Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što vi mislite?

Cijela Njemačka znala, a Wengeru ništa jasno: Real ipak 'uvalio' Arsenalu?

Mesut Özil odigrao je još jednu lošu partiju u važnoj utakmici, a Arsene Wenger opet je ostao zatečen…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon prve utakmice Arsenala i Bayerna u osmini finala Lige prvaka, na svoje su došli kritičari Mesuta Özila koji tvrde da se radi o 'velikom igraču za male utakmice'. Özil je u svojoj dosadašnjoj karijeri dosta često znao zakazati u najvažnijim utakmicama, što u dresu Real Madrida, a što u reprezentaciji Njemačke, a sada i u Arsenalu.

Ozil opet zakazao

U Španjolskoj su neki analitičari bili uvjereni kako se čelnici Reala odlučili prodati Özila upravo stoga što su shvatili da nije kadar izdržati pritisak koji sa sobom nose velike utakmice. Da u ovoj tvrdnji ima istine, govori i sinoćnja utakmica protiv Bayerna. Arsenal je odlično otvorio utakmicu, već u ranoj fazi „topnici“ su imali priliku povesti iz jedanaesterca.

Wilshere je odigrao pas za Özila koji potom fantastičnim driblingom „okreće“ Jeromea Boatenga, a ovaj ga ruši u kaznenom prostoru Bayerna. Jedanaesterac čist kao suza, no tko će ga pucati? Nepisano je pravilo da igrač na kojem je napravljen prekršaj ne puca jedanaesterac. Međutim, Özil ipak preuzima odgovornost.

Ribery, Löw i Müller kao da su znali

''Prije no što je Özil izveo penal rekao sam da će Neuer obraniti njegov udarac. Vjerovao sam Neueru i on je to učinio. Najbolji je vratar na svijetu'', ushićeno je kazao nakon utakmice najbolji igrač Bayerna Franck Ribery, koji se oporavlja od operacije i nije mogao nastupiti na Emiratesu.

Iako je Özil ''vagao'' Neuera do posljednjeg trenutka, ipak je pucao u stranu u koju je krenuo vratar Bayerna. Pucao je tako loše da se može zaključiti kako je bio pod velikom tremom. Ribery nije jedini koji je imao predosjećaj da Özil neće zabiti. To je nakon utakmice potvrdio i njemački izbornik Jochim Löw. Neki su čak poskočili od sreće kada su vidjeli da Özil uzima loptu.

''Moram priznati da nisam bio nesretan'', bez ustezanja izjavio je nakon utakmice Thomas Müller, strijelac drugog Bayernova pogotka i Özilov kolega iz njemačke reprezentacije.

Tri razloga zašto Ozil nije smio pucati penal

Nakon bitke lako je biti general, ali postoje barem tri argumentirana razloga zašto Özil nije trebao pucati taj jedanaesterac. Jedan smo već spomenuli. Drugi je taj što je u katastrofalnoj formi te se kao najskuplji igrač Arsenala nalazi pod snažnim udarom engleskih medija, a zna se da loše podnosi kritike i posljedični pritisak. Treći je razlog taj što se Neuer i Özil jako dobro poznaju još iz školskih dana. Zajedno su kao mladci igrali u Schalkeu i u svim uzrastima njemačke reprezentacije. Neuer mu je tko zna koliko puta obranio penal na treninzima.

Ako se sve to znalo i davno prije utakmice, ako se stječe dojam da je cijela Njemačka očekivala da će Özil puknuti pod pritiskom, nameće se pitanje gdje je bio Arsene Wenger i zbog čega nije reagirao? Cinici će reći da si navijači Arsenala već devet godina postavljaju slično pitanje. Možda ova sekvenca daje djelomičan odgovor zbog čega ''topnici'' od 2005. nikako ne mogu do trofeja.

Wenger vrti istu priču

''Neiskorišteni penal bio je veliko razočarenje, ali takve stvari se događaju u nogometu'', pomirljivo je prokomentirao Wenger nakon utakmice. Francuz godinama vrti sličnu priču, još da je spomenuo mladu momčad, dugogodišnja mantra bila bi potpuna.

Özil je nakon promašena penala potpuno nestao s terena. Ionako načeto samopouzdanje potpuno mu se urušilo. Penal mu je ostao jedini udarac prema okviru suparničkih vrata do kraja utakmice, a broj netočnih dodavanja teško je i prebrojati. U engleskim medijima već se rade ankete o tomu treba li Wenger izbaciti Özila iz udarne momčadi Arsenala. Neki razočarani navijači ''topnika'' konstatiraju kako bi bilo puno bolje da se napravi anketa treba li Wenger ostati na klupi Arsenala.

Neuer junak utakmice

Nitko ne može znati kako bi se utakmica razvijala da je Özil zabio taj jedanaesterac, ali nema sumnje da bi Arsenal bio u bitno boljoj poziciji. U tim trenucima Bayern je iznad površine držao samo Neuer koji je imao nekoliko fantastičnih obrana. Usprkos sjajnom golu Tonija Kroosa, Neuer je zapravo bio prvo ime Bayerna i cijele utakmice.

''Osjećamo veliko olakšanje kada znamo da imamo Manuela iza leđa'', nedavno je podcrtao stoper Bayerna Dante. Brazilac nije govorio napamet.

Zaleđe prije penala za Arsenal

I na kraju moramo spomenuti suce koji iz sezone u sezonu igraju sve veću ulogu u Ligi prvaka. Bavarci se nakon utakmice, naravno, nisu žalili na suđenje, no nismo baš sigurni da se ne bi poteglo to pitanje da je Özil zabio penal te da je utakmica potom otišla drugim smjerom.  Pogledajte malo bolje snimku akcije koja je prethodila jedanaestercu i bacite pogled gdje je bio Ozil u trenutku dodavanja Wilshera.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider