Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Španjolska napokon prvak Europe!

Po drugi put u povijesti nogometna reprezentacija Španjolske je prvak Europe. U finalnom susretu Europskog prvenstva održanog u Austriji i Švicarskoj "Furija" je pobijedila Njemačku 1:0. Pogodak odluke postigao je Fernando Torres u 33. minuti.

Španjolci su otvorili utakmicu u formaciji 4-1-4-1 bez ozlijeđenog Davida Ville umjesto kojeg je od prve minute zaigrao Cesc Fabregas. Nijemci nisu mijenjali formaciju niti sastav, a nastupio je i Michael Ballack čiji je nastup bio upitan do posljednje minute. Ballack je zbog ozljede propustio treninge u petak i subotu, no liječnici su ga uspjeli pokrpati.

Njemačka je daleko bolje otvorila utakmicu i u prvih 15 minuta je kontrolirala igru. Nijemci su bili dominantni, čvrsti i agresivni posve ukočivši španjolski vezni red. Posebice su bili opasni Miroslav Klose i Ballack, no nisu uspjeli iskoristiti bolju igru.

Međutim, nakon svega 15 minuta igra "elfa" se raspala i Španjolci su preuzeli primat. "Furija" je preuzela inicijativi i polako je stezala obruč oko njemačkog gola. Ključni trenutak u prvom poluvremenu se dogodio u 33. minuti kada je Torres nakon odličnog dodavanja Senne iskoristio neodlučnost Lahma i loše istrčavanje Lehmanna i doveo španjolsku vrstu u vodstvo.

U drugom poluvremenu gledali smo daleko bolju utakmicu. Njemački strateg je sa dvije izmjene, ušli su Jansen i Kuranyi, a izašli Hitzlsperger i Lahm, podigao ritam igre i njemačka vrsta je na otvaranju drugog poluvremena bila bolja. No, njemački pritisak ponovo je bilo kratkog daha.

Španjolska je vrlo brzo pohvatala konce igre i sredinom drugog poluvremena je imala nekoliko sjajnih prilika kojima je mogla razriješiti sve dvojbe oko pitanja pobjednika. Međutim, do konca utakmice više nije bilo promjene rezultata i Španjolska je zasluženo stigla do naslov prvaka.

Utakmicu je pred 53.000 gledatelja na stadionu Ernst Happel u Beču vodio Talijan Roberto Rosetti.

Jedini dosadašnji naslov europskog prvaka Španjolska reprezentacija je osvojila 1964. godine.

EURO: Dosadašnji uspjesi Furije na prvenstvima 

Nogometna reprezentacija Španjolske u svom osmom nastupu na završnicama europskih prvenstava osvojila je drugi naslov prvaka.

Prvi put "Furiji" je to uspjelo 1964. godine kada je na prvenstvu održanom u domovini u finalu pobijedila SSSR 2:1. Drugu "kantu" osvojili su 44 godine kasnije pobijedivši u finalu Njemačku...

Španjolska vrsta je igrala u finalu EP-a i 1984. godine, no slavili su Francuz predvođeni Michelom Platinijem 2:0.

Bez obzira na večerašnji poraz, njemačka nogometna reprezentacija uvjerljivo je najuspješnija u povijesti europskih prvenstva. 

Nijemci su upisali najviše nastupa, najviše pobjeda, sakupili najviše bodova, te osvojili najviše titula. Njemačka je nastupila na 10 završnica i pritom osvojila tri naslova prvaka (1972, 1980, 1996) i još tri druga mjesta (1976, 1992, 2008). Prvi naslov prvaka su osvojili 1972. godine pobijedivši u finalu SSSR 3:0, osam godina kasnije u finalu su slavili protiv Belgije 2:1, dok su 1996. godine prvo mjesto izborili protiv Češke 2:1.

Prvo finale su izgubili 1976. godine od Čehoslovačke nakon izvođenja kaznenih udaraca, 16 godina kasnije poraženi su od Danaca (0:2), a treći poraz u finalu nanijela im je Španjolska. 

Španjolska zaradila 23 milijuna eura

Osvojiši prvo mjesto na Europskom nogometnom prvenstvu reprezentacija Španjolske je zaradila 23 milijuna eura.

Samo za plasman na EP "Furija" je dobila 7.5 milijuna eura, a po još milijuna eura za pobjede protiv Rusije, Švedske i Grčke. Dodatna dva milijuna eura su "kapnula" za prolaz u četvrtfinale, a još tri milijuna eura za ulazak u polufinale. Naslov prvaka je donio dodatnih 7.5 milijuna eura. Kada se sve zbroji dolazi se do brojke od 23 milijuna eura.

Njemačka je osvojiši drugo mjesto zaradila četiri milijuna eura manje. "Elfu" je također pripalo 7.5 milijuna eura za plasman na EP, dok su po milijun eurra dobili za pobjede protiv Austrije i Poljske. Plasman u četvrtfinale napunio je blagajnu saveza sa dodatna dva, a polufinale sa tri milijuna eura. Poraz u finalu vrijedan je 4.5 milijuna eura. To je ukupno 19 milijuna eura.

Dodajmo kako je hrvatska nogometna reprezentacija plasmanom u četvrtfinale EURO-a podebljala račun Hrvatskog nogometnog saveza za 11.5 milijuna eura.

Inače ovogodišnji EURO je što se tiče nagrada najbogatiji u povijesti. Ukupno se dijeli 184 milijuna eura, što je za 55 milijuna eura više nego u Portugalu 2004. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider