Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Blanc na rubu otkaza: Ostaje li Francuska u jeku 'kvala' bez izbornika?

Sve više bivših tamnoputih suigrača Laurenta Blanca u francuskoj nogometnoj reprezentaciji traže izbornikovu odgovornost zbog skandaloznog projekta određivanja rasnih kvota u koje se upleo...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon Liliama Thurama, koji je reagirao prvi, javio se i drugi veliki tamnoputi igrač zlatne francuske generacije, Patrick Vieira, koji je izjavio da su Blancove izjave, koje se mogu iščitati iz transkripta sastanka u Francuskome nogometnom savezu (FFF) u studenom prošle godine, skandalozne:

''Španjolci mi kažu: mi nemamo problema u momčadi jer nemamo crnaca. Ali, s druge strane, koji su to igrači najveći, najsnažniji i s najboljim fizičkim predispozicijama? Pa crnci'', jedna je od izbornikovih rečenica u transkriptima koja je sablaznila francusku javnost.

>> Skandal: FFF i Blanc sudjelovali u združenome rasističkom pothvatu?

Dosad su šok njegovim riječima izrazili Thuram i Vieira, a čeka se što će još reći velikani poput Zinedinea Zidanea ili Thierryja Henryja.

Svi oni spadaju u skupinu igrača koji su djeca afričkih imigranata u Francusku, a kojima bi Blanc, kao i ostale moćne strukture u FFF-u, ubuduće ograničio prisutnost u najmlađim francuskim selekcijama na maksimalno 30 posto od ukupnog broja igrača.

Trenutačno, dok je predmet odvojenih istraga FFF-a odnosno Ministartsva sporta, Blanc se odmara na sjeveru Italije. Mnogi se boje da će ga skandal u koji se upleo koštati posla.

I Vieira i Thuram, kao i današnji Blancovi igrači u reprezentaciji, ne misle, međutim, da je izbornik rasist.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider