Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Strože mjere za nasilne navijače: Suci će prekidati utakmicu i prazniti stadion

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugi propisi o održavanju reda na sportskim događajima ubuduće će se strogo primjenjivati, uključivo i prekid utakmice do pražnjenja stadiona, rečeno je danas u Banskim dvorima nakon sastanka o nesportskom ponašanju na stadionima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vlada je danas, na užem kabinetu, donijela odluku o pristupu proširenu sporazumu o sportu Vijeća Europe koji vrlo jasno određuje sve oblike nasilja i nedolična ponašanja gledatelja na športskim priredbama, kazao je novinarima ministar sporta Dragan Primorac nakon sastanka o nesportskom ponašanju.

Organizatorima su povećane ovlasti, rekao je Primorac i dodao da su danas od FIFA-e dobili prijedlog novog pravilnika o nogometnom natjecanju koji jasno kaže da je sudac obvezan zaustaviti ili prekinuti utakmicu zbog vanjskih utjecaja. Sudac ocjenjuje koji su to vanjski utjecaji, a to mogu biti, kazao je, zapaljene baklje, nedolično pjevanje i sve što šteti hrvatskom športu.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič rekla je da je na sastanku, na kojemu su bili i ministri policije i pravosuđa Berislav Rončević i Ana Lovrim, ocijenjeno da zakone ne treba mijenjati, ali da ih trebati strože primjenjivati - od mogućih prekida utakmice do pražnjenja stadiona. Istaknula je da policijsko osiguranje utakmice stoji oko milijun kuna.

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatko Marković rekao je da će sve učiniti kako bi roditelji s djecom mogli bez straha doći na utakmice. Izrazio je želju da se na hrvatskim igralištima igraju kvalitetne utakmice i da svaki gledatelj bude siguran.

Na upit zašto se do sada nisu prekidale utakmice, Marković je rekao da za to do sada nije bilo razloga.

Osvrnuo se i na slučaj "Dinamova" nogometaša Mirka Hrgovića. On je sjajan nogometaš i osoba i uzeti njega na zub nije bilo primjereno. Ako se 'Hrgovići' budu događali i na drugim terenima, to će biti tragedija za nogomet, rekao je Marković.

Ministar Rončević kazao je da je trenutačno na snazi 75 pravomoćnih zaštitnih mjera zabrane prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima i 208 zabrana posjećivanja sportskih natjecanja ili određena objekta.

Smatra da djecu treba odgajati tako da je sport natjecanje te da sportski protivnik nije neprijatelj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider