Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Argentinci ispred Brazilaca: Postali najtraženija 'roba' na tržištu!

Ono što je u hrvatskim okvirima Dinamo, to je u svjetskim okvirima - Argentina, koja je po broju izvezenih nogometaša prestigla čak i dosad nedodirljivi Brazil.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Argentinac Leo Messi u Barcelonu je stigao već s 13 godina, jer mu je Barcelona platila liječenje. Iako razlozi ostalih mladih Argentinaca nisu zdravstveni, razlog je u biti uvijek isti: novac.

Igrač je glavni klupski kapital. On donosi više nego TV prava, ulaznice, sponzori, članarina

Argentina je ove godine postala najveći svjetski izvoznik nogometaša, prestigavši čak i Brazil.

>> Vrsaljko i Kovačić na Otok za 15 milijuna eura?

Argentina je postala svjetski predvodnik, ali trend vjerno slijedi i Hrvatska, što pokazuje i aktualno Dinamovo trgovanje Vrsaljkom i Kovačićem.

Zapravo, argentinska objašnjenja za totalnu rasprodaju nogometaša posve su slična našima.

"Današnja realnost je da je igrač glavni klupski kapital. On donosi više nego TV prava, ulaznice, sponzori, članarina... Prodaja igrača glavni je prihod i klubovi žure s prodajom da bi platili dugove," objasnio je Gerardo Molina, stručnjak za sportski marketing.

Ipak, objašnjenje argentinskog fenomena još je specifičnije. Naime, u Argentini su se namnožile privatne nogometne škole, koje dječake prodaju u inozemstvo prije nego odigraju i minutu za neki domaći klub.

"To je strašno povećalo argentinski izvoz nogometaša. Na primjer, u Brazilu ima manje privatnih škola, a s njima posluju samo domaći klubovi. Stranci igrače kupuju samo od brazilskih klubova," dodao je Molina.

A dok i u Hrvatskoj ne počnu nicati takve privatne škole, Mamićev Dinamo još će neko vrijeme biti apsolutni prvak u ovom vrlo unosnom biznisu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider