Tenis
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Tenis
sve je ipak očekivano

Željko Krajan otkrio zašto Marin Čilić ne igra prvi dan protiv Kanade

Hrvatski tenisač Borna Ćorić otvorit će u petak u 14:00 sati s Peterom Polanskym susret prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Kanade u Osijeku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nema nikakvih problema, nema ozljeda, nije ni toliko umoran, ali nije na sto potsto i bilo bi preriskantno staviti ga sutra, a ovako moramo računati da ga možda možemo koristiti u sljedećim danima", pojasnio je izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Željko Krajan odluku da se naš najbolji tenisač Marin Čilić ne nađe među nominiranima na ždrijebu dvoboja s Kanađanima, koji je u četvrtak održan u Osijeku.

Ždrijebom je odlučeno da će u petak, od 14 sati, dvoboj otvoriti Borna Ćorić i Peter Polansky (ATP - 141.), dok će se u drugom dvoboju sastati Viktor Galović (ATP - 181.) i prvi igrač kanadske reprezentacije 18-godišnji Denis Shapovalov (ATP - 48.).

"S naše strane je bolje da Borna igra prvi, jer je favorit u svom meču, i ako sve bude u redu da povedemo sa 1-0. Igramo na zemlji, igra doma i protiv Polanskog je definitivno favorit. Treba to pokazati na terenu, ali treba biti oprezan. Polansky nije neko zvučno ime, ali ima solidne rezultate i može igrati dobar tenis", rekao je hrvatski izbornik.

O mogućem nastupu Marina Čilića odlučivalo je njegovo trenutačno fizičko i mentalno stanje, a zajednička je odluka da će našem najboljem tenisaču još jedan dan odmora puno značiti kako bi se još bolje prilagodio na sadašnju vremensku zonu i još malo "napunio baterije".

"Nema nikakvih problema, nema ozljeda, nije ni toliko umoran, ali nije na stopotsto i bilo bi preriskantno staviti ga sutra. U slučaju bilo kakve ozljede ili da se meč oduži, da dođe do petog seta, bilo bi preiscrpljujuće u ovoj situaciji u kojoj je trenutno. Tim načinom bi ga možda izgubili za ostatak vikenda, a ovako moramo računati da ga možda možemo koristiti u sljedećim danima", zaključio je Krajan.

Borna Ćorić će prvi put zaigrati u Davis Cupu nakon tri propuštena dvoboja, što zbog ozljeda, što zbog nesuglasica s izbornikom Krajanom. U petak će imati važan zadatak, donijeti vodstvo našoj reprezentaciji.

"Opterećenje je, ali to je takav sport. Uvijek imaš neki pritisak, to je normalno. Već sam se do sada morao naučiti nositi s tim i nadam se da ću i sutra uspjeti nositi s tim", rekao je 21-godišnji Zagrepčanin nakon ždrijeba te o svom suparniku dodao:

"Peter Polansky nije lagan protivnik. Izgubio sam protiv njega prije tri, četiri godine na Challengeru u Americi (nap. a. u Dallasu 2014.). Od tada nismo igrali pa ću se morati informirati o njemu, jer ne znam puno. Za sebe mogu reći da sam super pripremljen. Zadnjih pet, šest dana smo trenirali odlično, zdrav sam napokon i nadam se najboljem."

Viktor Galović je tek kao 27-godišnjak, na prošlogodišnjem gostovanju u Kolumbiji, dočekao svoj debitantski nastup u Davis Cupu koji tada nije imao nikakvu rezultatsku važnost.

"U Bogoti sam probio led, isprobao kako je igrati za državu. Ovo je ipak drugačiji meč, to je važan bod, tako da će biti totalno drugačije, ali osjećam se jako dobro. Nisam očekivao da ću igrati ovako dobro na zemlji u dvorani i to pogotovo prvi dan kad sam došao. Sve je ispalo super. Vjerujem da bih mogao i dobiti meč", samouvjeren je Galović koji će svoj prvi 'živi meč' u Davis Cupu odigrati protiv uspinjuće teniske zvijezde, 18-godišnjeg Denisa Shapovalova.

Iako se radi o tenisaču protiv kojeg još nije imao priliku igrati, a koji u svojoj biografiji već ima pobjede nad Rafaelom Nadalom, Jo-Wilfriedom Tsongom i Juanom Martinom del Potrom, Galović smatra da ima oružje kojim može napasti Shapovalova.

"Sigurno sam servisom. Servis će mi sigurno sutra pomoći, pogotovo na njegov bekend. Treba početi dobro. To je već veliki plus za cijeli meč", istaknuo je 26-godišnjak rođen u Novoj Gradišci, koji će u petak prvi put u karijeri igrati meč na tri osvojena seta pa ne treba zanemariti i važnost pomoći koja će dolaziti s tribina rasprodanog Gradskog vrta.

"Mislim da mi to može jako puno pomoći. Borna će igrati prvi pa ću imati priliku vidjeti kakva je atmosfera i što da očekujem u meču."

U subotnjem dvoboju parova Željko Krajan je nominirao Ivana Dodiga i Franka Škugora, dok je kanadski kapetan Frank Dancevic očekivano postavio 45-godišnjeg veterana i višestrukog osvajača Grand Slam trofeja Daniela Nestora te 27-godišnjeg Vaseka Pospisila, bivšeg wimbledonskog pobjednika u parovima.

Te nominacije, baš kao i one za pojedinačne mečeve, podložne su promjenama prema pravilima Davis Cupa, do sat vremena prije početka meča, odnosno po završetku četvrtog dvoboja, ako je u pitanju posljednji peti meč, koji može odlučivati o ukupnom pobjedniku.

Iako to nije rečeno, logično je zaključiti da će Željko Krajan posegnuti za Marinom Čilićem kao alternativom za Franka Škugora u subotnjem dvoboju parova te u mogućem petom dvoboju, bude li rezultat 2-2.

Hrvatska i Kanada se prvi put sastaju u Davis Cupu. Naši su tenisači u ovom natjecanju trijumfirali 2005. godine svladavši Slovačku u Bratislavi sa 3-2, a istim su rezultatom 2016. godine poraženi od Argentine u finalu odigranom u zagrebačkoj Areni, dok je najbolji rezultat Kanađana polufinale u kojem su prvi put bili 1913. godine, a drugi put su isti rezultat ostvarili 2013., kad su poraženi sa 3-2 od Srbije predvođene Novakom Đokovićem, iako su nakon dva dana dvoboja u beogradskoj Areni vodili sa 2-1 zahvaljujući pobjedi u paru i bodu koji im je donio Miloš Raonić svladavši prvog dana Janka Tipsarevića.

Sva tri dana dvoboja Hrvatske i Kanade program u dvorani Gradski vrt započinje u 14 sati.

Raspored dvoboja Hrvatska - Kanada

Petak, 2. veljače (14 sati)
Borna Ćorić - Peter Polansky (141.)
Viktor Galović - Denis Shapovalov

Subota, 3. veljače (14 sati)
Ivan Dodig / Franko Škugor - Daniel Nestor / Vasek Pospisil

Nedjelja, 4. veljače (14 sati)
Borna Ćorić - Denis Shapovalov
Viktor Galović - Peter Polansky

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider