Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Rusija deklasirala Nizozemsku, milijuni Rusa slavili na ulicama

Nakon dramatičnih produžetaka momčad Rusije izborila je polufinale pobjedivši Nizozemsku 3:1, a u polufinalu će igrati s pobjednicima sutrašnjeg susreta Španjolska - Italija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovo što su ovi momci večeras učinili, taktički i fizički nadigrali Nizozemsku, je čudo. Ne želim sad nakon utakmice rabiti 'velike' riječi, ali to jest čudo. Super je to što su postigli. Super", nije skrivao svoje oduševljenje 61-godišnji izbornik Rusije, Nizozemac Guus Hiddink koji je ovim uspjehom postao "najveći nacionalni izdajnik".

Rusi su poveli u 56. minuti pogotkom Romana Pavljučenka. Unatoč mnogobrojnim pritiscima na vrata Edwina van der Sara, nizozemski je vratar uspio obraniti nekoliko čistih prilika. Kazna je stigla u 86. minuti kada je Ruud van Nistelrooy postigao izjednačujući pogodak i izborio produžetke.

Milijuni Rusa širom zemlje izašli su na ulice ruskih gradova proslavljajući trijumf svoje reprezentacije u četvrtfinalu EURA nad favoriziranom Nizozemskom.

U Moskvi je pobjedu slavilo više od pola milijuna ljudi, a ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je preko nacionalne agencije Interfax uputio čestitku svim igračima i izborniku Guusu Hiddinku.

Ruska televizija imala je cjelonoćni prijenos slavlja po svim ruskim gradovima, pa tako i na poluotoku Sahalinu na krajnjem istoku, a posebna pozornost pridana je slici iz glavnog grada Gruzije Tbilisia gdje su uz tamošnje Ruse slavili i Gruzijci, unatoč velikoj političkoj napetosti između dviju zemalja.

Svjetski tisak o utakmici Rusija - Nizozemska

NIZOZEMSKA

De Telegraaf:

"Rusi odsvirali zbogom Oranjeu, Guus Hiddink potvrdio da je najbolji trener na svijetu. Izgubili smo uvjerljivo iako je Van der Sar radio čuda na vratima. Nizozemska je pucala čak 28 puta na gol, a Rusi su se isto toliko puta ušetali u naš šesnaesterac i radili kaos".

Algemeen Dagblad:

"Guus zvani Srećko poslao Nizozemsku kući i sada je cijeli svijet pod njegovim nogama. On je čovjek koji stvara igrače i momčad, a plasman Rusije u polufinale je za njega fantastičan rezultat. Ruski igrači su bili dominantni u svakom pogledu, a Andrej Aršavin najbolji igrač Europe".

NRC Handelsblad:

"Rusi su uništili naš san. Napali su nas od samog početka, ubijali nam samopouzdanje i da niej bilo Van der Sara stradali bi još gadnije".

Het Parool:

"EURO prošlost za Nizozemsku. Mlada, poletna i senzacionalna Rusija na čelu sa Carom Hiddinkom odigrala je ljepoticu prvenstva. Pobijedila je bolja momčad".

ŠPANJOLSKA:

Marca:

"Ruska revolucija na EURU. Na stadionu Svetog Jakoba vidjeli smo najbolje izdanje jedne momčadi u zadnjih četiri-pet EURA. Očekivanja su bila velika jer i Rusi i Nizozemci igraju lijepo i cilj im je napad. Nizozemci su malo podbacili u tim očekivanjima, a Rusi su bili spektakularni. Španjolci moraju biti jako oprezni ako prođu u polufinale, ona prva utakmica iz skupine ne znači ništa jer nije igrao Car Aršavin".

As:

"Car Aršavin. Senzacionalni ruski igrač u svojoj karijeri je uvijek kasnio - tek ga je u 27. godini upoznala Europa, a zbog suspenzije nije igrao na prve dvije utakmice, pa su se svi iznenadili - otkud sad ovaj? Sinoćnja predstava Aršavina bila je u rangu onih najboljih Maradoninih".

EFE:

"Sve Hiddinkove momčadi su zapravo klonovi. Iako su selekcije koje je on birao po mentalitetu i po puno drugih karakteristika posve superotne, Južnokorejanci, Austrlaci i sada Rusi su igrali isti nogomet. Lijep i učinkovit nogomet sa jasnom trenerskom koncepcijom i nevjerovatnim poznavanjem protivnika".

ŠVICARSKA:

Sonntagsblick:

"Leti, Sputnjik, leti! Superbrza ruska igra sa kratkim pasovima nešto je najbolje što smo vidjeli od nogometa na ovom prvenstvu. Iznenađenje je potpuno, a što nas još čeka?". 

Više o ovoj temi pročitajte na euro2008.dnevnik.hr

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider