Automoto
SPORTOVI
Automoto

VIDEO: Piquet se u Singapuru namjerno zabio u zid?

Fernando Alonso došao je do svoje prve ovosezonske pobjede na Velikoj nagradi Singapura, no ona ne bi bila ostvariva da se u 15. krugu u zid nije zabio njegov timski kolega Nelsinho Piquet, čime je izazvao izlazak safety cara. Je li to bila slučajnost ili pomno isplanirani Renaultov plan?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Fernando Alonso startao je na Velikoj nagradi Singapura sa slabe 15. pozicije na startu i činilo se da nema velike izglede za pobjedu, iako je bio izuzetno brz tijekom cijelog vikenda. No, sve se promijenilo nakon izlaska safety cara na stazu u 15. krugu trke, kojeg je izazvao udarac u zid njegovog timskog kolege Nelsinha Piqueta.

Alonso je uoči safety cara jedini otišao u boks i nalazio se na posljednjoj poziciji u utrci. Nakon što je sigurnosni automobil otišao sa staze, Alonso se našao ispred svih svojih najvećih konkurenata i kasnije je rutinski došao do pobjede.

>> Alonso senzacionalni pobjednik prve noćne utrke u povijesti F1

>> VIDEO: Massa vozio s crijevom za gorivo

Mnogi ljubitelji formule 1 postavljaju si pitanje je li Piquet namjerno izazvao izlazak safety cara. Stari lisac Flavio Briatore, šef Renaulta, u prošlosti je pokazao da je spreman na razne lukavštine samo da bi njegovi vozači stigli do pobjede. Činjenica da je Alonso jedini od svih vozača na početku izašao na sporim supersoft gumama definitivno ide u prilog ovoj teoriji, kao i to što je ulio najmanje litara od svih, iako se ove sezone nitko tko je startao iznad 10. mjesta nije odlučio za takvu strategiju.

U normalnim uvjetima to bi bila katastrofalna taktika. Sve je to napravio na stazi na kojoj se jako teško prestiže, i završio je na posljednjem mjestu u utrci nakon 13. odveženih krugova. No, Piquetovo izlijetanje i izlaženje safety cara odvelo ga je na sam vrh poretka. Ako pogledamo snimku izlijetanja, vidimo da Brazilac nije u zid udario frontalno, nego je izgubio kontrolu na izlasku iz zavoja, što vrhunski vozači mogu namjerno izvesti, a da ne ugroze vlastiti život.

S druge strane, valja reći da se nikad nitko u povijesti formule 1 nije namjerno zabio u zid, iz jednostavnog razloga: to je suludo! Isto tako, Piquet i Alonso nisu u nekim pretjerano dobrim odnosima. Španjolac s mlađim kolegom ne dijeli važne informacije niti mu daje svoje setupove, a par je puta u novinama oštro kritizirao Piqueta zbog loše vožnje.

Namjerno ili slučajno, nikad nećemo saznati. No, jedno je sigurno: Alonso je bio defintivno najbrži vozač na stazi u Singapuru. Na kvalifikacijama je nepravedno završio na 15. mjestu, zbog kvara na bolidu, a inače bi sigurno bio u prva dva startna reda. Na kraju se sve to preokrenulo, uz pomoć sreće ili možda lukavim timskim odlukama, ali nitko ne može reći da Španjolac nije zaslužio pobjedu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider