Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ćevapima protiv jastoga

Čudomix Girard opet izvodi čuda: Romantična priča kontra petrodolara

Ne postoji nikakvo logično objašnjenje osim ovoga iz naslova. Lova sigurno nije. Nisu ni zvijezde u svlačionici, nije ni slaba liga, ali s ludim, simpatičnim galskim selom sigurno ima neke dodirne točke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Francuska nogometno gastornomska ponuda nudila je ovo ljeto jastoga (PSG), kavijar (Monaco) i ćevape s kajmakom (svi ostali). Kao i u slučaju Montpellierea u sezoni 2011/2012 neutralna nogometna ''raja'' se opredjelila za ''sve ostale''. Teško ćevap može bit glavno jelo uz bok ovim morskim skupocjenim delicijama realno su rezimirali katarski i ruski milijarderi na čelu PSG-a i Monaca prije nekoliko mjeseci.

No, 3. studenog, kada je prvenstvo već debelo odmaklo a Falcao i društvo svratili večerati na Stade Pierre-Mauroy, 'konobar' Nolan Roux je poslužio ćevape. Doslovno na terenu, Abidalu i Carvalhu koji nisu mogli zaustaviti Lilleovog 'Torresa' koji je odgojen u Lensu, najvećem Lilleovom rivalu.

Bila je to samo potvrda da Lille ima šmek da se nađe na istom meniju sa 'plodovima mora.' A za pobjednički šmek tu je 'Le Chef' Rene Girard. 59-godišnji trener koji je 2012. s Montpelliereom uzeo naslov ispred nosa superbogatunima s Parka prinčeva. Lille je, također uspješnog, Rudija Garciju zamijenio Girardom i apsolutno pogodio.

Trener koji je bio kratko u igračkoj karijeri francuski reprezentativac i izgradio respektabilnu karijeru na poziciji zadnjeg veznog, stvorio je momčad u kojoj su pokretačka snaga baš dva 'psa' u srcu travnjaka. Rio Mavuba i pogotovo Florent Belmont imaju fetiš na skupljanje kartona, ali drže ravnotežu u momčadi koja je u 17 utakmica primila samo pet pogodaka.

Taj podatak još više dobiva na težini kada pogledamo da su tih pet dobili u samo tri utakmice. Lille nije primio gol od 15. rujna do 8. prosinca! Točno 1062 minute! Uspješnija je bila samo obrana Bordeauxa u sezoni 1992/93 koja nije primila gol 1176 minuta.

Kjaer najzvučnije ime u obrani

Girardova obrana je najčešće u sastavu Eneayama – Baša, Kjaer, Beria, Souare. Nigerijski vratar već deset godina drži vrata najbolje afričke reprezentacije 2013. U Lilleu je tri godine, s jednim mandatom posudbe u Maccabi Tel Aviv. Marko Baša je iskusni crnogorski reprezentativac koji je opasan iz prekida i zabije svojih nekoliko golova po sezoni. Najzvučnije ime je sigurno Simon Kjaer, danski 24- godišnji reprezentativac koji je posljednjih godina branio boje Wolfsburga i Rome. Lille ga je dobio za 'siću' – dva i pol milijuna eura. Beria i Souare na bočnim pozicijama su već godinama u Lilleu.

Kalou najveća zvijezda

Već spomenuti Roux, Ronny Rodelin i najveća zvijezda Salomon Kalou zaduženi su za stvaranje opasnosti pred suparničkim vratima. Doduše, nije da pucaju od efikasnosti. 18 golova u 17 utakmica. Roux je potpisao šest golova, Kalou tri, Rodelin dva. Ofenzivac iz Obale Bjelokosti prošle je sezone zabio 16 pogodaka i za očekivati je da će on do kraja prvenstva zabiti svoju kvotu od 10-15 sezonskih pogodaka.

Shodno Girardovoj filozofiji, koji je bivši izbornik francuske mlade reprezentacije, 'da najviše voli davati priliku mladim igračima', na klupi osim iskusnijih Rozehnala i Delaplacea drži najčešće golobrade mladiće Elanu, Sidibea, Origia i Meitea. Klince koje je stvorio poznati Lilleov inkubator. Posljednjih godina najveća ime koje je izašlo iz njega je Eden Hazard. Belgija je blizu, a infrastruktura oko 70 milijuna eura vrijedne momčadi je sjajna.

Lilleov inkubator ima sjajne uvjete

To je vjerojatno i ključ uspjeha. Supermoderan stadion Stade Pierre-Mauroy izgrađen 2012. za 282 milijuna eura s brojnim komercijalnim kompleksima (restoranima, hotelima, trgovinama...) ima kapacitet 50 tisuća sjedećih mjesta. Vlasnik Lillea je Eiffage, jedna od najvećih francuskih građevinskih tvrtki koja zapošljava preko 70 tisuća ljudi.

Lille se za sada drži na trećem mjestu uz bok PSG-u i Monacu. Skupio je 36 bodova u 17 utakmica, Monaco mu bježi bod, PSG četiri. S Ibrahimovićem i društvom igraju 22. Prosinca na Parku prinčeva.

Nadimak Lillea je 'Les Dogues' po najvećem psu na svijetu njemačkom Mastifu. Mrcina je to koja naraste preko 110 centimetara. Baš kao što su narasle ambicije Lillea ove sezone. Biti blizu vrha bila je eventualna želja, za sada se ostvaruje. A biti na samom vrhu na kraju prvenstva je teško ostvariva fantazija. Ne i nemoguća, sjetite se Montpelliera i Girarda…

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider