Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
čak i francuska može ispasti

Čeka nas luda završnica: Hrvatska može proći s pobjedom, remijem, pa čak i porazom!

Nakon pobjede protiv Norveške, jasno je da će Hrvatska u posljednjem kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva ovisiti sama o sebi.

Hrvatska ovisi sama o sebi u posljednjem kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva. No moguće je da neće biti dovoljna bilo kakva pobjeda Hrvatske protiv Francuza. Koje su sve kombinacije u igri i na koji se način Kauboji mogu plasirati u završnicu, objasnio je reporter Nove TV Saša Lugonjić.

Nakon utakmica u subotu navečer ovakvo je stanje na ljestvici skupine: 1. Francuska i Hrvatska imaju po 6 bodova, a Norveška i Švedska po 4. Uz utakmicu više Hrvatske i Norveške. Otpisane Bjelorusija i Srbija su bez bodova.

Hrvatska može proći s pobjedom, remijem, ali i porazom

Današnji dan donosi oglede Francuske i Srbije te Švedske i Bjelorusije. Ovdje smo se fokusirali na kombinacije koje polaze od pretpostavke da će Francuska i Švedska slaviti.

U tom bi slučaju uoči posljednjeg kola Francuzi imali 8 bodova, mi i Šveđani po 6, a Norveška 4. Sve reprezentacije bile bi u igri za prolaz, a u srijedu bi prve igrale Švedska i Norveška, nakon njih Hrvatska i Francuska.

Za početak, pođimo od pretpostavke da skandinavski dvoboj završi remijem. Švedska bi završila na 7 bodova, a Hrvatska bi imala samo jednu opciju –pobjedu. Bod nam, s obzirom na poraz od Švedske, ne bi bio dovoljan. U tom slučaju Kauboji bi čak završili i prvi u skupini, upravo zbog te pobjede nad Dinartovom momčadi.

Ali, što ako pobijede Norvežani? Obje skandinavske reprezentacije imale bi po 6 bodova, kao i trenutno Hrvatska i tada bi nam bod bio dovoljan za potvrdu drugog mjesta.

No stvari se poprilično kompliciraju ako bi Hrvatska izgubila od Francuske. U tom slučaju Hrvatska, Švedska i Norveška završile bi u krugu sa 6 bodova. I odlučivali bi se međusobni omjeri.

Sve tri reprezentacije na toj bi miniljestvici imale po 2 boda. I odlučivala bi gol-razlika. Hrvatska je tu na nuli, Šveđani trenutno na +4, a Norvežani na -4. Kakvi su dakle mogući raspleti?

U slučaju da Norveška slavi s jednim, dva ili tri pogotka razlike, dalje bi išla –Švedska. Norvežanima za prolaz igra samo pobjeda od najmanje 5 pogodaka razlike. Hrvatskoj, znači, ne ostaje mnogo manevarskog prostora.

Igra nam samo pobjeda Norveške od 4 gola razlike. No i tu ima jedan "ali". Maksimalni rezultat smije biti 31:27. U tom slučaju Hrvatska bi prošla u polufinale.  Kada bi Norvežani slavili rezultatom 32:28, 33:29 ili još nekim većim, dalje bi išla Švedska. Realno, u ovom su nam krugu šanse minimalne.

Ispasti može čak i Francuska!

Ako bi pak Švedska pobijedila Norvešku, skočila bi na 8 bodova i situacija bi bila prilično jasna.

Hrvatskoj bi u tom slučaju igrala samo pobjeda nad Francuskom kojom bi se ponovno zatvorio krug. Ovoga puta Francuske, Švedske i Hrvatske.

Tu najbolje stoje Francuzi. S gol-razlikom +6. Švedska je na -2, a Hrvatska trenutno na -4.

Jedno je sigurno. Pobjeda od samo gola razlike ne bi nam bila dovoljna. U tom bi slučaju prošli Francuzi i Šveđani. S pobjedom od 3 i više pogodaka razlike sigurno bi prošli. Zajedno s Francuzima. Istina, Francuzi bi ispali pobijedimo li ih s 8 razlike, no Karabatića i društvo tako se ne razbija.

A što pobijedi li Hrvatska s dva razlike? Stvar je vrlo jednostavna. Postignemo li minimalno 22 gola, proći ćemo dalje. Ako bismo se zaustavili na maksimalno 21, ne bi nam bilo dovoljno.

Nastavi čitati

Nastavi čitati