Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO: Pogledajte svjetski rekord u bacanju lopte

Danny Brooks (28), profesor tjelesne kulture iz Engleske, uspio je prije nekoliko dana srušiti svjetski rekord po duljini izbačaja nogometne lopte rukom, koji sada iznosi 49.78 metara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uvjet za postizanje rekorda jest izbačaj lopte tehnikom propisanom pri izvođenju nogometnog auta: lopta mora biti bačena dlanovima obiju šaka, u trenutku kad je izvođač s objema nogama na zemlji.

Brooks, bivši gimnastičar koji trenutačno radi kao profesor u sportskoj školi Brooksbank u Ellandu, nedaleko od Halifaxa u zapadnome Yorkshieru, koristio je akrobatsku tehniku već viđenu i u ženskome i u muškom nogometu, među ostalim, i od hrvatskog napadača HSV-a Mladena Petrića.

Nakon zaleta izvođač se baca unaprijed opirući se rukama o loptu koja je na tlu, okreće se, doskače na noge i potom izbacuje loptu. Dužina hica mjeri se do trenutka kada lopta prvi put udari o tlo.

'Bio sam nekad gimnastičar i jednom sam shvatio da bih mogao napraviti okret držeći loptu u rukama. Pomislio sam da, ukoliko bih uspio postići ispravan kut, zamah i tajming, mogao potući dosadašnji rekord.'

Brooks je nadmašio Amerikanca Michaela Lochnera, koji je 1998. godine loptu načinom izvođenja auta bacio 48.17 metara.

Bivši srednji obrambeni nogometaš Tranmerea Dave Challinor ostaje zasad poznati rekorder kad je u pitanju lopta bačena na jednoj profesionalnoj nogometnoj utakmici. On je lansirao loptu na daljinu od 46.34 metra.

Danas najpoznatiji izvođač auta na daljinu jest bek Premierligaša Stoke Cityja Rory Delap. Lani su njegovi suigrači nakon njegovih asistencija iz auta zabili Arsenalu dva gola u jednoj utakmici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider