Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Srušena dogma: Jedanaesterci uopće nisu lutrija!

"Promijenite ritam izvođenja kaznenih udaraca u nogometu po uzoru na tenis", zaključak je znanstvenika koji su obavili iscrpno istraživanje o varljivoj prirodi raspucavanja 11-eraca...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Profesor na ekonomskom fakultetu Londonskog sveučilišta, Ignacio Palacios-Huerta, zajedno s kolegom Joseom Apesteguijom, koji predaje na Barcelonskom sveučilištu Pompeu Fabra, obradio je fantastičnih 269 raspucavanja penala poslije neodlučenih dvoboja klubova i reprezentacija u različitim natjecanjima, održanima između 1970. i 2008. godine.

Ukupno je tijekom 269 tih raspucavanja izvedeno 2820 penala.

Istraživanje koje će biti objavljeno u prosinačkom izdanju časopisa American Economic Review jasno pokazuje da prednost pri raspucavanju penala nakon utakmica koje završe bez pobjednika ima momčad koja prva kreće s izvođenjem. Punih 21% (60.5-39.5%), utvrdili su profesori, iznosi postotak vjerojatnosti da će ta momčad biti konačni pobjednik.

'Penali jesu lutrija, ali ne u odnosu 50-50%, već u odnosu 60-40% u korist ekipe koja izvodi prvi udarac', rekao je Palacios-Huerta zaključivši tako da je itekako bitan detalj za konačan ishod bacanje novčića kojim sudac određuje tko će pucati prvi.

Osim te osnovne nepravednosti koju sa sobom nosi raspucavanje 11-eraca, nesrazmjera, naravno, ima još. Tako po istraživanju ispada da u međunarodnim dvobojima klubova (naravno, i reprezentacija) momčad koja prva kreće sa serijom izvođenja ima 24% (62-38%) prednosti, dok u domaćim natjecanjima klubova momčad koja kreće prva ima 17% (58.5-41.5%) veću vjerojatnost pobjede.

Također nije nebitno niti mjesto odigravanja utakmice. Igra li se na neutralnom terenu, momčad koja puca prva ima 14.8% veću vjerojatnost za pobjedu. Puca li pak prvi penal gostujuća momčad, vjerojatnost za njezinu konačnu pobjedu veća je za 24.4 posto.

Sličnu je pravilnost, upozoravaju profesori, dobio dr. Julio Gonzalez Diaz, profesor sa Sveučilišta u Santiagu de Composteli, istražujući odnos između figura kojima se igra i pobjeda u šahovskim dvobojima.

Šahisti koji počinju s bijelim figurama, pobjeđuju 20% češće, s tim da je ta prednost još izraženija u ogledima rivala podjednake igračke razine, u kakvim se slučajevima penje na 35% prednosti za igrača s početnim potezom.

Dr. Palacios-Huerta o svojim je otkrićima pismeno već upozorio Međunarodnu (FIFA) i Europsku (UEFA) nogometnu federaciju, kao i Španjolski nogometni savez.

'Pozivam nogometne dužnosnike da pod hitno usvoje pravedniju metodu izvođenja jedanaesteraca kojom bi ispravili ovu očitu neravnotežu. Možda bi kao dobar uzor mogao poslužiti ritam u teniskom tie-breaku, u kojem nakon prvoizvedenog servis-poena jednog igrača, suparnik ima dva sljedeća početna udarca', rekao je Dr. Palacios-Huerta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider