Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Scolari napušta klupu Portugala

Iako im svi daju najveće šanse za osvojiti Europsko prvenstvo, Luiz Felipe Scolari nakon završetka Eura napušta klupu Portugala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su za taj posao konkurirali i Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Mark Hughes i Roberto Mancini, engleski prvoligaš Chelsea jučer je objavio kako Brazilac od 1. srpnja stupa na dužnost trenera na Stamford Bridgeu. Scolari je potpisao 3-godišnji ugovor, a svaka godina vrijedi 5 milijuna funti (oko 6 milijuna eura). 

"Felipe ima sve kvalitete. On je jedan od najboljih trenera s brojnim uspjesima na državnoj, ali i klupskoj razini. On od talentirane momčadi može izvući najbolje i njegove ambicije i očekivanja se poklapaju s našima. On je bio najbolji izbor. No, iz poštovanja prema njegovoj sadašnjoj ulozi, nećemo više ništa komentirati dok ne završi Euro, kako bi ga što manje ometali", piše u izjavio Chelseaja. 

Britanski mediji pišu kako će Scolari od Abramoviča na raspolaganje odmah dobiti 100 funti za pojačanja. Brazilac je već dao naslutiti da bi prvo pojačanje koje planira dovesti na Stamford Bridge mogao biti Barcelonin veznjak Deco. 

"Ono što se prošle godine dogodilo Barceloni nije bila Decova greška. Još je samo jedan igrač poput njega na Euru - Nizozemac Wesley Sneijder. Deco je individua koja ima ideje koje se usudi i realizirati. Spreman je na rizik i promjene", kazao je Scolari. 

Branič Chelseaja, Portugalac Ricardo Carvalho kaže kako nitko u momčadi Portugala nije znao da je Scolari sve dogovorio s Chelseajom. Vijest im je priopćena tek nakon jučerašnje pobjede protiv Češke 3.1. 

"Svi smo bili šokirani. Naravno da je bilo glasina, ali on nije ništa govorio o tome da bi njegov izbor nakon Eura mogao biti Chelsea. On je veliki trener i vrlo posebna ličnost. Jedan od onih ljudi na koje igrači reagiraju i mislim da će se dobro uklopiti u Chelsea i donijeti pozitivne promjene", kazao je 30-godišnji Carvalho. 

"Scolari mora gledati u budućnost i ja to poštujem. Ako je dogovorio bolje uvjete za sebe i svoju obitelj ja to poštujem. Tako je to u nogometu", komantirao je i Manchesterov Cristiano Ronaldo.

Poznat po nadimku Felipao (Veliki Felipe), Scolari je kao trener brazilskih klubova Gremio i Palmeiras osvajao Copa Libertadores, a 2001. preuzima dužnost brazilskog izbornika. S Brazilom je 2002. osvojio naslov svjetskog prvaka, a godinu potom preuzeo je Portugal.

Na EURU 2004. je na domaćem terenu s Portugalom osvojio drugo mjesto, a dvije godine kasnije je na SP u Njemačkoj bio četvrti. Nakon toga odbio je preuzeti mjesto izbornika Engleske zbog "medijskog zlostavljanja", već je produžio suradnju s Portugalcima na još dvije godine.

Scolari će postati prvi Brazilac koji će voditi neki od vodećih engleskih klubova, a zbog njegova temperamenta engleski mediji s nestrpljenjem očekuju verbalne dvoboje s managerima Manchester Uniteda Alexom Fergusonom i Arsenala Arseneom Wengerom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider