Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Kajak i kanu slalom

Kajak i kanu na divljim vodama uključuje dvije osnovne discipline: slalom i spust, no spust nije olimpijska disciplina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kajak i kanu na divljim vodama je sport na vodi u kojem se natjecatelji natječu veslajući u čamcima na određenim dionicama. Postoje dvije glavne izvedbe čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom.

U odnosu na drugi vodeni sport koji uključuje natjecanja u kajaku i kanuu, kajak i kanu na mirnim vodama, natjecanje na 'divljim vodama' se održava najčešće na brzim rijekama u kojima je tijek vode zamjetan, te su prisutni valovi, brzaci, slapovi i dr. Postoje i umjetne staze za jednu disciplinu ovog sporta, a to je slalom. 

Kategorije:

C-1 (kanu) muški
C-2 (kanu dvosjed) muški
K-1 (kajak) muški
K-1 (kajak) ženski

Slalom je olimpijska disciplina kod koje natjecatelji prolaze zadanu stazu koja se sastoji od 20-30 vrata. Vrata se sastoje od dvije okomite pritke koje vise na žici rastegnutoj iznad staze. Vrata se moraju proći u zadanom redoslijedu, s tim da pojedina vrata valja proći nizvodno a druga uzvodno. 

Način na koji treba proći vrata označava boja vrata, koja je ili zeleno (prolazi nizvodno), ili crveno (prolaz uzvodno). Svaki pogrešni prolazak vrata ili dodir vrata se kažnjava dodavanjem vremenske kazne ukupnom vremenu. Voze se dvije vožnje, te se poredak računa prema ostvarenom zbroju vremena obje vožnje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider