Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Raskol u MOO-u?

Bivši predsjednik FIFA-e povukao se zbog korupcijske afere

Brazilac Joao Havelange, bivši predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA), podnio je ostavku na članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) kojem se pridružio 1963. godine i bio je njegov najduži aktivni član…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na ovaj se potez 95-godišnji Brazilac odlučio tri dana prije moguće suspenzije, zbog navodnog uzimanja mita u vrijeme dok je bio predsjednik FIFA-e. Tu je dužnost obnašao od 1974. do 1998. godine, kada ga je naslijedio trenutni predsjednik Sepp Blatter.

FIFA-ini su visokopozicionirani službenici bili prisiljeni vratiti novac koji su dobili nakon nagodbe na koju su pristali po kriminalnoj istrazi Švicarskoga državnog odvjetništva prošle godine. To je osnovni motiv BBC-eve emisije Panorama.

Nagodba se odnosi na mito koji je FIFA-inim članovima isplaćen još 90-ih godina prošlog stoljeća, i to s računa sportsko-marketinške kompanije International Sports and Leisure (ISL), navod je koji obrađuje Panorama.

Inkriminirani su dužnosnici Brazilci: nekadašnji dugogodišnji (1974.-1998.) FIFA-in predsjednik Joao Havelange, danas 95-godišnjak, te njegov nekadašnji zet Ricardo Teixeira (63), od 1989. godine predsjednik Brazilske nogometne federacije (CBF) i aktualni član FIFA-ina Izvršnog odbora.

Još u studenom prošle godine BBC je prvi put objavio informaciju o nagodbenom procesu. Brazilci su navodno okrivljeni jer su primili mito za dodjelu televizijskih prava prenošenja utakmica Svjetskog prvenstva.

Zbog spomenutog slučaja se Havelange našao pod istragom Etičkog povjerenstva. Očekivalo se da bi mu u četvrtak mogla biti izrečena dvogodišnja suspenzija ili čak isključenje iz IOC-a na sastanku u Lausannei.

U ponedjeljak je FIFA priopćila kako je MOO zatvorio svoj etički slučaj protiv Havelangea, ''uzevši u obzir njegovu ostavku''.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider