Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Hrvatski trijumf nad Njemačkom

Hrvatska reprezentacija pobijedila je u Klagenfurtu Njemačku rezultatom 2:1, a strijelci za naše bili su Srna i Olić. Vrlo smo blizu četvrtfinala.


Bilićeva izabranici konačno su pokazali svoje pravo lice! Nakon blijede utakmice protiv Austrije, u dvoboju protiv Njemačke naši igrači igrali su briljantno. Razvikanog protivnika potukli su do nogu i sad nam se smiješi prvo mjesto u skupini B i otvoren ždrijeb do polufinala.

Bilić je taktički uništio Nijemce. Petorica veznjaka učinila su svoje, a Elf nam veći dio utakmici nije mogao apsolutno ništa. Našem izborniku i igračima valja odati počast zbog ove utakmice, a nada da bismo mogli otići do kraja opet tinja među hrvatskim navijačima.

U prvom dijelu Vatreni su dominirali cijelo vrijeme. Hrvatska je do vodstva u Klagenfurtu došla u 24. minuti, kada je Pranjićevo ubacivanje Srna zakucao u Lehmannovu mrežu. Kranjčar je imao još dvije velike prilike, ali do odmora je ostalo 1:0.

U nastavku su Nijemci lagano pritisnuli, ali bilo je to dosta jalovo. Nedostatak fantazista osjeća se u njihovoj momčadi. Hrvatskoj se sreća osmjehnula u 62. minuti. Rakitićev nabačaj zapeo je na nozi jednog njemačkog braniča. Lopta je udarila u stativu, a Olić ju je zatim pospremio u mrežu.

Nijemci su uspjeli smanjiti preko Podolskog, ali nisu imali snage doći do izjednačenja. Naši su kontrolirali utakmicu do kraja, a Schweinsteiger je u sudačkoj nadoknadi zaradio crveni karton zbog udaranja. Posljednji sudački zvižduk označio je početak velikog slavlja, jer Hrvatska je sada na korak od četvrtfinala.

Vatreni sada imaju 6 bodova i mogu ispasti iz skupine samo u slučaju teškog poraza od Poljske.

Sve Bilićeve utakmice 

Pod vodstvo Slavena Bilića hrvatska reprezentacija je odigrala ukupno 22 utakmice i pritom upisala 16 pobjeda, četiri remia i dva poraza uz razliku pogodaka 46:18.

Bilić je do sada reprezentaciju na službenim utakmicama vodio 14 puta i pritom upisao 11 pobjeda, dva neodlučena ishoda i samo jedan poraz i to u Makedoniji u kvalifikacijama za EP.

UKUPNO:

22 16 4 2 46:18

SLUŽBENE:

14 11 2 1 31:9

PRIJATELJSKE:

8 5 2 1 15:9

Nijemci 100 milijuna skuplji od Hrvata

Prema podacima internetskog portala transfermarkt.de njemačka nogometna reprezentacija je peta po vrijednosti na Europskom prvenstvu. Njezina vrijednost je oko 227 milijuna eura, što je za 100 milijuna više od vrijednosti hrvatske reprezentacije.

Daleko najskuplji igrač u svlačionici "Elfa" je veznjak Chelsea Michael Ballack koji vrijedi 26 milijuna eura. Tri milijuna eura procijenjen je napadač Bayerna Miroslav Klose, dok je tržišna cijena Philippa Lahma oko 18 milijuna eura.

U hrvatskim redovima najskuplji igrač je Luka Modrić čija se vrijednost procijenjuje na 18 milijuna eura. Iza njega su branič Manchester Citya Vedran Ćorluka koji je procijenjen na 11 milijuna eura, jednako kao i igrač Šahtara Darijo Srna. Njih trojica su i jedini čija je vrijednost procijenjena na više od 10 milijuna eura.

Kod nas su najjeftiniji Hrvoje Vejić (milijun eura), Niko Kovač (1.25 milijuna), te vratar Mario Galinović (1.5), a kod Nijemaca Oliver Neuville (2.4) i David Odonkor (2). 

Druga pobjeda protiv "Elfa"

Dvoboj na stadionu Worthersee bio je osmi međusobni susret reprezentacija Hrvatske i Njemačke i druga pobjeda "vatrenih". "Elf" ima pet pobjeda, dok je jedan susret završio bez pobjednika uz ukupnu razlika pogodaka 18:10 za Nijemce. Od proglašenja hrvatske neovisnosti odigrali smo pet utakmica uz dvije naše pobjede, dva poraza i remi.

Prvi susret njemačka i hrvatska reprezentacija su odigrale 16. lipnja 1941. godine u Beču i slavio je "Elf" 5:1. U siječnju 1942. godine u Zagrebu je bilo 2:0 za goste, a osam mjeseci kasnije u Stuttgartu je domaćin ponovo slavio 5:1.

Nakon proglašenja hrvatske neovisnosti prvu utakmicu protiv Nijemaca smo igrali u četvrtfinalu EP-a 1996. godine u Manchesteru. Uz sudački vjetar u leđa Nijemci su slavili 2:1 i otišli do kraja, dok se hrvatska u premijenom nastupu na nekom velikom natjecanju morala zadovoljiti četvrtfinalom.

No "vatreni" su sve naplatili dvije godine kasnije na SP-u Francuskoj. Ponovo smo se susreli u četvrtinalu, a Hrvatska je slavila 3:0, što je jedna od najblistasvijih pobjeda u povijesti hrvatske vrste. Nijemce su slomili Robert Jarni, Goran Vlaović i Davor Šuker.

Uslijedile su dvije prijateljske utakmice i to obje u Hrvatskoj. U ožujku 2000. godine u Zagrebu je bilo 1:1 (Niko Kovač / Rehmer), a u veljači 2004. godine Njemačka je slavila u Splitu 2:1. Pogotke su postigli za nas Mato Neretljak, a za Nijemce Miroslav Klose i Carsten Ramelow.

Drugu pobjedu hrvatska reprezentacija je ostvarila večeras u Klagenfurtu.

HRVATSKA - NJEMAČKA

8 2 1 5 10:18

16. lipnja 1941 (Beč): Hrvatska - Njemačka 1:5 - P

18. siječnja 1942 (Zagreb): Hrvatska - Njemačka 0:2 - P

1. rujna 1942. (Stuttgart): Hrvatska - Njemačka 1:5 - P

23. lipnja 1996 (Manchester): Hrvatska - Njemačka 1:2 EP

4. srpnja 1998. (Lyon): Hrvatska - Njemačka 3:0 SP

29. ožujka 2000 (Zagreb): Hrvatska - Njemačka 1:1 P

18. veljače 2004 (Split): Hrvatska - Njemačka 1:2 P

12. lipnja 2008. (Klagenfurt): Hrvatska - Njemačka 2:1

P - prijateljska

EP - europsko prvenstvo

SP - svjetsko prvenstvo

Više na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider