Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
vrijeme je za preokret

Povijest je protiv Kauboja: Francuska "obožava" igrati protiv Hrvatske na europskim prvenstvima!

Hrvatska i Francuska odigrale su do sada 22. utakmice na velikim natjecanjima.

Balić i Karabatić u finalu SP 2009. godine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ogled Hrvatske i Francuske u zagrebačkoj Areni od 20:30 bit će 23. međusobni na velikim natjecanjima, te jedan od najvažnijih gledano iz hrvatskog kuta. U slučaju neuspjeha, Hrvatska bi pred svojim navijačima ostala bez polufinala i borbe za zlatnu medalju, jedinu koja joj nedostaje u bogatoj povijesti.

Hrvatska i Franuska igrali su do sada čak 22 puta na velikim natjecanjima. Statistika je osjetno na strani Francuske, koja je slavila u 13 dvoboja, Hrvatska u 8, dok je jedan susret završio remijem.

Francuzi nam zadavali teže udarce

Rivalstvo Hrvatske i Francuske započelo je 1994. godine u Portugalu, u skupini Europskog prvenstva. Tada je u Almadi slavila Francuska rezultatom 27:25. Samo godinu dana kasnije reprezentacije su se susrele u finalu Svjetskog prvenstva na Islandu i tada je Francuska bila bolja. Bilo je 23:19.

Novi susret odigrali su u polufinalu 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti. Bila je to čudesna predstava naše reprezentacije, koja je finale, a potom i zlato, izborila pobjedom 24:20.

Nakon toga su uslijedile tri utakmice u skupini velikih natjecanja i jedan susret za 7. mjesto na Europskom natjecanju 1998. godine.

Hrvatska je 2005. godine izborila finale Svjetskog prvenstva preko Francuske (35:32), da bi godinu dana kasnije Francuska uzvratila na isti način na europskoj smotri (29:23). Godine 2007. Francuzi su zaustavili Kauboje u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj (21:18), da bi godinu kasnije Hrvatska uzvratila u polufinalu Eura kojem je domaćin bila Norveška (24:23).

Francuskoj su potom pripala oba dvoboja na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, po jedan u skupini i jedan u polufinalu.

Još uvijek boli poraz u finalu SP-a 2009. godine

Možda najznačajnija utakmica i poraz Hrvatske stigao je 2009. godine u finalu Svjetskog prvenstva, kojem je domaćin bila Hrvatska. U Areni Zagreb Francuska je uništila snove našoj reprezentaciji da pred svojim navijačima osvoji svjetski tron. Bilo je 24:19 za momčad Claudea Oneste.

Godinu dana nakon toga stigla je prilika za osvetu u Beču, u finalu Europskog prvenstva. Ni tada Kauboji nisu uspjeli slaviti (25:21).

Dvije godine smo čekali na novu priliku za revanš Francuskoj i dočekali smo ga u utakmici skupine II Europskog prvenstva u Srbiji 2012. godine (29:22). No, Francuska je tog ljeta uzvratila u polufinalu Olimpijskih igara u Londonu pobjedom 25:22.

Veliku pobjedu Hrvatska je ostvarila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj 2013. godine (30:23), a u konačnici je uzela broncu.

U Danskoj 2014. godine Francuska je slavila u utakmici grupe II Europskog prvenstva (27:25), a isto je ponovila i dvije godine kasnije u Poljskoj (32:24).

Posljednji dvoboj velikog rivalstva odigran je 2016. godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je Hrvatska upisala tijesnu 29:28 pobjedu.

Najlošiji omjer upravo na europskim prvenstvima

Ove dvije reprezentacije susrele su se 10 puta na europskim prvenstvima i omjer pobjeda i poraza je debelo na strani Francuza. Hrvatska je upisala dvije pobjede, remi i čak sedam poraza, uz negativnu gol-razliku -18.

Protiv Francuske, statistički gledano, najlošije igramo na europskim prvenstvima. Na svjetskima smo se susreli sedam puta i upisali smo četiri pobjede, dok smo se na olimpijskim igrama susreli pet puta i upisali dvije pobjede uz tri poraza.

Vrijeme je da nam se omjer pobjeda i poraza malo popravi kada su u pitanju europska prvenstva...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider