Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Bilić: Hrvatsku će protiv Poljske voditi Dario Šimić

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić ostao je ustrajan u namjeri da sastav za utakmicu s Poljskom objavi tek na dan utakmice. Nije želio potvrditi je li kombinacija koju je uvježbavao na jučerašnjem treningu ta koja će istrčati na travnjak Worthersee stadiona.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na jučerašnjem trening Bilić je uvježbavao postavu Pletikosa - Šimić, Knežević, Vejić, Pranjić - Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić - Petrić, Klasnić, što bi značilo da će protiv Poljaka ući osam novih igrača u odnosu na utakmicu protiv Njemačke.

'Jučer smo vježbali jednu od mogućih kombinacija. Svi igrači igraju na svojim pravim pozicijama, momčad ima kompaktnost, širinu i brzinu', naglasio je Bilić uoči polaska u Klagenfurt, te dodao, 'za konačnu odluku o sastavu pričekat ćemo još jedan trening na stadionu u Klagenfurtu'.

Bilić je još jednom istaknuo kako su bez obzira na sastav ciljevi isti, a to je pobjeda.

'Svi u stručnom stožeru vjerujemo u igrače koji će zaigrati. Činjenica je da do sada nikada nisu igrali zajedno na jednoj utakmici, međutim svi će igrati na svojim pozicijama i u sustavu koji već duže vrijeme treniramo. Vrlo su male razlike u kvaliteti između naše nominalno prve momčadi i ostatka ekipe.'

Hrvatski izbornik se još jednom osvrnuo i na snagu poljske ekipe koja u susretu protiv Hrvatske mora igrati na sve ili ništa. Poljake samo pobjeda od dva razlike protiv Hrvatske i njemački poraz od Austrije vode dalje.

'Već dvije godine njeguju isti stil igre. Nisu ga mnogo mijenjali i čvrsto se drže rasporeda 4-4-2,' naglasio je izbornik. Bilić smatra kako se Poljaci neće upustiti u improvizacije i veće promjene jer ne love pobjedu od pet pogodaka razlike.

'Mogu pomaknuti zadnju liniju i pokušati stvoriti pritisak, ili se zatvoriti i čekati. Nisam siguran koliko je Beenhakker sklon improvizaciji. No, bez obzira na sve mi smo spremni na njihove poteze,' zaključio je hrvatski izbornik.

Šimić kapetan protiv Poljske

Možda nije želio otkriti sastav za utakmicu protiv Poljske, no izbornik Slaven Bilić ipak je otkrio jedan detalj. Momčad će kao kapetan voditi Dario Šimić.

Biti će to njegov 99 nastup u 'kockastom'. Šimić je u dresu reprezentacije debitirao u ožujku 1996. godine u prijateljskom susretu igranom protiv Južne Koreje u Zagrebu. Nastupio je na svih pet velikih natjecanja na kojem je sudjelovala Hrvatska, a posljednji put je bio kapetan na EP-u Portugalu 2004. godine protiv Francuske.

'Protiv Poljske očekujem da ćemo igrati kao protiv Njemačke. Imamo kvalitetne igrače i za prvi sastav je dobra stvar kada i druga momčad odigra dobro,' istaknuo je Šimić.

Tijekom kvalifikacija za EP Šimić je imao standardno mjesto u momčadi, no za vrijeme priprema i na početku turnira ispao je iz sastava.

'Svaki igrač se uvijek nada i vjeruje da će igrati, pa tako i ja, posebice jer sam bio standardan. Međutim, svjestan sam svoje specifične situacije i izbornik je taj koji donosi odluke,' istaknuo je Šimić.

Branič Milana je svjestan kako igrači koji će nastupiti protiv Poljske imaju veliku priliku kako bi se nametnuli izborniku za nastavak turnira.

'Ja se nadam kako ću ne samo upisati 99. nastup već da ću na ovom EP-u doći i do brojke od 100 nastupa,' naglasio je Šimić.

Poljake vidi kao čvrstu, organiziranu i kvalitetnu momčad koja će imati veliki motiv jer se još uvijek nada plasmanu u četvrtfinale.

'Protiv Nijemaca su nespretno primili gol, a protiv Austrije im je dosuđen vrlo sumnjiv jedanaesterac tako da nisu imali niti sreće. Odlično stoje u polju i dobro su posloženi,' dodao je.

Šimić se osvrnuo i na dosadašnje suđenje na EURU, posebice na kaznene udarce koji su dosuđena na utakmicama između Austrije i Poljske, te Italije i Rumunjske.

'Suci previše utjeću na rezultata. Trebalo bi suditi kada je prekršaj, u kaznenom prostoru uvijek ima povlačenja i uz takav kriterij moglo bi se suditi 100 jedanaesteraca.'

Šimić je na koncu ove sezone trebao napustiti Milan i karijeru nastaviti u Fiorentini. Međutim, nakon što je najavljeno kako će Paolo Maldini prekinuti karijeru, Šimić se odlučio na ostanak. No u posljednjih nekoliko dana na San Siru se dogodio novi obrat. Maldini ostaje, a Šimić ponovo razmišlja o odlasku.

'Sve je to veliki stres za mene. Ponovo je došlo do promjene. Pričekat ću kraj prvenstva da se sve emocije slegnu, pa ću onda analizirati pristigle ponude i donijeti odluku hoću li ostati u Milanu ili preseliti u neki drugi klub,' poručio je Šimić, dodavši kako će nakon EP-a donijeti odluku hoće li nastaviti karijeru u reprezentaciji ili se oprostiti.

Više na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider