Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Tottenham od 2012. u majicama koje će mjeriti iscrpljenost igrača

Londonski je nogometni klub potpisao petogodišnji ugovor a američkom kompanijom Under Armour (Ispod štita). Ista je patentirala tehnološki sustav pod imenom 'E39'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klupske majice u kojima će Tottenhamovi nogometaši igrati tada će biti opremljene senzorima koji će imati sposobnost otkrivati igračevu tjelesnu temperaturu, otkucaje srca, frekvenciju disanja i ubrzanje. Sustav će u prvoj fazi korištenja biti namijenjen trenerskom stožeru kluba, čiji će članovi time pred sobom imati egzaktan uvid u fizičko stanje igrača na terenu, ali ga proizvođač ubrzo namjerava komercijalizirati u vidu televizijske ponude širokom gledateljstvu, koje će tako iz vlastitih domova uočavati iscrpljenost i tempo trošenja energetskih zaliha nogometaša na travnjaku.

Klupske majice u kojima će Tottenhamovi nogometaši igrati tada će biti opremljene senzorima koji će imati sposobnost otkrivati igračevu tjelesnu temperaturu, otkucaje srca, frekvenciju disanja i ubrzanje

Britanski mediji pišu da je tvrtka iz Baltimorea za ugovor Tottenhamu isplatila 10 milijuna funti. Suradnja bi trebala početi s početkom sezone 2012/2013.

Višestruku isplativost projekta koji će televizijskom gledateljstvu u bilo kojem trenutku pružati mogućnostt uvida u stvarno psihofizičko stanje igrača, pojasnio je za Daily Telegraph izvršni dopredsjednik Under Armoura Mark Dowley.

''Ovim sustavom možemo metrički izraziti što se događa u tijelu igrača koji izvodi 11-erac pred 60.000 ljudi. Možete motriti ritam otkucaja njegova srca dok se priprema ili uzima zalet za kazneni udarac. Po prvi puta bit će moguće zaviriti unutar kože sportaša koji se natječe. Ne moram, vjerujem, objašnjavati koliko će time sportski prijenosi dobiti na dramatičnosti,'' rekao je Dowley dodavši:

''Na osnovu parametara tog sustava vrlo će se jasno moći utvrditi koji je sportaš najbolje pripremljen, tijekom pojedine utakmice i uopće tijekom određenog vremena ili čitave sezone. Menadžerima će taj sustav također jasno govoriti kojeg igrača izvaditi iz igre zato što se potrošio.''

Dowley je uvjeren da će njegov proizvod izazvati interes svih klubova u Premierligi. Zamorci će, međutim, biti igrači Tottehama.

Nakon toga, prvog koraka, Dowley očekuje pokretanje pregovora s vodstvom Premierlige, koja bi novi proizvod kao dodanu vrijednost uključila u poslovne odnose s nositeljima televizijskih prava.

Pitanje je što će o svemu reći i Međunarodna nogometna federacija (FIFA), koja bi korištenje revolucionarnih majica, barem u početku, mogla ograničiti na Tottenhamove treninge.

Tehnologija je inače razvijena u suradnji Under Armoura i softverske kompanije Zephyr, koja sličnim proizvodima opskrbljuje američku vojsku.

Prvi je put sustav E39 predstavljen prošlog mjeseca na jednome skautskom programu NFL-lige u Indidanapolisu. Gledatelji koji su uživo pratili trening igrača američkog nogometa bili su oduševljeni proizvodom.

U Under Armouru, čije vodstvo naslućuje također da će vojska navijača nogometnih klubova diljem svijeta htjeti kupiti novi hi-tech-dres svoje omiljene momčadi, vjeruju da je njihovu tehnologiju moguće koristiti u bilo kojem sportu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider