Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prvi transeksualac!

U povijesnom uspjehu nogometne senzacije sudjelovala žena!

Utakmica Američke Samoe protiv Tonge u oceanijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine uistinu je bila povijesna i to iz dva razloga…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već je objavljeno kako je Američka Samoa ostvarila prvu pobjedu (2-1) otkad se prije 17 godina pojavila na međunarodnoj sceni, a nekoliko dana kasnije je Thomas Rongen, izbornik reprezentacije zemlje koja se nalazi pod protektoratom SAD-a, otkrio još jedan sasvim neočekivani podatak:

"U obrani nam je igrala žena! Možete li zamisliti da se to dogodi u Engleskoj ili Španjolskoj", kazao je Rongen i pritom se nije šalio.

U obrani Američke Samoe je doista igrao (ili igrala) Johnny Jayieh Saelua, prvi transeksualac koji je zaigrao u jednoj utakmici kvalifikacija za SP! Saelua je odgojen(a) kao žena i smatra se ženom, ali s obzirom da je rođen(a) s muškim obilježjima, smije igrati samo za mušku reprezentaciju.

Točnije, prema pisanju lokalnih medija, Saelua je ''fa’afafine'', što je u samoanskoj kulturi termin za treći spol. Radi se o muškarcima s izrazitom ženskom orijentacijom. Roditelji koji to prepoznaju u njihovom ranom djetinjstvu, odgajaju ih kao žene, što je u samoanskoj kulturi potpuno prihvaćeno.

"Momčad me prihvatila i međusobno se poštujemo što je sjajno. Sve je to dio kulture", mišljenja je Saelua.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider