Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Bilić: Napetost raste, ali je pozitivna

Do početka utakmice između Austrije i Hrvatske ostalo je tek nešto više od 24 sata. Pripreme su završile i sada slijedi ono najvažnije - utakmica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski stožer je zadovoljan učinjenim i prepun optimizma dočekuje sutrašnji ogled na Ernst Happel stadionu.

"Mi smo spremni. Napetost, ali ona pozitivna raste i jedva čekamo početak dvoboja," kazao je hrvatski izbornik Slaven Bilić uoči puta u Beč, te samouvjereno dodao:

"Bez obzira kako nogomet ponekad zna biti okrutan sport mi ćemo biti bolji od domaćina."

Hrvatski strateg ništa ne skriva, tako da je sastav odavno poznat. Austriji će se suprostaviti Pletikosa - Ćorluka, Robert Kovač, Šimunić, Pranjić - Srna, Niko Kovač, Modrić, Kranjčar -Petrić i Olić. Premda je Ćorluka ponovo osjetio manje probleme s tetivom biti će spreman za nastup.

"Već duže vrijeme ga to smeta i s time igra. U četvrtak je preventivno ranije napustio trening, no igrat će protiv Austrije," kazao je Bilić.

>> Niko Kranjčar: Nadam se da ćemo igrati najbolje protiv svakog tko nam se nađe na putu

Premda iz austrijskog tabora dolaze vijesti kako su naši prvi suparnici sjajno fizički pripremljeni i kako "lete" po terenu Bilić nije previše zabrinut.

"Ipak to nije atletika, sama trka nije dovoljna. Nisam zabrinut jer nikada nismo bili bolje fizički pripremljeni," kazao je Bilić te dodao kako ne strahuje niti od suđenja.

"Na europskim prvenstvima je sudačkih pogrešaka ipak manje. Međutim, ako se koja i dogodi treba sačuvati mir. Ne samo zbog kartona, već i zbog mirnoće i koncentracije," zaključio je hrvatski strateg.

Hoće li proraditi hrvatski napadači

Jedno od najčešćih pitanja koje se posljednjih dana provlaći kroz hrvatski kamp u Bad Tatzmannsdorfu je - kada će proraditi hrvatski napadači.

Najboljeg hrvatskog strijelac u kvalifikacijama, Eduarda da Silve zbog ozljede nema na EURO-u i umjesto njega teret će morati najviše ponijeti Ivica Olić i Mladen Petrić, a potom i Ivan Klasnić, Igor Budan, te Nikola Kalinić.

Post hrvatskih napadača traje od Wembleya kada je Hrvatska pobijedila Englesku (3:2), a među strijelce su se upisali Olić i Petrić. Od tada su prošle četiri prijateljske utakmice bez njihova pogotka. Bilić je izvrtio sve kombinacije, no nije bilo rezultata. Protiv Nizozemske (0:3) nitko se nije upisao među strijelce, u dvoboju protiv Škotske (1:1) pogodak je postigao Kranjčar, dok je na zadnje dvije utakmice, protiv Moldavije (1:0) i Mađarske (1:1) oba pogotka postigao hrvatski kapetan Niko Kovač.

"Biti ćemo pravi kada je to najpotrebnije. Ne brinite za napadače," istaknuo je Olić, dok je Budan dodao kako se posljednjih dana podigao previliki pritisak na hrvatske napadače.

"Svi odlično radimo i na treninzima to izgleda super, vjerujem kako ćemo to pokazati i na utakmicama," kazao je napadač Parme.

Prvi hrvatski napadački par na prvenstvu će biti Petrić i Olić, koji su do sada zajedno odigrali 11 utakmica, no samo su dva puta započeli utakmicu od prve minute. Olić je ove sezone za HSV odigrao 46 utakmica i postigao 18 pogodaka, dok je Petrić u dresu Borussie Dortmund upisao 35 nastupa i također 18 pogodaka. U dresu hrvatske vrste postigli su ukupno 18 pogodaka, svaki po devet. Zanimljivo, u mandatu Slavena Bilića Petrić je naš drugi strijelac iza Eduarda. Napadač Arsenala je postigao ukupno 12 pogodaka, od čega 10 u kvalifikacijama, dok je Petrić zabio osam pogodaka, pri ćemu sedam u kvalifikacijama. Olić je zabio samo tri, od kojih tek jedan u kvalifikacijskim utakmicama.

"Ovih pet mladića su najbolji napadači koje imamo. Vjerujemo u njih i siguran sam da će pokazati svoje kvalitete," dodao je hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Na posljednjem velikom natjecanju, Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj niti jedan hrvatski napadač nije se upisao među strijelce. Na EP-u 2004. godine u Portugalu samo je Pršo zabio pogodak, dok je na SP-u 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji od napadača bio uspješan jedino Olić postigavši pogodak protiv Italije. Hrvatski napadači su najefikasniji bili u Francuskoj 1998. godine gdje su postigli ukupno osam pogodaka, šest je zabio Šuker, a po jednog Vlaović i Stanić. Na prvom velikom natjecanju na kojem smo nastupili, na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj napadači su postigli četiti pogotka, tri Šuker, a jednog Vlaović.

HRVATSKI NAPADAČI NA EP-u 2008:

Mladen Petrić (Borussia Dortmund) - ove sezone 35 nastupa, 18 pogodaka, za reprezentaciju ukupno 23 nastupa i 9 pogodaka

Ivica Olić (HSV) - ove sezone 46 nastupa i 18 pogodaka, za reprezentaciju ukupno 54 nastupa i 9 pogodaka

Ivan Klasnić (Werder) - ove sezone 19 nastupa, 8 pogodaka, za reprezentaciju ukupno 29 nastupa i 8 pogodaka

Igor Budan (Parma) - ove sezone 15 nastupa, 7 pogodaka, za reprezentaciju ukupno pet nastupa

Nikola Kalinić (Hajduk) - ove sezone 36 nastupa, 26 pogodaka, za reprezentaciju 1 nastup

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider