Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Čekali pet godina: Hajduk u Maksimiru lakoćom preko blijedog Dinama

Hajduk je pogotcima Gabrića i Ibričića u drugom poluvremenu pobijedio Dinamo u posljednjoj utakmici 8. kola Hrvatske nogometne lige pred svega nekoliko tisuća gledatelja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Splićani su više nego zasluženo pobijedili svog najljućeg protivnika na njegovom terenu nakon pet i pol godina te time spasili prvenstvo i bijeg Modrih na velikih devet bodova.

Dinamo dugo nije bio ovako bezidejan i bezopasan. Modre je očito iscrpila utakmica protiv Sparte prije četiri dana, jer kako drugo objasniti ovakvu nemoć protiv Hajduka. Dinamovi igrači izjavljivali su kako se 'boje' da Hajduk ne strada na Maksimiru, no njihove izjave pune podcjenjivanja obile su im se u glavu.

Hajduk je napokon u Dinamovom dvorištu odigrao hrabru utakmicu i to im se isplatilo. Bijeli su bili bolji u svim segemntima igre, napadali su i više željeli pobjedu, stvarali akcije i šanse koje su dale golove.

Ivankoviću nisu pomogle ni izmjene Balaban i Badelj koji su se samo uklopili u sivilo Dinamove današnje igre. Vučević je napravio odličan potez stavivši Andrića na mjesto stopera gdje je zamijenio kartoniranog Živkovića, a mladog Tičinovića zamijenio je puno iskusnijim Linićem.

Golovi su došli iz odličnih akcija Hajduka. Prvi strijelac lige Kalinić ovaj je put bio dvostruki asistent, a posebno dojmljivo je bilo dodavanje petom Ibričiću kod drugog gola. Spomenimo i da je Hajduk mogao i uvjerljivije slaviti večeras. Osim još poneke šanse, Spličanima nije bio dosuđen očiti jedanaesterac kada je Gabrićev ubačaj rukom u korner izbio Ibanez.

Pobjedu Hajduka u Maksimiru uživo je gledalo tek 7-8 tisuća navijača, od toga oko tisuću Hajdukovih koji su pristizali cijelu utakmicu. Očito je da su Dinamovi navijači nezadovoljni što su njihovi ljubimci prodani zadnje dvije sezone. Bojkot navijača još će se više osjetiti nakon večerašnjeg poraza, a potrese u klubu mogao bi zaustaviti samo ulazak u Ligu UEFA.

Hajduku bi pak ovo mogao biti novi početak. Bodovni zaostatak za Dinamom pao je na samo tri boda, Bijeli imaju četiri pobjede u nizu, a pobjeda u Zagrebu dodatno će ih napuniti samopouzdanjem koje im je zadnjih sezona itekako nedostajalo.

Tijek utakmice...

Kraj! Hajdukovci zasluženo slave ispred južne tribine...

93. minuta - Tadić je mogao smanjiti, ali njegov letargičan pokušaj opisuje cijelu Dinamovu večerašnju predstavu.

90. minuta
- Lovren je silovito tukao po golu s 20-ak metara, a vratar Hajduka je odbio loptu. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87. minuta
- Balaban je iz slobodnjaka pogodio živi zid, lopta se odbila u korner. Badeljov ubačaj iz kuta hvata sigurni Subašić.

85. minuti
- Izlazi strijelac drugog pogotka Ibričić, a mijenja ga bivši Dinamovac Jertec.

82. minuta
- Ibanez je odapeo po golu Subašića, ali neprecizno.

79. minuta
- Andrić je pucao iz slobodnjaka sa 20-ak metara, ali je Butina, istina malo nesigurno, uspio obraniti.

75. minuta
- Gooooool!!! Hajduk vodi 2:0!!! Kalinić je ponovo bio asistent. Petom je vratio loptu Ibričiću na vrh 16-erca, a BH reprezentativac precizno šalje loptu u desni donji kut Butine.

72. minuta
- Sumnjiva situacija. Gabrićev pokušaj ubacivanja rukom u korner skreće Ibanez, no Svilokos se nije oglasio. Fenomenalan potez Bartolovića nakon kornera nije završio u golu. Nakon što je izvrtio Mikića, opalio je po golu, a lopta je prošla blizu vratnice svladanog Butine.

68. minuta
- Sammir je ubacio iz kornera, lopta je ponovo došla do njega, no njegov drugi pokušaj hvata Subašić. Chago se umorio i izašao, a u igri je Dinamova mlada nada Badelj.

67. minuta -
Ibričić je ubacio iz slobodnog udarca ravno Butini u ruke.

62. minuta - Vučević je mladog Tičinovića zamijenio iskusnijim Linićem.

59. minuta
- Hajduk je imao dvije akcije koje su mogle biti opasne, no Tičinović je u prvoj završio u zaleđu, a u drugoj je Gabrić oklijevao s dodavanjem Kaliniću jer je ovaj bio u zaleđu.

54. minuta
- Ivanković odgovara izmjenom. Loši Morales izlazi, a ulazi Balaban. Dinamo sada igra s tri napadača. Utakmica je prekinuta zbog bakljade Boysa koja je završila u terenu.

51. minuta
- Gooooooool!!! Hajduk vodi 1:0! Gabrić je zabio nakon dodavanja Kalinića 16-ercu. Gabrić je ostao sam na desnoj strani i prebacio istrčalog Butinu.

48. minuta
- Sammir je nanizao trojicu Hajdukovaca da bi ga Rubil srušio na 25 metara od Hajdukova gola. Hajdukov bek zaradio je i žuti karton. Drpić je iz slobodnjaka pogodio... živi zid.

Počeo je drugi dio utakmice...

Kraj prvog dijela utakmice. Prvih 45 minuta bilo je prilično dosadno. Hajduk je pokazao nešto više želje, no nedovoljno da povede.

44. minuta
- Morales je dao cijelog sebe u izvođenje kornera i uspio je dobaciti do sredine 16-erca Hajduka, no tamo se Dinamovi skakači nisu najbolje snašli.

38. minuta
- Moralesov ubačaj iz slobodnog udarca ponovo je bio loš. Čak četiri puta je to učinio ubacivši Bijelima u noge.

33. minuta
- Svilokos ima show. Tri puta je oduzeo loptu igračima zbog krivog izvođenja auta. Rubil je to krivo učinio dva puta u minuti, a Ibanez samo jednom. Bišćan je dobio žuti karton zbog prekršaja na Kaliniću.

30. minuta
 - Tadić s vrha 16-erca puca prema vrhu sjeverne tribine. Dovoljno o tom pokušaju...

28. minuta
- Morales je izveo korner, no njegov je udarac još jednom bio prekratak.

26. minuta
- Valjda su nas čuli. Ibričić je odlično pucao s nekih 20-ak metara, a Butina je sjajno obranio. Najbolje što smo dosad vidjeli na utakmici.

25. minuta
- Jedan udarac prema golu Hajduka, onaj Kalinićev, te niti jedan Modrih dovoljno govori o prvih 25 minuta utakmice.

15. minuta
- Morales je ubacio loptu iz slobodnog udarca, no prekratko. Hajdukova obrana izbacila je loptu prema centru.

13. minuta
- Ibričić je izveo dva kornera zaredom. Nakon posljednjeg, Kalinić je imao priliku za gol, no bio je neprecizan glavom. Spličani su se uhvatili za glavu...

5. minuta
- Bartulović je napravio prekršaj nad Ibanezom u 16-ercu Modrih i ostalo ležati. Morao je izaći izvan igre kako bi mu se ukazala pomoć.

2. minuta
- Tičinović je mogao bolje zahvatiti jednu visoku loptu u Dinamovom 16-ercu, no lopta je otišla prema Torcidi na južnoj tribini.

Sablasna atmosfera na Maksimiru. Susret je došlo gledati tek nekoliko tisuća gledatelja što je sramotna i jedna od najmanjih posjeta u povijesti utakmica naša dva najpopularnija kluba.

Sudac je Vlado Svilokos iz Siska.

Za Hajduk igraju: Subašić, Rubil, Andrić, Pandža, Strinić, Skoko, Tičinović, Bartolović Ibričić, Gabrić, Kalinić

Dinamo će igrati u sljedećem sastavu: Butina, Ibanez, Drpić, Bišćan, Vrdoljak, Mikić, Chago, Sammir, Morales, Mandžukić, Tadić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider