Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stvarno stanje stvari

Tko je tko u rukometu posljednjih godina i gdje je tu Hrvatska? Napravili smo ljestvicu

Hrvatska nije među pet najboljih reprezentacija posljednjih godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rukomet je zbog svog gustog rasporeda najvećih svjetskih natjecanja uistinu specifičan sport. Nekome se to sviđa, nekome ne, no činjenica je da svakog siječnja ovaj sport izazove pravu euforiju među navijačima u Hrvatskoj.

Ima, naravno, i onih koji tvrde kako bi se prvenstva trebala malo razrijediti. Prema takvima, svjetska i europska prvenstva nemaju značenja kao u drugim sportovima jer se održavaju svake dvije godine. Ljudima je teško pratiti tko je što osvojio i titule brzo odlaze u zaborav, ako nisu hrvatske, naravno.

gol expired Hansen najbolji igrač: Pogledajte Dream Team Svjetskog rukometnog prvenstva divider

Posljednjih šest godina i sedam turnira

Odlučili smo se zbog toga napravili mali pregled rezultata u posljednjih nekoliko godina, točnije posljednjih šest godina. Radi se o posljednja tri svjetska i europska prvenstva te jedinim Olimpijskim igrama održanim u tom razdoblju, dakle ukupno sedam turnira.

Sistem bodovanja

U obzir smo uzeli samo polufinala. Plasman među najbolje četiri reprezentacije i odlazak do zadnjeg dana turnira minimalan je cilj onih najjačih rukometnih sila. U našoj smo ljestvici plasman u polufinale odlučili s jednim bodom (1), broncu s dva boda (2), srebro s tri boda (3), dok pobjeda u onoj najvažnijoj utakmici vrijedi maksimalnih pet bodova (5).

Danska i Španjolska vladaju rukometom

Kada pogledamo ljestvicu, vidimo da je na vrhu svjetskog rukometa u posljednjih šest godina Danska, aktualni dvostruki svjetski prvak i aktualni olimpijski pobjednik s početka ovog ciklusa. Zanimljivo, ima tri finala i sve tri pobjede, no čak tri puta u ovih sedam turnira nije izborila polufinale.

Samo bod iza njih je Španjolska. Dok Danci vladaju na svjetskim prvenstvima, Španjolci vladaju na europskima. Dvostruki uzastopni europski prvaci uz bok su dvostrukim uzastopnim svjetskim prvacima i te dvije momčadi sami su vrh svjetskog rukometa posljednjih godina.

Francuzi posustaju

Tamo više nisu Francuzi. Skupili su ovom metodom dosta bodova, čak 13, ali moraju se zadovoljiti tek trećim mjestom. Imaju tek jedno zlato u ovom razdoblju, a posljednje su finale izborili još prije pet godina.

Te tri reprezentacije svi nekako imaju u kolektivnoj svijesti kao najbolje posljednjih godina, a njima još pridodajemo i Norvešku. Oni su poput nekadašnje Hrvatske, često zapnu u finalima. Skupili su bodova za četvrto mjesto, izgubili su dva finala, baš kao i njihovi susjedi Šveđani, koji imaju bodova kao i Hrvatska. No između Norveške i Švedske ugurali su se Nijemci, najviše zbog uspjeha u 2016. godini.

Gdje je tu Hrvatska?

A gdje su tu Hrvati? Kauboji dijele šesto mjesto sa Švedskom. Šest bodova Hrvatska je zaradila srebrom, broncom i jednim četvrtim mjestom. Tri polufinala u sedam posljednjih turnira dokaz su kako je Hrvatska još uvijek tu negdje, među najboljima.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog ćemo ljeta možda dobiti potvrdu da su Danci vladari svjetskog rukometa, ono što su nekad bili Francuzi. No ako ova generacija Španjolaca u mirovinu ode sa zlatom, morat ćemo njih gledati u tom kontekstu. Francuzi se imaju prilike vratiti i dokazati da su oni ipak sami vrh, a mi se nadamo možda i hrvatskom iskoraku.

TABLICA

1. Danska 16 

2. Španjolska 15 

3. Francuska 13 

4. Norveška 9 

5. Njemačka 8 

6. HRVATSKA 6 

6. Švedska 6 

8. Slovenija 3 

9. Poljska 1 

Turniri posljednjih šest godina

Svjetsko 2021. 1. Danska, 2. Švedska, 3. Španjolska, 4. Francuska

Euro 2020. 1. Španjolska, 2. Hrvatska, 3. Norveška, 4. Slovenija

Svjetsko 2019. 1. Danska, 2. Norveška, 3. Francuska, 4. Njemačka

Euro 2018. 1. Španjolska, 2. Švedska, 3. Francuska, 4. Danska

Svjetsko 2017. 1. Francuska, 2. Norveška, 3. Slovenija, 4. Hrvatska

OI 2016. 1. Danska, 2. Francuska, 3. Njemačka, 4. Poljska

Euro 2016. 1. Njemačka, 2. Španjolska, 3. Hrvatska, 4. Norveška

Voljeli ga ili ne, nitko ne može Lini osporiti sedam finala, sedam medalja s najvećih rukometnih natjecanja među kojima...

Objavljuje gol.hrČetvrtak, 28. siječnja 2021.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider