Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ancelotti tako kaže

Ronaldo zbog Balea gurnut bliže golu: Neće biti krilo nego napadač

U ekspertizi objavljenoj u nedjeljnom izdanju madridskog dnevnika Marce Ulises Sanchez Flor analizira novu ulogu koju je Cristianu Ronaldu namijenio talijanski trener Reala Carlo Ancelotti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marcin analitičar važe posljedice Talijanove rošade, kojom je portugalskom nogometašu, najvećoj klupskoj zvijezdi, suzio napadačko polje djelovanja za više od 30 metara - umjesto da se, kao kod Mourinha, pri pozicijskom napadu postavlja široko na lijevoj strani, sada to mora činiti u središnjoj poziciji, na 18 metara od suparničkog gola. Ranije je od njega bio udaljen 50-ak.

>> Cristiano Ronaldo pokazao svoju humanu stranu: Dao krv ozlijeđenima

"Prerano je još donositi zaključke kakve će to posljedice imati po Ronaldovu napadačku učinkovitost. U subotnjem dvoboju protiv PSG-a Portugalac nije bio bez prilika, barem ne u drugom poluvremenu. Pa ipak, s manjim manevarskim prostorom i manjom mogućnošću kretanja, čini nam se da Portugalčeva igra definitivno neće biti spektakularna kao kad je napadao s boka", navodi autor.

"Ancelotti želi da Cristiano Ronaldo djeluje iz središnje pozicije, da napada sredinu suparničkih obrana, te da se u tome izmjenjuje s Karimom Benzemom. Još važnije, u situaciji kad se momčad povlači i pokušava osvojiti loptu, Ancelotti vidi Ronalda kao primarnu referentnu točku organiziranja kontranapada", piše Sanchez objašnjavajući kako to znači da će se Ronaldo umjesto otvarača prostora i sprintera prema golu pretvoriti u dodavača, te se završnici priključivati iz drugog plana:

"Mana je tog koncepta u tome što Ronaldo ne voli igrati leđima prema golu, odnosno što je to najslabiji dio njegove igre. Okružen s više strana i pod pritiskom suparničkih braniča, nije toliko opasan kao kad pred sobom ima širi prostor za napadačku akciju."

"Ancelottijeva je ideja očito u sljedećem: svjestan da će igrati uglavnom protiv zatvorenijih formacija, Talijan pokušava zbiti igrače koji su sposobni odigravati brzo na malom prostoru: Özil, Isco, Modrić i Benzema s Ronaldom će biti napadački kvintet sposoban razvijati igru brzom kombinatorikom u takvim okolnostima."

"Drugi razlog Ronaldova premještanja u srce Realova napada moglo bi biti Realovo nastojanje da dovede Garetha Balea, koji bi preuzeo Ronaldovu prijašnju poziciju", zaključuje Sanchez.

U Unitedu je to s Tevezom i Rooneyjem izgledalo skoro pa savršeno

Ono što španjolski analitičar nije spomenuo jest činjenica da je Ronaldo u svojim najplodonosnijim godinama u Manchester Unitedu, tijekom sezona 2007/08 i 2008/09, kada je osvajao engleske naslove te igrao finala Lige prvaka, igrao upravo na poziciji središnjeg napadača, s Carlosom Tevezom na mjestu lijevog, odnosno Wayneom Rooneyjem na mjestu desnog polušpica. Sir Alex Ferguson tom je formacijom optimizirao Portugalčeve golgeterske sposobnosti.

Na lijevoj strani napada Ronalda je u prvoj godini nastupanja za Real pozicionirao čileanski trener Manuel Pellegrini.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider