Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Francuski put do zlata

L'Equipe: 14 Hrvata, 15 tisuća navijača i suci protiv Francuske

Francuzi su mobilizirali svoje snage, vjeruju u svoju momčad, no za svaki slučaj su potražili i uzroke eventualnog poraza. Boje se atmosfere, tradicije, Vorija, Balića, a sjetili su se i sudaca po kojima ne pamte dobro Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas francuska reprezentacija ima priliku osvojiti svoj treći naslov rukometnog prvaka u povijesti. Tom rečenicom najtiražniji francuski sportski dnevnik L'equipe otvara najavu današnjeg finala. No odmah u drugoj rečenici navode kako ispred tog cilja stoje Hrvati, koji igraju doma gdje su se u finalima rijetko gubile titule. 

>> Francuski izbornik: Balić ne može puno, ali bez njega neće biti fešte

>> Kauboji na rubu besmrtnosti: Još samo Francuska - i zlato!

>> Tko je obilježio rukometno desetljeće

Osim Karabatića, Francuzi su imali još jednog igrača hrvatskih korijena, Andreja Golića, koji je slast osvajanja titule svjetskog prvaka u vlastitom dvorištu osjetio 2001. u Parizu. On zna kako ta 'pjesma' ide.

'Ako se sjetite 2001. i osvajanje titule u dvorani Bercy, onda znate kako Hrvati dišu prije finala. Tada je nas pratilo 15 tisuća navijača koji će sada biti na drugoj strani', rekao je Golić koji smatra kako će navijači odigrati presudnu ulogu u današnjem finalu. 'Takva atmosfera od nespremnog Balića napravi čvojeka odluke'.

14 Hrvata, 15 tisuća navijača i suci

Francuzi, kao i Hrvati koje su izbacili u četvrtfinalu, s prošlog SP-a u Njemačkoj nose gorke uspomene. U Koelnu ih je također dočekala krcata Arena te suci koje Francuzi i danas krive za krađu u tom polufinalu.

Najveći strah vlada od Igora Vorija, 'jedinstvenog pivota koji je od početka natjecanja jednostavno odličan'

'Tada su nas suci izbacili s prvenstva', misli danas Nikola Karabatić, a svoje bogato iskustvo Francuzi će probati iskorisiti u Zagrebu.

'Igramo protiv 14 Hrvata, 15 tisuća protivničkih navijača i sudaca na koje definitivno ne možemo računati', kaže lijevo krilo Michael Guigou. Izbornik Onesta već je spominjao suce koji 'mogu odrediti tijek utakmice', a Francuzi smatraju kako vruća atmosfera u dvorani može utjecati na odluke arbitara.

Ipak, L'equipe se pozabavio i njihovim najvećim protivnicima - hrvatskim rukometašima. Spominju fenomenalnog vratara Alilovića koji je posljednja linija obrane 'ako preskočite hrvatski zid'. Najveći strah vlada od Igora Vorija, 'jedinstvenog pivota koji je od početka natjecanja jednostavno odličan'. Jedan od recepata je i Vorijevo umaranje tj. Francuzi su mišljenja kako će Hrvatska lakše pasti ako njihovi reprezentativci što više umore našeg igrača na crti. 

Francuska je već osvajala SP u Zagrebu

Naši se protivnici boje da ne upadnu u naš ritam te nepredvidive genijalnosti Ivana Balića. No i za njega imaju recept – povratak 'razbijača' Didiera Dinarta u finalu.

Poraz 22-19 u skupini ipak je nečemu poslužio, kažu Francuzi – osjetila se paklena atmosfera hrvatske metropole. 'To je dobro. Ovakve adrenalinske utakmice obožavam', kažu Guillaume Gille i veliki adut Galskih pijetlova Omeyer. 

Za kraj, prisjetili su se finala SP-a u Zagrebu 2003. godine. Tada je ženska rukometna reprezentacija 'herojski osvojila naslov ispred 10 tisuća fanatičnih mađarskih navijača' pa se nadaju kako i rukometaši mogu iz Zagreba otići s najdražim suvenirom - naslovom prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider