Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve zbog tinejdžerske šale

Barca kaznila, pa izgubila dragulja: Realu ga ispred nosa oteo 'patuljak'!

Barceloni se propusti ne događaju tako često, ali za jednim igračem iz vlastite akademije Katalonci bi uskoro mogli žaliti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Keita Balde Diao nova je nada svjetskog nogometa! Samo mu je 18 godina, igra svoju premijernu sezonu, skupio je tek 20 nastupa, ali u potpunosti je zaludio navijače Lazija. Čini se da su Nebeskoplavi nakon dugo vremena dobili igračinu koja bi ih mogla podići iz prosjeka, a jednoga dana klubu donijeti ogroman novac.

Prorok, tako je glasio nadimak Hernanesa, idola Lazijevih pristaša, koji je krajem siječnja otišao u Inter. Plakao je Brazilac, plakali su navijači, no vrlo brzo dobili su novog proroka. Talijani naime već tepaju Keiti da je Il nuovo Profeta, a Edy Reja prisnažuje:

"Mladiće poput Keite lako je ubaciti u prvih 11!"

Ovaj Senegalac, rođen u Španjolskoj, za Lazio je debitirao 15. rujna prošle godine, u domaćoj pobjedi 3:0 nad Chievom. Bio je to simboličan debi, Keita je na travnjak ušao u sudačkoj nadoknadi. Četiri i pol mjeseci kasnije mladi ofenzivac na gostovanju kod istog tog Chieva proglašen je igračem utakmice. Apsolutno zasluženo, Lazio je dobio 2:0, a Keita asistirao i zabio, svoj treći prvoligaški gol. Prvijenac u Serie A dugo će pamtiti, jer impresivan je način kojim je ispremiješao cijelu obranu Napolija i onda poentirao pored Reine. Pogledajte u priloženom videu!

Senegalac iz katalonske provincije: Pep ga je volio, Barca otpisala zbog dječačke šale

Bivši trener Vladimir Petković davao je šansu Keiti u Europskoj ligi prošle jeseni, što je ovaj itekako (is)koristio. Sa četiri asistencije u šest nastupa nagovijestio je golemi potencijal, da bi Reji stigao kao naručen, pogotovo nakon odlaska Hernanesa. Da je igrač za velike utakmice potvrdio je Keita i prije manje od dvadesetak dana, kada je ušao s klupe u derbiju s moćnim Juventusom. Zaustavio je Lazio remijem (1:1) niz od 12 pobjeda dvostrukog uzastopnog prvaka, a malo je nedostajalo da Juve doživi i poraz. Keita je naime, u svega šest minuta na terenu, u nekoliko navrata izludio gostujuće braniče, pogodivši čak i okvir vrata.

Zanimljiv je životni i nogometni put ovog momka. Rođen je u ožujku 1995., u malenom Arbuciesu s manje od sedam tisuća žitelja, koji se nalazi u katalonskoj provinciji Gironi. Nogometom se počeo baviti s devet godina u Barceloni, a s vremenom je izrastao u jednog od najvećih bisera La Masije. Kao 15-godišnjak oduševljavao je mnoge, pa mu je Barcelona na inzistiranje Pepa Guardiole ponudila profesionalni ugovor.

Dakako, Keita je potpisao, ali i ubrzo napravio propust koji mu je bitno promijenio nogometni put. Zapravo jedna naizgled bezazlena tinejdžerska šala koštala ga je rastanka s Barcom. Na pripremama mlade momčadi katalonskog diva, Keita je svom suigraču krevet posuo kockicama leda. Iz Barcelone su reagirali oštro, poslavši ga u svoj satelit-klub Cornellu. Tamo je u sezoni zabio nevjerojatnih 47 pogodaka za juniorski sastav, pobudivši interes Real Madrida i Manchester Uniteda.

Kako je Lazijev Albanac oteo Barci dva super talenta

Ipak, brži i spretniji od dva velikana bio je 'patuljak' Lazio. Keita se zainatio i odbio povratak u Barcelonu, što koristi Igli Tare, nekada napadač, a u to vrijeme sportski direktor Lazija. Premda na toj funkciji nije bio odveć uspješan, Tare je ovoga puta napravio majstorski posao. Uz pomoć nogometnog agenta Nunzija Marchionea doveo je Keitu u Rim za, pokazuje se danas, neznatnih 300 tisuća eura.

Keita nije žalio što je završio u Laziju, a ne Real Madridu, jer je bio svjestan da će puno brže priliku dobiti u talijanskom klubu. Nije krenulo po planu, i to zbog papirologije. Keita je godinu dana čekao na dobivanje španjolske putovnice, koja je za registraciju bila očajnički potrebna i Laziju, preopterećenom non-EU igračima. Uskoro mu se u talijanskoj prijestolnici pridružio i bivši kolega, godinu dana mlađi Mamadou Tounkara, u čijem je transferu čelnicima Lazija ponovo asistirao Marchione.

Jedan se još školuje, a drugi je u manje od 500 minuta zaludio bogate Engleze

Dvojac proizašao iz La Masije počeo je žariti i paliti Primaverom, juniorskom ligom Italije. Lazijevi mladići, ponajprije zahvaljujući Keiti i Tounkari, okitili su se naslovom prvaka, izgubivši samo jednu utakmicu u cijeloj sezoni. Ne čudi što je prošlog ljeta Vladimir Petković obojicu pozvao na pripreme. Tounkara je potom vraćen među juniore, gdje je zasad zabio 12 pogodaka u 14 nastupa.

Keita Balde Diao je pak ostavljen u krugu seniorske momčadi. Ispočetka ga se doziralo, ali nekoliko mjeseci kasnije novi-stari trener Eduardo Reja više ne može zamisliti udarnih 11 bez tinejdžera iza kojeg je tek 457 odigranih minuta u Serie A. Nogometni stručnjaci fascinirani su Keitom, koji je sposoban odigrati više ofenzivnih rola, no najbolje djeluje na lijevom krilu. Krase ga brzina, tehnika, prilično je čvrst, a zna igrati s obje noge. Malo je trebalo da opet postane privlačan vrhunskim klubovima, šuška se kako ga 'snimaju' Man City i Liverpool... U Realu i Manchester Unitedu vjerojatno lupaju glavom u zid jer im ga je oteo Lazio, međutim najviše razloga žaliti imaju na Camp Nou.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider