Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Hrvatski paraolimpijci na Kineskom zidu

Hrvatski sportaši koji su završili nastup na 13. ljetnim paraolimpijskim igrama u Pekingu posjetili su jednu od najvećih kineskih znamenitosti 'Kineski zid'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najdužu građevinu na svijetu, dugačku čak 6.352 kilometatra posjetili su svi hrvatski paraolimpijci izuzev atletičara za koje natjecanja još uvijek traju, te jahača koji se nalaze u Hong Kongu.

Hrvatska degelacija je posjetila dio zvan "Badaling" koji je 50 kilometara udalje od Pekinga i koji je najposjećeniji dio zida. Taj dio je 1957. godine posve restauriran i bila je to prva sekcija koja je otvorena turistima.

"Zaista izgleda impresivno, to što su Kinezi uspjeli napraviti je čudo. Uspio sam se popesti na prvu bazu. Izabrali smo teži dio puta i ponosan sam što sam uspio. Išao sam polako tempom koji mene odgovara," kazao je paraolimpijski pobjednik u bacanju kugle Darko Kralj, koji se na prvu bazu uspeo u društvu supruge Tereze i protetičara Željka Getoša.

Kako bi olakšali sportašima s invaliditetom uspon na barem jednu dionicu domaćini su postavili rampe, a u funkciji je i žičara koja vodi do jedne od kula.

"Bilo je fenomenalno. Zaista nemam riječi. Mi s kolicima smo mogli samo do prvog platoa jer je dosta strmo," kazala je hrvatska paraolimpijka u kolicimna Nataša Sobočan.

Kako bi najpoznatijoj turističkoj atrakciji vratili izvorni sjaj kineske vlasti su zatvorile trgovinee i restorane uzduž zida, Od 50-tih godina 20. stoljeća, tridesetak uslužnih radnji, od čajana do fotografskih studija, otvoreno je uzduž najposjećenijeg dijela zida. Zbog njih je atmosfera postala "prekomercijalna", a sa sobom su donijeli buku, loše sanitarije i oštećenja zida. Kineski zid je na popisu Svjetskog spomeničkog fonda jer spada među najugroženije spomenike svjetske baštine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider