Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

POI: Hrvatska na 37. mjestu ljestvice medalja

S tri zlatne i jednom srebrnom medaljom Hrvatska je zauzela 37. mjesto na ljestvici osvajača odličja na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na prvom mjestu su uvjerljivo prvi Kinezi sa čak 89 zlatnih, 70 srebrnih i 52 brončane medalja, što je ukupno čak 211 odličja. Kada domaćinima pribrojimo i odličja osvojena na Olimpijskim igrama dolazimo do gotovo nevjerojatne brojke od 311 medalja, od čega 140 zlatnih, 91 srebrna i 80 brončanih medalja.

Na drugom mjestu su Britanci sa 42 zlata, 29 srebrnih i 31 brončanom medaljom. Treću poziciju su zauzeli Amerikanci sa 36 zlatnih medalja, 35 srebra i 28 bronci. Medalje je ukupno osvajalo 76 zemalja.

Hrvatska je sve medalje osvojila u atletici osvojivši ukupno odlično 16. mjesto. I na ovoj ljestvici prvi su Kinezi sa 38 zlata, 21 srebrom i 18 brončanih medalja. U atletici je medalje osvajalo 56 reprezentacija.

"Očekivali smo medalje sjajnije nego u Ateni gdje smo osvojili četiri brončane medalje, no tri zlata i jedno srebro osvojeni u Pekingu izvan su naših očekivanja," naglasio je Ticijan Komparić, šef naše Misije na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.
Seriju je otvorio Darko Kralj osvojivši prvo mjesto u bacanju kugle. Uslijedilo je srebro Branimira Budetića u bacanju koplja, te dva zlata Antonie Balek, prvo u koplju, pa u kugli. Do nastupa u Pekingu u riznici uspjeha imali smo brončanu medalju Milke Milinković u bacanju koplja u Barceloni 1992. godine, te četiri atenske bronce - tri Mihovila Španje u plivanju te jedne Jelene Vuković u bacanju diska.

Nakon Pekinga očekivanja hrvatske javnosti će na idućim igrama sasvim sigurno biti daleko veća.

"Za ponoviti ovakav rezultat treba mnogo rada i upornosti, ali i mnogo sreće. Sport osoba s invaliditetom napreduje velikim koracima, u Pekingu gotovo da nije bilo atletskle i plivačke utrke u kojoj nije pao svjetski ili paraolimpijski rekord - dodao je Komparić najavivši kako će u idućih mjesec dana uslijediti analiza hrvatskih sportaša koji su nastupili u Pekingu.

"Ne mogu reći da su neki podbacili, no moramo vidjeti razlog zašto su neki od kojih se više očekivalo nisu ostvarili očekivane rezultate i zašto je konkurencija toliko pobjegla," zaključio je Komparić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider