Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Nizozemska deklasirala Italiju

U utakmici 1. kola skupine C na EURU Nizozemska je na Stade de Suisseu u Bernu vodi svladala Italiju sa 3-0 (2-0). Pred 30.000 gledatelja sudio je Frojdfeldt iz Švedske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nizozemci i Talijani odigrali su najbolju utakmicu dosadašnjeg tijeka EURA, a to se i očekivalo od najjačeg para kompletnog 1. kola natjecanja. Nizozemci su u potpunosti nadigrali svjetske prvake i zasluženo osvojili tri boda.

Nizozemska vezna linija nametnula se talijanskoj, a neuigrani stoperski par Materazzi-Barzagli nije mogao izaći na kraj s raspoloženim napadačima u narančastim dresovima.

Od samoga početka utakmice Nizozemci su se bolje postavili na terenu, te su bili vrlo opasni po vrata Buffona. U tom otvaranju utakmice najbolju priliku imao je Ruud van Nistelrooy u 17. minuti kada je nakon odličnog dodavanja Kuyta izbio sam pred Buffona, ali najbolji svjetski vratar uspio ga je omesti upravo onoliko da nizozemski napadač izgubi ravnotežu, a da sudac ne dosudi kazneni udarac.

Aktivnija i bolja igra Nizozemcima se isplatila u 26. minuti, ali do vodstva su stigli nakon grube pogreške linijskog suca. Wesley Sneijder je pucao iskosa s ruba kaznenog prostora, lopta bi završila u gol-autu, ali ju je u petercu u vrata skrenuo Van Nistelrooy koji je evidentno bio u zaleđu. No, pomoćni sudac nije ništa signalizirao.

Samo pet minuta kasnije Nizozemska je povisila na 2-0 i to nakon sjajne akcije. Giovanni van Bronckhorst odlično je proigrao Kuyta na desnom krilu, uslijedio je centaršut na prvu vratnicu gdje je najbrži bio Sneijder i poslao loptu iza leđa Buffona.

Tek nakon drugog primljenog pogotka Talijani su zaprijetili Van der Saru, ali udarac Di Natalea u 33. minuti nizozemski čuvar mreže je suvereno smirio. U završnici prvoga poluvremena moglo je biti i 3-0, ali pokušaj Van Nistelrooija Buffon je uspio čudesno nogama prebaciti preko gola.

Talijanska igra bitnije se popravila tek u posljednjih 20-ak minuta kada je izbornik Donadoni umjesto Materazzija, Di Natalea i Camoranesija u igru ubacio Grossa, Del Piera i Cassana. Upravo je Cassano u 76. minuti odlično proigrao Lucu Tonija, ali sjajni strijelac nije se najbolje snašao pred Van der Sarom, njegov pokušaj loba završio je daleko preko gola. Samo dvije minute kasnije u odličnoj prilici našao se i Fabio Grosso, ali i njegov pokušaj s ruba peterca zaustavio je Van der Sar.

U 79. minuti Andrea Pirlo izveo je slobodan udarac sa 25 metara, ali van der Sar se izvio koliko je dug i širok, te nekako uspio izbiti loptu iz gola, uslijedila je brza kontra Nizozemaca, Van Bronckhorst je uposlio Kuyta koji je izbio sam pred Buffona, talijanski vratar uspio je obraniti njegov udarac, ali na odbijenu loptu ponovno je prvi stigao Kuyt koji je potom ubacio na peterac, a tamo je Van Bronckhorst glavom poslao loptu pored Buffona.

Strijelci: 1-0 Van Nistelrooy (26), 2-0 Sneijder (31), 3-0 Van Bronckhorst (79).

NIZOZEMSKA: Van der Sar - Ooijer, Boulahrouz (Heitinga, 77), Mathijsen, Van Bronckhorst - de Jong, Engelaar - Kuyt (Afellay, 80), Van der Vaart, Sneijder - Van Nistelrooy (Van Persie, 70)

ITALIJA: Buffon - Panucci, Barzagli, Materazzi (Grosso, 54), Zambrotta - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Camoranesi (Cassano, 75), Toni, Di Natale (Del Piero, 64)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider