Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Sinovi iseljenika okosnica su nogometne reprezentacije

Poziv izbornika Bilića mladom igraču njemačkog drugoligaša Greuthera, Ivi Iličeviću, još jednom je potvrdio činjenicu da snaga hrvatske nogometne reprezentacije uvelike leži u našoj dijaspori. Od Nike Kovača do Iličevića, naša nacionalna ekipa nezamisliva je bez - gastarbajtera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je nakon slavne bronce 98. počela s pozornice silaziti ona najveća generacija, mnogi su predviđali strmoglavi pad naše nacionalne momčadi. No loš rad s mladima u idućih deset godina uspješno je kompenziran vrbovanjem Hrvata iz inozemstva. I ne samo Hrvata!

Najsvježiji dvojac inozemaca još nije debitirao za A vrstu. No kad skupo plaćenog Cvitanića krene u nizozemskom divu Ajaxu, ne treba sumnjati da će zaslužiti Bilićev poziv, kao što ga je netom zaslužio Iličević sjajnim igrama za mladu momčad.

>> Bilić: Drpić i Iličević umjesto Šimića i R. Kovača

'Danas imamo pregled nad mladim igračima od Argentine do Australije', rekao je Vlatko Marković koji se promovirao u pravog lovca na nadarenu djecu naših iseljenika.

Važnost inozemaca otkriva i površan pogled: počevši od Nike Kovača, kapetana koji zajedno s bratom Robertom i Josipom Šimunićem čini trojac bez kojeg je jednostavno nezamislivo posljednje razdoblje naše nacionalne vrste.

Imamo pregled nad mladim igračima od Argentine do Australije

'Prošle smo godine na prvenstvu hrvatskih klubova iz cijelog svijeta sve dogovorili: od praćenja do poziva. Sigurno da Iličević nije slučajnost', kaže Vlatko koji je zasigurno u nemilosti čelnika nogometnih saveza zemalja u kojima živi makar mali broj Hrvata.

Za Eduardovim golovima vapimo već mjesecima, a zajedno s Klasnićem, Petrićem i Rakitićem u ovom pokeru imamo ofenzivni potencijal s kojim računamo još čitav niz godina. Što tek slijedi, zna Marković.

'Ma najbitnija stvar u svemu su roditelji koji više od svega žele da im djeca igraju za Hrvatsku.'

Uz takvu regrutaciju vrhunskih nogometaša od Argentine do Australije, gdje bi nam tek bio kraj da se još probude i naše domaće škole nogometa poput one slavne Hajdukove.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider