Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kako smo prolazili...

Samo nam to zlato nedostaje, a najviše boli - Beograd

Hrvatska rukometna reprezentacija nalazi se pred svojim 11. nastupom na Europskom prvenstvu.

Izabranici Slavka Goluže pokušat će na Europskom prvenstvu u Danskoj pomrsiti račune domaćinu i branitelju naslova te osvojiti jedino veliko zlato koje nedostaje hrvatskom muškom rukometu. Hrvatska je jedna od samo pet reprezentacija (uz Francusku, Njemačku, Rusiju i Španjolsku) koje su nastupile na svim dosadašnjim EP-ima, a u riznici medalja stoje dva srebra i dvije bronce.

Debakl u Švedskoj kao prekretnica

Žetva je počela na prvom ikad odigranom Europskom prvenstvu, u Portugalu 1994., kada su u polufinalu naši izgubili od Šveđana, ali su u borbi za broncu izvojevali pobjedu s golom razlike protiv Danaca. Na idućem EP-u (Španjolska 1996.) Hrvatska nije izborila polufinale, baš kao ni u Italiji dvije godine kasnije.

Godine 2000. Hrvatska je po prvi (i dosad jedini put) bila domaćin Europskog prvenstva. Osim što opet nismo ušli u borbu za medalje, u utakmici za peto mjesto u krcatom Domu sportova Slovenci su imali više živaca, ostavivši naše i bez mogućnosti da u Sydneyju brane olimpijsko zlato iz Atlante.

Europsko prvenstvo u Švedskoj 2002. bila je svojevrsna prekretnica. Reprezentacija je doživjela rezultatski debakl, 'osvojeno' je posljednje, 16. mjesto, ali najvažnije je bilo da su Balić, Metličić i društvo prikupljali iskustvo na prvom zajedničkom natjecanju.

U Sloveniji 2004. u polufinalu su nam domaćini ozlijedili jedinog igrača za kojeg nismo imali pravu zamjenu (Petar Metličić je dobio prst u oko od Aleša Pajoviča), a Červarove trupe nisu se od toga oporavile do kraja te, ali i utakmice za treće mjesto (glatki poraz od Danaca).

Dvije godine kasnije opet poraz u borbi za broncu od Danaca, s razlikom što smo ovaj put izgubili od Francuza u polufinalu.

Najbliže toliko željenom europskom zlatu Hrvatska je bila u Norveškoj 2008. U finalu protiv Danaca nakon nepunih 10 minuta naši su poveli s 4:0, Danske nije bilo nigdje, ali onda su stali, Hvidt je počeo braniti, i premda je taj poraz zapravo značio najbolji rezultat dotad na EP-ima, ostao je gorak okus jer najsjajnije odličje bilo je jako blizu.

Austrija 2010. donijela je nastavak kompleksa od Francuza, koji su bili premoćni u bečkom finalu unatoč gotovo domaćinskoj atmosferi koju su naši imali u Stadthalleu.

Posljednje EP održano je 2012., u Srbiji. Nismo bili blizu zlato kao 2008., ali poraz koji su naši doživjeli od Srbije svakako je bio najbolniji. Nedvojbeno kvalitetnijoj reprezentaciji, koja je na putu do polufinala zgazila i nedodirljive Francuze u Novom Sadu dogodila se neobjašnjiva blokada, promašivali su čiste zicere, razbranili srpskog vratara Stanića i Srbi su otišli u finale. Kakva-takva utjeha stigla je u trijumfu nad Španjolcima i prvoj bronci nakon Portugala 1994....

SRBIJA (2012):

1. Danska

2. Srbija

3. HRVATSKA

AUSTRIJA (2010):

1. Francuska

2. HRVATSKA

3. Island

NORVEŠKA (2008):

1. Danska

2. HRVATSKA

3. Francuska

ŠVICARSKA (2006):

1. Francuska

2. Španjolska

3. Danska

4. HRVATSKA

SLOVENIJA (2004):

1. Njemačka

2. Slovenija

3. Danska

4. HRVATSKA

ŠVEDSKA (2002):

1. Švedska

2. Njemačka

3. Danska

16. HRVATSKA

HRVATSKA (2000):

1. Švedska

2. Rusija

3. Španjolska

6. HRVATSKA

ITALIJA (1998):

1. Švedska

2. Španjolska

3. Njemačka

8. HRVATSKA

ŠPANJOLSKA (1996):

1. Rusija

2. Španjolska

3. Jugoslavija

5. HRVATSKA

PORTUGAL (1994):

1. Švedska

2. Rusija

3. HRVATSKA (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider