Automoto
SPORTOVI
Automoto

Ukida se VN Britanije?

Iako su ove sezone po prvi put u povijesti VN Britanije rasprodane apsoutno sve ulaznice, nad Silverstone se nadvio 'crni oblak' jer je nakon punih 60 godina opstanak te utrke u Formuli 1 i dalje neizvjesan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Samo u nedjelju Silverstone će posjetiti rekordnih 90.000 ljudi. Razlog tolikom interesu mogao bi biti i taj što je prvi put nakon 60 godina upitno hoće li se i nakon 2009. tamo uopće održavati utrke Formule 1. Ugovor im naime ističe, a pregovori s Berniem Ecclestoneom su u tijeku. 

Što će se točno dogoditi sa Silverstoneom još je vrlo neizvjesno jer Bernie smatra kako si ta staza ne može prijuštiti da bude domaćin utrke. Postoji naime, prilična razlika između cijene koju traži šef Formule 1 i one koju je Silverstone spreman platiti. 

77-godišnji Bernie navodno traži 11 milijuna funti za prvu godinu produljenog ugovora, te dodatno povećanje od 5 posto za svaku narednu godinu. Prema njegovim riječima i to je 'kikiriki' u odnosu na ono što mu primjerice, plaća Kina. Silverstone se stoga nalazi u vrlo teškoj poziciji jer je jedna od rijetkih staza koju bar djelomično ne sponzorira država. Kina, Turska, Barhrain i od iduće godine Abu Dhabi, spremni su platiti ogromne sume, jer to 'ulaganje' vide kao jedan od načina da se globalno promoviraju. Prema nekim informacijama, Abu Dhabi će tu privilegiju godišnje plaćati čak 30 milijuna funti. 

Apelima za opstanak Silverstonea pridružili su se i mnogi vozači. Red Bullov Mark Webber tvrdi kako je imperativ da taj event ostane u kalendaru utrka F1. To je, kaže Webber, jedno od boljih, ako ne i najbolje mjesto natjecanja u tom sportu. 

"Trebamo VN Britanije ako ništa drugo zbog tradicije. Naravno da se moramo i širiti gdje ovaj sport još nije toliko razvijen, ali već smo izgubili Imolu, Suzuku i nekoliko drugih staza. Ne možemo si prijuštiti da izgubimo i Silverstone ili recimo Monzu", rekao je Australac te dodao kako misli da Ecclestone ipak neće biti toliko rigorozan da ukine ovaj event. 

S Webberom se slaže i vozač Ferrarija i aktualni svjetski prvak Kimi Raikkonen koji je prošle sezone tamo i pobijedio. Silverstone je, kazao je Kimi, oduvijek bila jedna od njemu najdražih staza na koju se svaki put rado vraća. 

“Prvi put sam tu nastupio kada sam bio u momčadi Renaulta i to je bila staza kakvu sam oduvijek preferirao - brza i zahtjevna. Pobjeda na Silverstoneu je poseban osjećaj jer da bi pobijedili sve morate napraviti savršeno. To je jedna od najbržih i najtežih staza u Formuli 1", kazao je Kimi i najavio kako će na ovog vikenda na Silverstoneu voziti s novim motorom jer Ferrari ne želi ništa prepustiti slučaju.

Na stazi će se ove sezone naći i tri domaća vozača - Lewis Hamilton, David Coulthard i Jenson Button. Iako je malo vjerojatno, njih će trojica imati priliku ponoviti veliki uspjeh Britanaca još iz davne 1965. kada su na domaćem terenu Jim Clark, Graham Hill i John Surtees 'zasjeli' na sva tri pobjednička postolja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider