Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve im se vratilo, sve...

To im je bila sudbina: Kako su se Chelseaju vratili 'Ovrebo' i 'Terry'...

Londonski Chelsea u svega dvije godine došao je do oba europska klupska naslova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjedom nakon gola Baneta Ivanovića u posljednjoj minuti sudačke nadoknade, Chelsea je u finalu Europkse lige protiv Benfice došao i do drugog euro trofeja zaredom. Tako se londonski klub upisao u povijest kao jedina momčad uz Bayern, Ajax i Juventus koji je osvojio Ligu prvaka/Kup prvaka, Kup kupova i Europsku ligu/Kup UEFA-e.

Nevjerojatna je to priča kluba kojeg je prije deset godina kupio ruski oligarh Roman Abramovič i odveo na krov Europe. Prvo su ih zvali 'Chelsky', nazivali umjetnim klubom i plaćenicima, baš kao što danas neki takvim epitetima časte primjerice Manchester City. No, nakon nekoliko godina sve se to zaboravi i ljudi krenu dalje.

Chelsea je u deset Abramovičevih godina tri put osvajao naslov prvaka Engleske, a do tada im je to uspjelo tek jednom, davne 1955. godine. Jedino što nisu uspjeli osvojiti je naslov svjetskog klupskog prvaka, no to će im navijači možda i najmanje zamjeriti.

No, zanimljiv je način na koji je klub sa Stamford Bridgea došao do naslova prvaka Lige prvaka i Europske lige.

Šokantne scene 2008. i 2009. godine za Chelsea

Prije pet godina igrali su finale Lige prvaka protiv Manchester Uniteda u Moskvi. Kapetan i legenda kluba John Terry pucao je penal koji je trebao donijeti Bluesima prvi naslov prvaka Europe u povijesti. Samo je trebao zabiti i početi trčati prema navijačima, no poskliznuo se i - promašio. Nakon toga Manchester United je iskoristio veliki šok i nakon penala uzeo trofej. Zanimljivo, John Terry nije zaigrao u sljedeća dva finala i Chelsea je slavio.

Bilo je to šokantno gubljenje naslova od kojeg se Chelsea teško oporavljao. No, onda je sljedeće sezone došao novi šok. Norvežanin Ovrebo 'masakrirao' je Chelsea u polufinalu protiv Barcelone ne dosudivši čak tri 11-erca. No, nije ih to dokrajčilo nego projektil Andresa Iniesta u posljednjim trenucima utakmice.

Sreća na strani Chelseaja 2012. i 2013.

Ovakvi dramatični porazi razlog su nevjerojatnoj podršci 'božice Fortune' 2012. i 2013. godine. Način na kojeg je Chelsea došao do dva europska naslova zbilja je nevjerojatan. Prvo im je sudbina vratila ama baš sve protiv Barcelone u polufinalu Lige prvaka prošle godine kada su preživjeli nevjerojatne promašaje igrača Barce, čak i promašaj penala Lea Messija.

A onda u finalu u Munchenu protiv Bayerna ona legendarna utakmica u kojoj je Didi Drogba zabio gol na kraju utakmice u kojoj su bili tek malo više od statista u pripremljenom slavlju na Alianz Areni. Pa promašaj 11-erca tragičara Arjena Robbena u produžetku i na kraju pobjeda nakon 'ruleta s bijele točke'.

Tada su mnogi pomislili kako je to – to. Kako se Chelseaju sve vratilo za 2008. i 2009. godinu, ali ove godine u finalu Europske lige igrali su protiv 'sirote i uklete' Benfice. Chelsea je opet bio slabija momčad veći dio utakmice, Benfica je igrala sjajno, ali promašivala nemoguće. I onda je Branislav Ivanović zabio u posljednjoj minuti sudačke nadoknade.

Vratile su se Chelseaju sve nesreće, neki će reći i s dodacima. Sljedeće sezone trebao bi im se vratiti Jose Mourinho. U međuvremenu su osvojili sve i bez njega, a i sumnjamo da će ga pratiti podrška božice Fortune. 'Neograničeni budžet' i jedan od najboljih trenera svijeta bit će dovoljni...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider