Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Štete našem ugledu'

Potez Barcinih navijača nije se svidio španjolskim vlastima

Vrhunac masovnih prosvjeda Katalonaca koji traže nezavisnost od Španjolske bio je na utakmice Barce i Reala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je semafor pokazao da se igra točno 17 minuta i 14 sekundi, stadionom Camp Nou se zaorilo “nezavisnost, nezavisnost”. Bio je to podsjetnik na 1714. godinu kada je Katalonija izgubila svoju nezavisnost od Španjolske.

Poslali su tako i navijači Barcelone time jasnu poruku španjolskoj vladi nakon masovnog izlaska na ulice stotina tisuća Katalonaca.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo nije blagonaklono gledao na izraze katalonskih želja za neovisnošću, kako na ulicama katalonskih gradova, tako i na El Clasicu.

''Isticanje velike katalonske zastave, izvikivanje parola za nezavisnost, sve to šteti ugledu Španjolske u inozemstvu'', istaknuo je Garcia-Margallo.

Stanovnici Katalonije će 25. studenoga izađi na prijevremene izbore za regionalni parlament. Nacionalistička stranka CiU je već najavila da će u slučaju pobjede provesti referendum o odcjepljenju od Španjolske.

Katalonija je jedna od najbogatijih španjolskih autonomnih zajednica. Ima preko sedam milijuna stanovnika i vlastitu vladu koja odlučuje o obrazovanju, socijali, prometu, ekonomskoj i trgovačkoj politici itd.

Nakon završetka Francove diktature dopušteno im je, kao i u Baskiji i Galiciji, korištenje vlastitog jezika kao službenog, uz španjolski. U Galiciji se priča dijalektom portugalskog, Baski su jedan od najstarijih europskih naroda, Katalonci pričaju svojim jezikom (osim brojnih useljenika s juga), dok u Valenciji i na Balearima pričaju dijalektom katalonskog koji ima velik utjecaj kastiljanskog zbog stalnih useljavanja iz siromašnih područja.

U bogatim sjevernim autonomnim zajednicama na Pirinejskom poluotoku traje konstantna borba za neovisnošću koja je danas naročito vezana za ekonomska pitanja, jer smatraju kako ne bi trebali toliki novci ići na jug i središnju Španjolsku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider