ga je njemački div, minhenski Bayern koji je zahvaljujući fantastičnoj prošloj sezoni, u kojoj je osvojio sve najvažnije trofeje, povećao svoje prihod za 17 posto, odnosno na 431.2 milijuna eura.

Panika na Old Traffordu

Zajednički nazivnik za 20 klubova s najvećim zaradama jest taj da svi do jednog nastupaju u najelitnijoj ligi svijeta – Ligi prvaka. Iz ovog podatka možemo zaključiti zbog čega se dogodio strmoglav pad vrijednosti dionica Manchester Uniteda. Ulagači su sve skeptičniji da će ManUtd pod vodstvom Moyesa u Premiershipu dohvatiti mjesto koje vodi u Ligi prvaka, a još više sumnjaju da će se u najelitnije natjecanje probiti osvajanjem ovosezonske Lige prvaka, gdje su se probili u drugi krug natjecanja.

Da su loše burzovne prognoze izazvale paniku na Old Traffordu, svjedoči i iznenadna kupovina veznjaka Chelseaja Juana Mate. Španjolac je izgubio mjesto u udarnoj momčadi Josea Mourinha, no to nije smetalo ManUtd-u da iskrca 45 milijuna eura odštete i da mu ponudi dvostruko veću plaću. Mata će navodno zarađivati na Old Traffordu oko 170 tisuća eura tjedno, na godišnjoj razini oko 9 milijuna eura. Astronomska je to plaća i odšteta za igrača koji je posljednjih šest mjeseci uglavnom grijao klupu na Stamford Bridgeu. No, nakon poraza od Stokea, čini se da im ni on neće puno pomoći.

Moyesu prijeti otkaz

Pred Moyesa nije postavljen imperativ da mora obraniti titulu prvaka koju je s istom momčadi osvojio njegov veliki prethodnik Alex Ferguson, ali nikome nije bilo ni na kraj pameti da će opasno visjeti ulazak u Ligu prvaka. Navijači su razočarani, ali još veći problem za Moyesa je taj što ni vlasnici kluba baš nisu uvjereni da može izvesti nasukani brod na pučinu. Nije nemoguće da Moyes već nakon prve sezone dobije „košaricu“.

Jer, ManUtd bez Lige prvaka, to je kao jelo bez soli i začina, bljutavo i bez okusa, totalno neprobavljivo za članove familije Glazer koji su navikli samo na najfinije delicije. Moyesu nad glavom visi Damoklov mač, teško da će mu pomoći reminiscencija na Fergusona i njegov „startni poček na kredit“.

Taj privilegij Moyes će teško dočekati. ManUtd prije tridesetak godina i u recentno doba ne mogu se uspoređivati. Tadašnji ManUtd navikao je na poraze kao magarac na batine. Međutim, danas nitko više ne može ni zamisliti da ManUtd čeka naslov prvaka tri-četiri godine, a kamoli 26 godina kao što je to bilo od 1967. do 1993., ili da kojim slučajem ispadne iz elitne lige kao što je to bilo početkom 70-tih. Danas je to neka sasvim druga priča, danas je to neki sasvim drugi ManUtd.

Ako „crveni brod“ nastavi tonuti, dionice će još više „zaroniti“, a u tom slučaju ostanak nedoraslog kapetana na zapovjedničkom mostu značio bi samoubojstvo s predumišljajem. Kad kola krenu nizbrdo, iskusni biznismeni ulagačima i navijačima moraju ponuditi novu nadu, a zna se tko u nogometu obično prvi plaća danak u takvim situacijama. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider