Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Italija planira huligane na stadionima optužiti za organizirani kriminal

Huligani, nasilnici nisu nogometni navijači, već su kriminalci i takve skupine će biti optužene za udruživanje radi zločina. To je najavio ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Viminalu, sjedištu talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, održat će se u četvrtak sastanak na kojem će se donijeti nove mjere protiv nasilnih tzv. navijača, tifosa, i udruga nasilnih navijača koje se više neće smatrati navijačkim društvima, već kriminalnim organizacijama, pa će kao takve biti i zakonski tretirane, kako je najavio ministar Maroni.

"Ultraške navijačke skupine bit će smatrane udrugama za zločinačka djela. To nisu navijačke udruge, već organizirani kriminal. Protiv njih potrebna je nulta tolerancija", kazao je Maroni.

Vlada desnog centra premjera Silvija Berlusconija namjerava donijeti dodatne oštre mjera protiv nasilnika na stadionima, a prve mjere će se predložiti na sastanku ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak.

Maroni je već najavio crtu kojom će ići nove mjere nakon što je analizirao događaje od nedjelje kada su nasilni navijači Napolija izbacili iz vlaka, koji je kretao iz Napulja u Rim, putnike, porazbijali vagone (šteta oko 500 tisuća eura), te u Rimu, gdje je njihova momčad igrala protiv Rome u prvom kolu novog prvensvta, nastavili divljati.

Zbog takvog ponašanja skupine "kriminalaca", kako ih je nazvao Maroni, bit će zabranjen do konca prvenstva organizirani odlazak navijača Napolija u gradove u kojima će gostovati taj klub. Predviđeno je zatvaranje stadiona i odigravanje utakmica bez publike za utakmice koje će se ocjeniti opasnima po sigurnost. Maroni je najavio kako će od šefova policija u Rimu i Napulju zatražiti da se identificiraju svi navijači koji su u nedjelju izazivali nerede kako bi im u naredne dvije godine bio zabranjen pristup bilo kojem stadionu.

U Italiji ima oko 60.000 ultraša okupljenih u više od 700 ultraških navijačkih skupina. Većina je politički orijentirana krajnjedesničarski. Od 1962. do danas ubijeno je 21 navijača ultraša, a u veljači 2007. u sukobu između nasilnih navijača i policije u Cataniji ubijen je policajac Filippo Raciti (38) nakon čega je zaustavljeno prvenstvo i uvedene su stroge mjere, ali očito one nisu bile dovoljne, jer su neredi izbili već u prvom kolu ovogodišnjeg prvenstva.

U Hrvatskoj se zasad ne razmišlja o uvođenju takvih mjera iako za to postoji čitav niz razloga. Uostalom UEFA je nedavno kaznila navijače Hajduka zbog pirotehnike i uvreda. Dinamo godinama plaća skupe kazne zbog divljanja navijača. Država uglavnom šuti i zatvara oči. A za nekoliko dana u Zagreb stižu ratoborni englezi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider