Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A CR7 mu gledao u leđa

Čovjek kojeg su 'uništile' usporedbe s Ronaldom: Povratak kralja driblinga!

Već pomalo davne 1997. godine u famoznoj akademiji Sportinga iz Lisabona pojavila su se dva super talentirana mladića…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ricardo Quaresma imao je tada 16 godina, a Cristiano Ronaldo bio je 18 mjeseci mlađi. Obojica su iskazivala odlike modernih ofenzivaca, krasila ih je brzina i probojnost, a ponajviše fantastična tehnika. Ne čudi stoga što su od ranih dana povlačene brojne paralele između njih dvojice...

Neki će kazati kako je Quaresma bio taj koji je predviđen za buduću glavnu zvijezdu Sportinga i Portugala, možda najviše zbog činjenice da je bio nešto stariji. Quaresma je za Sporting debitirao 2001. i u premijernoj profi-sezoni predvodio momčad do trostruke krune. Prvenstvena titula i dalje je posljednja koju su osvojili 'zeleno-bijeli'.

Iduće sezone u prvih 11 Quaresmi se pridružio i Ronaldo, obojica su oduševljavala svojim potencijalom, no Sporting je završio tek treći, sa čak 27 bodova zaostatka za Portom.

Zajedno počeli, zajedno otišli - jedan u Barcu, drugi u Man Utd

U ljeto 2003. Sporting je dobio novi dom – stadion Jose Alvalade – s kapacitetom 50 tisuća mjesta i maksimalnih 5 zvijezdica UEFA-e. Međutim, niti Quaresma niti Ronaldo nisu okusili čar igranja na tom modernom zdanju, budući da su obojica u istom prijelaznom roku napustila klub. Čelnici se jednostavno nisu mogli hrvati s ponudama brojnih interesenata; Quaresma je za 6 milijuna eura završio u Barceloni, a zaluđeni Sir Alex Ferguson je za Ronalda iskrcao čak 15 milijuna eura.

Dvije mlade zvijezde krenule su svaka svojim putem, a deset godina kasnije jasno je kako Quaresma nije uspio u mjeri u kojoj se očekivalo. Istina, igrao je za Barcu, Porto, Inter, Chelsea… Ali sve je to mizerno kada se s vremenskim odmakom iznova povuče famozna paralela između dvojice negdašnjih suigrača.

'Kralj Rabone' i 'El Trivela' - za Barcu nije htio igrati, u Italiji top flop

Quaresma je 'zapeo' već u Barceloni. Debitantska sezona bila mu je vrlo skromna, s tek jednim pogotkom i uglavnom ulascima s klupe. Quaresma se 'zakačio' s Frankom Rijkaardom i premda mu je bila tek 21 godina, odlučio je javno obznaniti kako više ne misli igrati za Barcu dok je Rijkaard trener. Mnogi su pokucali na vrata Nou Campa ne bi li se dokopali Quaresme, no najkonkretniji je bio Porto.

Sljedeće četiri sezone Quaresma je opet igrao sjajan nogomet i s Portom uzeo tri naslova prvaka. U rujnu 2008. Inter je za njega odlučio iskrcati gotovo 20 milijuna eura. Međutim, dvogodišnja era portugalskog krilnog napadača na stadionu Meazza ostat će upamćena tek po nezavidnoj tituli 'Bidone d'oro', koju Talijani dodjeljuju najgorem pojačanju Serie A.

Quaresma je naime i u Interu igrao vrlo malo, postigavši jedan gol, pa je čak posuđen Chelseaju, no niti tamo nije ostavio značajniji trag. Otišao je potom u Bešiktaš i iduće dvije sezone zaluđivao Turke svojim briljantnim potezima. Šest mjeseci prije isteka ugovora isplatio je Bešiktašu oko milijun i pol eura, da bi u siječnju 2013. mogao nesmetano potpisati za Al Ahli.

U Dubaiju je Quaresma bio bogato plaćen, no rastao se s klubom već nakon četiri mjeseca. Od svibnja uopće nije igrao, ali to nije bila prepreka Portu da ga opet vrati u svoje redove. A navijačima da ga oduševljeno dočekaju, njih čak 10 tisuća.

"Drago mi je što sam se vratio kući. Ovdje sam proživio vrlo lijepe trenutke. Želim usrećiti klub i navijače", rekao je Quaresma nakon prvog treninga.

Ako ga drugi nisu znali cijeni, Portugalci znaju. I nadaju se da će ih RQ7 svojim 'rabonama' i 'trivelama' opet dovoditi u ekstazu...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider