Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Istraživanje kvalitete!

Maminjo puca od ponosa: Hrvati najviše cijene Dinamo, Barcelonu i Blanku Vlašić!

Prema istraživanjima koje je proveo GfK-a hrvatski građani smatraju da je Dinamo duplo kvalitetniji nogometni klub od Hajduka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Inovativno istraživanje QUDAL - QUality meDAL - DEEPMA (www.qudal.hr), provedeno za Republiku Hrvatsku po prvi puta u rujnu 2011. daje posve novu sliku na to kako hrvatski građani doživljavaju sport i sportske subjekte. Istraživanje QUDAL - DEEPMA, koje je u Hrvatskoj proveo međunarodni Centar za istraživanje tržišta GfK, mjeri isključivo i samo kvalitetu.
U sportskim kategorijama građane se pitalo koji sportaši/sportašice, odnosno koji sportski klubovi predstavljaju po njihovom iskustvu i mišljenju sam vrh sportske kvalitete. Najviše ocjene hrvatskih građana u ovom istraživanju dobili su španjolski nogometni klub FC Barcelona, splitska atletičarka Blanka Vlašić i nogometni klub GNK Dinamo iz Zagreba.

U nogometu br. 1 - Barcelona i Dinamo

U kategoriji "Međunarodni nogometni klub" najviše glasova naših građana (27,0%) osvojila je Barcelona. Da hrvatski građani vole i cijene kvalitetu španjolskog nogometa, dokazuje činjenica da se na drugom mjestu, s nepunih bod razlike (26,1%) smjestio Real Madrid. S velikim zaostatkom slijede zatim Manchester United (6,2%), te Bayern Muenchen (3,2%).

Kada je o domaćem nogometu riječ, uvjerljivo prvo mjesto QUDAL (QUality meDAL) istraživanja u kategoriji "Domaći nogometni klub" osvojio je zagrebački prvoligaš GNK Dinamo s uvjerljivih i neospornih 53,1%. Slijede zatim HNK Hajduk (22,6%), HNK Rijeka (2,6%), te NK Osijek (1,7%).

Od sportaša Hrvati najviše cijene Blanku, Janicu, Ivicu i Gorana...

"Koliko je god nogomet u Hrvatskoj daleko najpopularniji i najgledaniji sport, zanimljivo je da u kategoriji 'Hrvatski sportaš/sportašica' hrvatski građani među najkvalitetnije nisu svrstali niti jednog nogometaša", napomenuo je Robert Slavečki, direktor programa QUDAL - QUality meDAL za Republiku Hrvatsku. Prvo mjesto QUDAL istraživanja sportske kvalitete u kategoriji "Hrvatski sportaš/sportašica" prema mišljenju hrvatskih građana uvjerljivo je osvojila, s visokih 53,3% glasova - Blanka Vlašić. Na drugom mjestu, s velikim zaostatkom smjestila se Janica Kostelić (9,4%), slijede zatim Ivica Kostelić (8,4%) te Goran Ivanišević (6,9%).

Da naši sugrađani imaju visoko razvijen stav i mišljenje o kvaliteti u sportu i samih sportaša i sportskih klubova, najbolje ocrtava činjenica o niskom udjelu odgovora "ne znam". Kod pitanja za najkvalitetniji međunarodni nogometni klub svega 26,3% hrvatskih građana nije znalo navesti niti jedan konkretan odgovor. Dok kod pitanja o najkvalitetnijem domaćem nogometnom klubu taj postotak pada i on je tek 15,9%. Najjasniji stav naši sugrađani imaju kada je riječ o domaćem sportašu/sportašici gdje je udio odgovora "ne znam" neznatnih 7,9%.Prenosimo neke od sportskih rezultata QUDAL - QUality meDAL istraživanja - Hrvatska 2011.

Najkvalitetniji međunarodni nogometni klub
1. FC Barcelona = 27%
2. Real Madrid C.F. = 26,1%
3. Manchester United F.C. = 6,2%
4. FC Bayern Munchen = 3,2%
Ostalo = 11,2%
Bez odgovora/Ne znam = 26,3%
N= 403
Nacionalno reprezentativan uzorak za RH

Najkvalitetniji domaći nogometni klub
1. GNK Dinamo = 53,1%
2. HNK Hajduk = 22,6%
3. HNK Rijeka = 2%
4. NK Osijek = 1,7%
Ostalo = 4,7%
Bez odgovora/Ne znam = 15,9%
N= 403
Nacionalno reprezentativan uzorak za RH

Najkvalitetniji hrvatski sportaš / sportašica
1. Blanka Vlašić = 53,3%
2. Janica Kostelić = 9,4%
3. Ivica Kostelić = 8,4%
4. Goran Ivanišević = 6,9%
Ostalo = 13,9%
Bez odgovora/Ne znam = 7,9%
N= 403
Nacionalno reprezentativan uzorak za RH
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider