Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Fatih Terim: 'Izađite na ulice i proslavite'

U utakmici 3. kola skupine A na EURU Turska je u Ženevi svladala Češku sa 3-2. Turski izbornik bio je oduševljen predstavom svoje momčadi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

  

'Čestitam svojim igračima na sjajnoj predstavi. Ponovno smo morali igrati po kiši i ponovno smo se morali znojiti. Pozdravljam i volim sve kod kuće u Turskoj, izađite na ulice i slavite, sačuvajte ovaj osjećaj. I moji igrači će slaviti, zaslužili su to', izjavio je nakon utakmice turski izbornik Fatih Terim.

'Previše smo se povukli, a nemoguće je bilo zadržati vodstvo s takvom igrom. Moji igrači slabo su reagirali na pritisak Turaka, pogotovo je loše igrala lijeva strana naše obrane. Nevjerojatan je način na koji smo izgubili, samo su nas tri minute dijelile od četvrtfinala. Trebat će mi jako puno vremena da se oporavim od ovog poraza', rekao je njegov kolega češki izbornik Karel Brueckner.

Turci iznenadili Čecha

Strijelci: 1-0 Koller (34), 2-0 Plašil (62), 2-1 Arda (75), 2-2 Nihat (87), 2-3 Nihat (89).

U sudačkoj nadoknadi turski vratar Volkan dobio je crveni karton zbog udaranja Kollera.

ČEŠKA: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galasek - Sionko (Vlček, 84), Matejovsky (Jarolim, 39), Polak, Plašil (Kadlec, 80) - Koller

TURSKA: Volkan - Hamit Altintop, Emre Gungor (Emre Asik, 63), Servet, Balta - Mehmet Topal (Kazim, 57), Mehmet Aurelio, Arda, Tuncay - Nihat, Semih (Sabri, 46)

Nevjerojatnim preokretom u posljednjih 15 minuta Turci su zaostatak 0-2 preokrenuli u 3-2 pobjedu protiv Češke u izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini A, te se plasirali u četvrtfinale u kojem će se u petak u Beču suprotstaviti Hrvatskoj.

Iako je postignuto pet pogodaka, dvoboj u Ženevi nije bio kvalitetan, no prava drama u završnici nadoknadila je taj nedostatak.

Velika nervoza bila je očigledna u prvom poluvremenu u kojem je stvorena samo jedna izgledna prilika za gol i ona je realizirana. Česi su poveli preko svog divovskog centarfora Jana Kollera koji je udarcem glavom u 34. minuti nakon ubacivanja Grygere svladao Volkana.

Početkom drugog poluvremena u turskoj momčadi Sabri je zamijenio Semiha, što je donijelo pomak u njihovoj igri u napadu, ali u početnih 15 minuta nastavka češka obrana na čelu s odličnim Rozehnalom lako je izlazila na kraj sa svim prijetnjama.

Kada se u 60. minuti ozlijedio turski stoper Emre Gungor, Turci su nekoliko trenutaka morali biti s igračem manje, a to su Česi uspjeli iskoristiti. Prvo u 61. minuti Koller nakon sprinta od sredine igrališta do 16-erca puca pored gola, no odmah u sljedećoj akciji Jaroslav Plašil odlično je utrčao iza leđa turske obrane i u mrežu pospremio ubacivanje Sionka.

Tada se činilo da će suparnik Hrvatske u četvrtfinalu biti Češka, a tako bi zasigurno i bilo da je Jan Polak u 71. minuti pogodio gol umjesto stative. Ponovno je Sionko odlično ubacio, ali Polak nije iskoristio sjajnu situaciju.

Kazna je stigla u furioznoj završnici Turaka. U 75. minuti Hamit Altintop se ubacio u kazneni prostor Čeha, te povratnom loptom pronašao Ardu Turana koji je prizemnim udarcem sa 15-ak metara svladao Čecha.

Na 2-2 mogao je izjednačiti Servet već u 82. minuti. Ubacio je Altintop, ali Cetin je neometan s pet metara glavom promašio loptu. Ipak, ono što nije uspio Cetin, uspio je Nihat Kahveci u 87. minuti nakon katastrofalne pogreške Čecha. Ponovno je ubacio Altintop, Čech je uhvatio loptu rukama, ali potom mu je ispala točno na nogu Nihatu koji je iskoristio neočekivani poklon jednog od najboljih vratara svijeta.

Samo dvije minute kasnije došlo je do potpunog preokreta. Opet je pokretač akcije bio Altintop koji je proigrao Nihata, a turski kapetan je izbjegao zaleđe i snažnim udarcem sa 16 metara poslao loptu pod prečku.

Dobra vijest za našu reprezentaciju je i to što turski izbornik Fatih Terim u četvrtfinalu neće moći računati na prvog vratara Volkana koji je u samoj završnici utakmice odgurnuo Kollera i dobio crveni karton, te Mehmeta Aurelija koji je dobio žuti karton.

Više na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider