Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Troše kao pijani milijunaši

Novi okršaj Reala i Barce: Silni milijuni za najveći luksuz na svijetu!

Real Madrid i Barcelona ne odmjeravaju snage samo na travnjaku, desetljećima se već nadmeću tko će imati veći, ljepši i luksuzniji stadion…

Na predstavljanju konačnog projekta obnove Camp Noua direktor Barcelone Javier Faus nedvosmisleno je potvrdio kako se Barcelona povela primjerom Real Madrida koji namjerava u potpunosti obnoviti svoj mitski stadion Santiago Bernabeu. Ta je rečenica bila dovoljna poklonicima „kraljevskog kluba“ da cinično zaključe kako Barcelona ponovno kopira velike Realove projekte, što je, istini za volju, bio čest slučaj u povijesti.

Obnova Camp Noua teška 600 milijuna eura

Usporedbom s Realom čelnici Barcelone htjeli su opravdati pred katalonskom javnošću golemu investiciju od 600 milijuna eura koju pokreću u trenutke velike ekonomske krize u Španjolskoj. Poručili su da Barcelona mora pratiti tempo Reala i ostalih najvećih klubova kako bi ostala u samom vrhu europskog nogometa.
Nadaju se da će obnovom stadiona i izgradnjom novih sadržaja povećati prihode, a posljedično i ukupnu financijsku moć kluba, koja se, naravno, izravno reflektira na snagu momčadi.

Od izgradnje Camp Noua 1957., koji je uslijedio kao odgovor na Realovu izgradnju novog stadiona deset godine prije toga, Barcelona je u dva navrata imala dvije temeljite obnove, za Svjetsko prvenstvo 1982. i sredinom 90-tih, nakon što je Uefa donijela nove odredbe o sigurnosti na europskim stadionima, te nekoliko manjih „kozmetičkih zahvata“.

Perez gradi najluksuzniji stadion na svijetu

Barcelona je tijekom proteklih dekada uglavnom pratila tempo Reala. Može se reći da joj je Real u mnogo čemu bio uzor. Kada bi Real povećao proračun, doveo velike inozemne zvijezde ili krenuo u obnovu stadiona, i Barca bi učinila isto. Barca je uvijek gledala da njezin stadion ima veći kapacitet od Realova, no zaostajala je za svojim najvećim rivalom u pogledu luksuza, odnosno vip loža koje madridskom klubu osiguravaju velike prihode.

Još u svojem prvom mandatu na čelu „kraljevskog kluba“ Florentino Perez namjeravao je pokrenuti projekt obnove ili izgradnje novog stadiona Real Madrida. Perez je htio povećati kapacitet Realova stadiona, tada se baratalo brojkom od čak 130.000 mjesta, bilo je to u vrijeme ekonomske ekspanzije u Španjolskoj kada se u svemu pretjerivalo, te dodatno povećati broj vip loža i popratnih sadržaja, kao što su hotelski smještaj, trgovački centar, restorani, lounge barovi… Ukratko rečeno, Perez je od Santiago Bernabeua želio napraviti najveći i najluksuzniji stadion na svijetu.

Real obnavlja stadion za 400-tinjak milijuna eura

U međuvremenu je morao odstupiti s mjesta predsjednika, a Španjolsku je zahvatila golema ekonomska kriza pa je nova uprava na čelu s Ramonom Calderonom odustala od velikih investicija. Međutim, povratkom Pereza, koji se, uzgred rečeno, obogatio građevinskim poslovima, ponovno su postali aktualni planovi o izgradnji ili obnovi Bernabeua. Na kraju se odustalo od ideje o izgradnji novog mega stadiona, no potpuna obnova stadiona trebala bi započeti u najskorije vrijeme, možda već sljedećeg ljeta. Perez je nekoliko puta ponovio kako će to biti najluksuznije sportsko zdanje na svijetu i simbol Madrida. Za tu svrhu Real će osigurati oko 400 milijuna eura.

Kako je sazrijevala ideja o novoj obnovi Bernabeua, tako nije dugo trebalo čekati na odgovor Barcelone. O obnovi ili izgradnji novog stadiona Barcelone ozbiljno se počelo pričati još pred kraj mandata bivšeg predsjednika Joana Laporte, a čini se da bi do finalizacije trebalo doći u mandatu njegova nasljednika Sandra Rosella. Projekt je gotov, ali treba još pričekati rezultat referenduma koji je zakazan za travanj ove godine.

Barcelona je, naravno, odlučila nadmašiti i Real pa će u obnovu svojeg stadiona „ulupati“ dvjestotinjak milijuna eura više. Kapaciteti stadiona neće se u značajnije mijenjati, tek za koju tisuću više, no luksuz i komfor bit će na znatno većoj razini. Dok Španjolska grca u problemima, za Barcu i Real nema krize. Oni troše kao "pijani milijunaši". Imaju najveće zvijezde i najveće proračune u svijetu nogometa, a sada žele i najluksuznije stadione. Samo najbolje - to je deviza koje se desetljećima drže i ne misle odustati. Bez obzira koliko se zadužili ili već bili dužni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider