Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Bundesliga: Njemački policajci traže krizni sastanak

Sindikat njemačkih policajaca upozorio je na rastuće nasilje na njemačkim nogometnim stadionima te zahtijeva održavanje kriznog sastanka na kojem bi bila preispitana dosadašnja praksa osiguranja utakmica Bundeslige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Broj utakmica koje zbog nasilnog ponašanja navijača iziskuju prisustvo velikog broja policajaca je sve veći i to policiju dovodi pred velike probleme zbog manjka ljudstva", rekao je predstavnik GdP-a Joerg Radek. 

On je od predstavnika Njemačkog nogometnog saveza, udruga navijača i Njemačkih željeznica, koja također redovito trpi ogromne štete zbog divljanja i vandalizma nogometnih navijača, zatražio krizni sastanak na kojem bi bila preispitana dosadašnja strategija osiguranja nogometnih utakmica.

"Mi smo na rubu snaga i zahtijevamo manje policijskih akcija i da se naše kolegice i kolege s osiguranja utakmica kući vrate živi i zdravi", rekao je Radek.

Kako je nadalje priopćeno, broj krivičnih prijava vezanih uz nasilje na nogometnim stadionima je od sredine devedesetih u stalnom porastu.

"Od 1994. je u neredima na i oko stadiona ozlijeđeno 660 policajaca, 1600 mirnih navijača i preko 1400 huligana", stoji u priopćenju policije.

Mi smo na rubu snaga i zahtijevamo manje policijskih akcija i da se naše kolegice i kolege s osiguranja utakmica kući vrate živi i zdravi

Predsjednik GdP-a Konrad Freiberg je upozorio na to da sve više policajaca, i pripadnika stalnog sustava i pričuvnih, vikendom gotovo uopće više nisu kod kuće sa svojim obiteljima.

"Nadali smo se da će se nakon 2006., koja je zbog Svjetskog prvenstva bila ekstremna godina, situacija primiriti, ali je 2007. bila još gora", rekao je Freiberg.

Šef sindikata policajaca je istodobno odbacio sve glasnije zahtjeve javnosti da troškove sve masovnijih policijskih akcija tijekom utakmica preuzmu sami nogometni klubovi, a ne da za to trošak snosi cijelo društvo.

"To je, pravno gledano, neizvedivo, jer kome ćete poslati račun ako se daleko od stadiona potuku dvije navijačke skupine", rekao je Freiberg.

Uz klasično nogometno nasilje zabilježena je i pojava pojačane političke radikalizacije navijača i to prema ekstremnoj desnici, pogotovo kod klubova druge i treće lige na istoku zemlje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider