Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO Sramota: HNS ne želi financirati reprezentaciju beskućnika!

U Brazilu se za manje od mjesec dana održava svjetsko prvenstvo beskućnika, na koje ide i hrvatska reprezentacija. Za Brazil su spremni, poručuju s priprema u Splitu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od djeteta s ulice do zvijezde velikog Manchester Uniteda. Priča je to 20-godišnjeg portugalskog nogometaša Bebea koja je oduševila svijet. I Hrvatska ima svoje nogometaše beskućnike.

Dvadesetogodišnji Dinko iz Rijeke uskoro će u Brazilu zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Velika stvar za mladića koji se nedavno maknuo s ulice. Bez roditelja je ostao rano, nakon doma i potrošene ušteđevine nije imao kamo.

Podatak je i svjetske organizacije da 70 posto sudionika ovog prvenstva na kraju se vrati u normalan život, zaborave na ovaj život koji su proveli na ulici u različitim prihvatilištima'

'Pa sam bio na ulici i evo došo u prihvatilište za beskućnike bio i evo sad imam priliku da nešto učinim jer su oni meni puno pomogli', kazao je Dinko Lolić.

Da mu se pruži prilika, rado bi se bavio profesionalnim nogometom, ali za to su, smatra, male šanse.

'Sad mi je najbitnije zaposlenje, to sad radim na tome da poslije Brazila da se stalno zaposlim.'

Snove ima i vratar - 49-ogodišnji Miša. Nakon domova, depresije, propalog braka, alkoholizma, pokušaja samoubojstva i života na ulici, sada kaže njegovo samopouzdanje raste.

'Jer to je jedan veliki doživljaj jer otvara se duša i srce ti se otvara. Sam sebe tjeraš tamo gdje si tonio, a sad te više tjera da ideš u zrak malo, a ne stalno tonit', govori Miša Lelić.

Ono što je najvažnije postići ovim projektom je resocijalizacija.

'Podatak je i svjetske organizacije da sedamdeset posto sudionika ovog prvenstva na kraju se vrati u normalan život, zaborave na ovaj život koji su proveli na ulici u različitim prihvatilištima', kazao je izbornik reprezentacije Drago Lelas.

Iako u ostalim zemljama koje će nastupati u Brazilu financijski pomažu njihovi nogometni savezi, HNS je odbio njihovu molbu za plaćanje putnih karata, što je potvrdila i voditeljica reprezentacije Vilma Mlinarić.

'Mi smo njihovo opravdanje financijskom krizom shvatili kao neku poruku da bi prije neki dan čuli da HNS financijski stoji jako dobro. Nas očekuju još sastanci u Brazilu sa predstavnicima UEFA-e, FIFA-e tako da smatramo da će se ljudi u HNS-u ipak probuditi i shvatiti da je ovo ozbiljna stvar.'

Prošlogodišnjim natjecateljima život se promijenio, a istom se nadaju i ovi nogometaši.

'Ma nije nevjerojatno, sve je moguće u životu, svašta se može dogoditi', kaže Ivan Jurić.

Možda se na ovaj način dogodi i koji hrvatski Bebe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider