Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

POI: Stigao Španja, osme Igre Milke Milinković

Premda je na licima domaćina vidljiv umor od Olimpijskih igara, s jednakmim zanosom i oduševljenjem dočekani su i najbolji paraolimpijci svijeta. Peking će u narednim danima ugostiti oko 4.000 sportaša s tjelesnim hendikepom iz 150 zemalja svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Organizacijski zahtjevi za paraolimpijce su zbog njihova tjelesnog hendikepa daleko složeniji i opsežniji, no prema prvim dojmovima iz hrvatske reprezentacije Kinezi su više nego odlično odradili sve zadatke.

"Smještaj u Paraoilimpijskom selu je odličan, hrana je vrlo ukusna, a zasada jedino imamo problema s printerima i faksevima koji još ne rade, međutim vjerujem kako će to biti vrlo brzo sređeno," kazao je šef hrvatske misije Ticijan Komparić.

Hrvatski paraolimpijci su smješteni u bloku B2 korak do restorana i središnjeg dijela sela u kojem se odvija život što im sasvim sigurno olakšava boravak. Najbliži susjedi dolaze iz nama susjednih zemalja, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

"Moram priznat da sam impresioniran prvim dojmovima, sve je fenomenalno," kazao je Mihovil Španja, koji je danas doputovao u Peking. Usprkos napornom i višesatnom putu, Španja će danas i odraditi trening.

"Spavao sam u avionu, tako da nisam previše umoran. Poslijepodne ćemo obaviti prvi trening, a ispred mene je još sedam dana tako da će biti dovoljno vremena za prilagodbu i pripreme," kazao je vlasnik tri bronce sa POI u Ateni.

U Pekingu je i osvajačica prve hrvatske medalje na paraolimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Milka Milinković. Biti će to njene osme igre, nakon što je nastupila u Heidelbergu (1972), Arnhemu (1980), u Stoke Mandevilu (1984), u Seoulu (1988), Barcelni (1992), Atlanti (1996) i Sydneyu (2000). Ukupno je osvojila dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje, no uz nastup u Seoulu gdje je bila zlatna u bacanju kugle pritom postavivši svjetski rekord Milka posebno ističe i Barcelonu i prvu hrvatsku paraolimpijsku medalju, broncu u bacanju koplja.

"Ne vjerujem da sam tako daleko dogurala biti će ovo moje osme igre. U najačem sjećanju smu mi ostali Seoul i Barcelona," kazala je 53-godišnja Milka Milinović koja je kao 13-godišnja doživila pad i slomila kražlježnicu. Završila je u kolicima sa dijagnozom tetraplegija.

"Vidjeli smo nakratko stadion Ptičje gnijezdo i zaista je fantazija," dodala je Milka koja će u Pekingu nastupiti u bacanju koplja i kugle.

Kineskoj savršenosti divi se i Marija Iveković kojoj će ovo biti treće POI nakon Sydneya i Atene.


"Ovdje je sve kao po špagi, nema nikakvih odstupanja, sve je u sekundu točno. No mene je osobno Sydney bio najdraži jer smo tamo imali veliku podršku Hrvata koji su stvorili obiteljsku atmosferu."

Hrvatski paraolimpijci za sada svo vrijeme provode na treninzima i u selu. Vodstvo Misije je odlučilo kako će u razgledavanje znamenitosti Pekinga ići tek nakon nastupa koncem igara. Tijekom boravka u selu uvelike im pomaže i Yang Dazhou koji odlično govori hrvatski jezik. Dazhou je 50-tih godina studirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i dvije godine proveo u glavnom hrvatskom gradu. Tijekom zagrebačkih dana Dazhou se upoznao i sa sadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Kada je Mesić posjetio olimpijsko selo tijekom OI čak smo uspjeli kratko porazgovarati i prisjetiti se tih dana," kazao je Dazhou koji je po povratku u domovinu radio u Institutu za američka pitanja pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti, a sada je u mirovini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider