Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet

Video: 'Nismo glupi niti ćemo riskirati'

Nakon strepnje koja se pojavila nakon pobjede ali i neuvjerljivog nastupa protiv Austrije, sjajna predstava protiv Njemačke donijela je veliko olakšanje u kamp hrvatske nogometne reprezentacije u Bad Tatzmannsdorfu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvije startne pobjede bile su dovoljne da hrvatska vrsta i prije posljednjeg kola osigura prvo mjesto u skupini i plasman u četvrtfinale.

"Svi smo ponosni na našu predstavu protiv Njemačke, od članova stručnog stožera, igrača, a vjerujem i navijača,"istaknuo je Bilić.

Osigurana prva pozicija otvorila je hrvatskom izborniku mogućnost da u posljednjem kolu odmori neke igrače, a one s kartonima sačuva opasnosti da u nevažnom susretu protiv Poljaske zarade drugi žuti karton čime bi propustili četvrtfinale. Bilić se sada našao u sličnoj poziciji kao i Miroslav Blažević 1996. godine na EP-u kada je protiv Portugala poslao na travnjaku drugu momčad što je Portugalcima olakšalo put do pobjede. Zbog toga su Danci ispali što su nam jako zamjerili.

>> Hrvatski trijumf nad Njemačkom

>> Video: Slavlje navijača u Hrvatskoj, na ulicama Klagenfurta pjesma i suze

>> Fabio Capello se preznojavao dok je Hrvatska rasturala Nijemce

"Nismo glupi i nećemo riskirati. Po tom smo pitanju jako egoistični, gledamo jedno naš cilj. Ispred nas su još dva treninga i vidjet ćemo tko će igrati protiv Poljske. Međutim, bez obzira na sastav koji istrči igrat ćemo na pobjedu. Nećemo nikome pomagati niti odmagati, već ćemo igrati pošteno," naglasio je hrvatski strateg.

Na pitanje koga bi radije želio u četvrtfinalu Češku ili Tursku, Bilić se nije izjasnio.

"Iskreno ne razmišljam o tome. Obje reprezentacije su odlične, imaju mnogo pozitivnih, ali i negativnih strana. Tko se plasira u četvrtfinale zaslužuje respekt. No, prvo želimo odraditi utakmicu s Poljskom."

Sve je moglo drugačije završiti da Poljska nije primila pogodak u sudačkoj nadoknadi protiv Austrije. Taj je pogodak vratio Austrijance u život, a nas gurnuo u četvrtfinale.

"Svi smo odahnuli kada smo vidjeli rezultat utakmice. Moglo se dogoditi da imamo šest bodova i da izgubimo od Poljske 0:2 i da idemo doma," kazao je Bilić.

Brojne engleske novinare koji su se naslađivali hrvatskom pobjedom protiv "omražene" Njemačke, najviše je zanimalo kako se Bilić odlučio na formaciju 4-4-1-1 s Olićem u napadu, te Kranjčarem na poziciji polušpice.

"Taktiku smo odredili nakon sastanka stručnog stožera. Procijenili smo da bi nam to moglo donijeti mir u igri i priliku da budemo konkretni u napadu. Kranjčar je odigrao poziciju drugog napadača i to je odradio odlično. Danas su razlike u formacijama 4-4-2 i 4-4-1-1 zapravo vrlo male." istaknuo je Bilić.

Većina stručnjaka se složila kako su "vatreni" protiv "elfa" pružili sjajnu predstavu, no je li Bilić u jučerašnjoj predstavi pronašao i neke loše stvari?

"Nisam. Još ćemo analizirati utakmicu, no to je nogomet, nemoguće je odigrati 90 minutra bez pogreške, posebno protiv Njemačke. Možda nismo najbolje reagirali na početku drugog poluvremena kada su nas stisnuli, no vrlo brzo smo pronašli pravi odgovor."

Bilić je naglasio kako se uoči prvenstva nisu radili nikakve kalkulacije, već su planirali iz utakmice u utakmicu.

"Nismo razmišljali da moramo pobijediti Austriju, pa pokušati uzeti bod Nijemcima, već želimo u svakoj utakmici igrati na tri boda. Ne bavimo se kalkulacijama."

Nakon blistave partije protiv Njemačke Bilić je želio naglasiti jedno ime, a to je Ivica Olić.

"Ako nekoga treba izdvajati zbog poštenja i zalaganja onda je to Olić. Zaslužio je posebnu pohvalu. Nije mi jasno zašto je njegova klasa toliko upitna i zašto nema veći kredit kod javnosti," naglasio je Bilić istaknuvši kako jednaku zaslugu za dosadašnje rezultate imaju i njegovi najbliži suradnici.

"Mi smo veliki prijatelji, imamo istu nogometnu viziju, a po moralu smo na istoj valnoj dužini. No to ne znači da se uvijek slažemo, imam stožer koji ne klima glavom."

Čitav sadržaj press konferencije saznajte na euro2008.dnevnik.hr

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider