Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ekskluzivno za gol.hr

Švedski novinar u nevjerici zbog dvorane u Splitu: "Francuska je favorit, ali Hrvatska ih može srušiti''

Europsko rukometno prvenstvo počinje danas, odbrojavanju je došao kraj.

Hrvatska - Francuska (Foto: aFP) (Foto: Afp)

U skupini A Europskog rukometnog prvenstva, prije nego što večeras krene nadmetanje, opći je dojam kako će najteži od tri protivnika hrvatske reprezentacije biti Švedska.

Ova velika rukometna nacija u Split je stigla kao najuspješnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava, s čak četiri osvojena zlata. Međutim, posljednje od ta četiri stiglo je prije 16 godina, a u tom periodu uzeli su samo jednu medalju (srebro na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.), pa je logično da se niti sami ne svrstavaju u uži krug favorita.

"Mislim da ćemo otići u drugi krug, da ćemo pobijediti Srbiju i da imamo dobru šansu pobijediti Island, a protiv Hrvatske bismo trebali igrati derbi skupine", najavio nam je Nils Palmgren, kolega iz švedskih novina Dagens Nyheter.

Nils Palmgren Nils Palmgren

"Švedska danas ima vrlo dobru reprezentaciju, ali ne vjerujem da možemo do polufinala. Bit će vjerojatno nekakvih iznenađenja, ali teško da to može biti Švedska koja je praktički nova reprezentacija, bez četiri-pet starijih igrača kojima se novi izbornik Kristjan Andresson zahvalio nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. On je stvorio novu reprezentaciju koja je bila sjajna na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, u četvrtfinalu protiv domaćina smo vodili 15 minuta prije kraja, ali su se zaredali neki sedmerci. Znate već kako to ide kad igrate protiv domaćina pred 28 tisuća ljudi."

Ne samo novinari, već i mnogi rukometni fanovi, pitaju se što se dogodilo sa Švedskom nakon odlaska one zlatne generacije predvođene Olssonom, Wislanderom, Lovgrenom.

"Mislim da smo jednostavno tražili previše. Nije bilo realno tražiti da će svi ti igrači trajati još neko vrijeme na vrhunskom nivou kao glavne zvijezde. I, naravno, tu je i činjenica da nove generacije jednostavno nisu tako dobre, nismo na pravi način napravili smjenu generacija i dogodio nam se veliki problem. Tu je na potezu Švedski rukometni savez koji mora imati desetogodišnji plan rada u sklopu kojeg moramo izbacivati jednog do dva igrača godišnje", rekao je Palmgren, prokomentiravši nam i ostale skupine:

"Mislim da je Francuska glavni favorit, ovo je njihovo vrijeme, znate da oni svake četiri godine osvajaju Europsko prvenstvo, 2006., 2010., 2014. i sad 2018. haha. Što se tiče drugog dijela ždrijeba, mislim da će se tu u polufinale plasirati Njemačka i Danska, a pridružit će im se Hrvatska i Francuska. Rekao sam da su Francuzi prvi favoriti, ali čini mi se da Hrvatska ima dobru priliku srušiti ih."

Na koncu, kolega Palmgren s nevjericom je popratio izgled Spaladium Arene s istočne strane.

"Ovo je ona ista dvorana u kojoj se igralo Svjetsko prvenstvo 2009. godine?"

"Da", odgovorismo mu.

"I to ovako stoji proteklih devet godina?"

"Da."

"Ne mogu vjerovati. Nisam tada bio ovdje i pratio Švedsku, ali pitam se kako je moguće da toliko dug period radovi nisu izvršeni."

"Eh...", u tom trenutku kad smo htjeli objasniti što i kako, zastali smo i shvatili da razgovaramo s čovjekom iz Švedske.

Što očekujete od domaćina Hrvatske na Europskom rukometnom prvenstvu?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider