Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Capella hvale, Biliću poraz pokvario rođendan

Hrvatska nogometna reprezentacija sinoć je grubo prizemljena. Maksimirska tvrđava pala je nakon 35 utakmica nepobjedivosti na domaćem terenu, a igrom sudbine rekord su srušili upravo Englezi koje smo nakon dvije pobjede u prošlim kvalifikacijama kolektivno i nepravedno podcijenili.

Reakcije na sinoćnju veliku pobjedu Engleske stižu sa svih strana. Veliki optimizam našeg izbornika uoči utakmice pokazao se pretjeranim. Englezi su pregazili Vatrene, i sada nas čeka ključan dvoboj u gostima protiv Ukrajine, u kojem je dobar rezultat imperativ. 

'Prije utakmice bili smo lagani favoriti i to zbog naših i njihovih rezultata u posljednje dvije godine. Do prvoga gola Engleza, bili smo bliži vodstvu i da smo poveli utakmica bi poprimila sasvim drugi tijek. Svejedno, do isključena Roberta Kovača izgledali smo dobro, ali nakon toga smo izgledali kao razbijena vojska. Bili smo razbijeni i fizički i psihički, pa su one izmjene koje smo radili bile u clju izbjegavanja katastrofe, jer je ponekad izgledalo da imao tri, a ne jednog igrača manje,' izjavio je Bilić nakon utakmice koji danas u tuzi i gorčini slavi 40. rođendan.

Nakon prospavane noći izbornik je priznao da 'smo šokirani i da nas ovaj poraz boli' te preuzeo odgovornost za katastrofu, no ipak je dodao da je ovo tek početak kvalifikacija.

'Normalno da je veliko razočaranje i tuga. Rezultat je stvarno katastrofa. Što je tu je, početak je kvalifikacija, treba se okrenuti drugim utakmicama, a ovo što prije zaboraviti. Sad se trebamo 'vaditi' negdje vani. Prva prilika je Ukrajina', rekao je Luka Modrić.

'Sigurno da smo svi razočarani. Čudna utakmica, prvo poluvrijeme smo bili li-la, dobili smo nesretni gol pa onda isključenje koje su Englezi stvarno dobro iskoristili,' rekao je novi Lukin suigrač Ćorluka.

>> Pala neosvojiva tvrđava: Poraz Vatrenih

>> Walcott: ''Bili smo briljantni!''

>> Wenger o Walcottu: ''Sad ću ga morati bolje plaćati!''

>> Slaven Bilić: 'Naši igrači nisu bili inspirirani'

>> Inozemni mediji o utakmici: Riječi hvale za Walcotta, Capella i Englesku

>> FOTO ČITATELJA: Privedeno 78 navijača, tri teže ozlijeđena

>> Rasistički ispadi navijača razljutili Heskeya i Engleze

Junak utakmice bio je 19-godišnji igrač Arsenala Theo Walcott koji je odigrao partiju života.

'Od početka smo igrali samopouzdano i bez straha. Igrači su igrali kao na treningu, hrabro i tehnički savršeno. Ovo je rezultat našeg 10-dnevnog zajedničkog rada, rekao sam da ćemo s vremenom biti sve bolji, a sada smo pokazali koliko jaki možemo biti kao cjelina," rekao je mladi napadač nakon utakmice. 

Mnogi svjetski mediji raspisali su se o jučerašnjoj pobjedi Engleske u Zagrebu, a posebno se, osim trostrukog strijelca Thea Walcotta, hvali i engleski izbornik Fabio Capello kojeg su samo dan ranije žestoko kritizirali i ismijavali. Britanska novinska agencija Reuters citira hrvatske medije, koji također hvale englesku igru i Fabija Capella, 'koji je dao ponižavajuću lekciju Slavenu Biliću dan uoči njegovog 40. rođendana'. 

Britanska medijska kuća BBC također hvali Capella, koji je kaže da je tajna visoke pobjede u tome što su njegovi izabranici igrali 'hrabro i sa puno samopouzdanja'. BBC napominje da su uoči utakmice navijači bili podijeljeni u dva tabora, na optimiste i pesimiste, a optismisti su bili samo Hrvati.

Talijanski sportski tisak pun je hvalospjeva na račun igre engleske nogometne reprezentacije koja je sinoć na Maksimirskom stadionu deklasirala izabranike Slavena Bilića. 

'Capello osvetio Engleze', naslov je najtiražnijeg talijanskog sportskog lista "La gazzetta dello sport" u čijem se članku navodi kako su Otočani ovom visokom pobjedom uzvratili 'vatrenima' za prošla dva poraza koja su uskratila Englezima nastup na Euru 2008. godine.

'Sir Capello nadivisio je Bilića', 'Engleskoj i Capellu kapa dolje', 'Hrvatska neugodno prizemljena', naslovi su u ostalim talijanskim medijima koji su veliki prostor posvetili utakmici između Hrvatske i Engleske ponajviše zbog prisustva trenera Fabija Capella na klupi 'Gordog Albiona'.

Svi talijanski izvjestitelji složni su u ocijeni da su Englezi sinoć hrvatskoj reprezentaciji priredili lekciju nogometa. Naravno konačno su pronašli i riječi pohvale na račun Capella koji je, kako su ustvrdili talijanski novinari 'vratio osmjeh i vedrinu na lica engleskih navijača'. 

Jučerašnju utakmicu obilježili su i incidenti navijača tj. huliganskih skupina prije i nakon utakmice. Zbog izgreda na maksimirskom stadionu i zagrebačkim ulicama policija je jučer privela 78 domaćih i četiri engleska navijača, a tri su osobe teže ozlijeđene, doznaje se u zagrebačkoj policiji. 

Ozbiljnijih sukoba engleskih i hrvatskih navijača ipak nije bilo, a najveći izgred dogodio se iza 19 sati na tržnici Dolac, gdje su se potukli pripadnici Bad Blue Boysa i riječke Armade. U tučnjavi, nakon koje su privedene čak 24 osobe, teže su ozlijeđena dvojica mladića – 17-godišnjak kojemu je pomoć pružena u KBC-u Zagreb te 19-godišnjak koji nije želio u bolnicu.

Engleski nogometni savez prijavit će HNS Fifi zbog rasističkih ispada dijela naših navijača na sinoćnjoj utakmici u Maksimiru, koji su bili upućeni prema tamnoputom engleskom napadaču Emilu Heskeyu.

'Možemo potvrditi da ćemo Fifi prijaviti rasističko vrijeđanje Emilea Heskeyja od strane pojedinih navijača Hrvatske za vrijeme kvalifikacijske utakmice za SP u Zagrebu. Neprihvatljivo je da itko bude izložen rasističkom maltretiranju i tražit ćemo od Fife da istraži ovaj slučaj. Engleski nogometni savez i reprezentacija odlučni su da učine sve što je u našoj moći da se iskorijeni rasizam u nogometu i društvu uopće', kazao je glasnogovornik Engleskog saveza kojemu se ne navodi ime.

Optimizam i veselje hrvatskih navijača prije utakmice zamijenila je tuga i razočaranje nakon maksimirske predstave.

'Bila sam prvi put tu u Zagrebu na utakmici gledati Hrvatsku, bilo mi je super, ali rezultat je bolio, još boli i duša i srce', rekla je navijačica Hrvatske iz Frankfurta.

'Ja vjerujem da bi bolje odigrali da Robert kovač nije dobio crveni karton, možda bi čak i pobijedili', kaže jedan navijač.

No razloga za defetizam nema, tek je druga utakmica za nama, pobijedili smo Engleze u gostima, zašto ne bi opet. Uostalom, nakon utakmice naši su reprezentativci otišli pozdraviti navijače koji su ih ispratili ovacijama uz povike 'šampioni'.

'Ma prvi smo u skupini sto posto', optimizma još ima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider